Οργή και αποτροπιασμό κατά στης αστυνομίας του Λος Άντζελες προκαλεί το περιστατικό πυροβολισμού αστέγου ο οποίος είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Ο άνδρας δέχθηκε πλαστική σφαίρα στο μάτι από ένστολο που έριξε προς το πρόσωπό του.

Το περιστατικό έγινε γνωστό μέσα από φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα social media.

Συνέβη την Τρίτη όταν πάνω από 5.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο της πόλης για να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Η αστυνομία προειδοποίησε τους διαδηλωτές να απομακρυνθούν καθώς τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 18.00 το απόγευμα, με εκείνους να μη φεύγουν.

Αποτέλεσμα ήταν να ακολουθήσει βίαιη καταστολή με ενστόλους να ρίχνουν πλαστικές σφαίρες προς τους διαδηλωτές. Ένα από τα σφαιρίδια χτύπησαν τον ανάπηρο άστεγο πάνω από το αριστερό του μάτι.

Ο FWDSET που έβγαλε και τις φωτογραφίες έγραψε στο προφίλ του στο facebook πως ο άτυχος άνδρας δέχθηκε εξ επαφής πυρά “ενώ είναι ξεκάθαρο πως δε διαδήλωνε, δεν είχε σχέση με τα συμβάντα”.

Αποτροπιασμό πάντως προκάλεσαν και τα πλάνα που απεικονίζουν όργανο της τάξης να σημαδεύει τον άνδρα την ώρα που αιμορραγεί στο πεζοδρόμιο.

Για το περιστατικό έγινε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου από ακτιβιστές κατά της αστυνομικής βίας. Η μήνυση κατατέθηκε την Παρασκευή. Οι ακτιβιστές μηνύουν ακόμη το LAPD για συλλήψεις αστέγων για παραβίαση της… απαγόρευσης κυκλοφορίας. Στη μηνυτήρια αναφορά συμπεριλαμβάνεται ως τεκμήριο και η φωτογραφία του τραυματισμένου αστέγου στο αναπηρικό καροτσάκι.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας του Λος Άντζελες, Josh Rubenstein,επιβεβαίωσε το περιστατικό και ανακοίνωσε πως θα γίνει ΕΔΕ για το συμβάν. Κάλεσε δε όσους έχουν παράπονα από την αστυνομία να υποβάλλουν τις αναφορές τους στο γραφείο εσωτερικών υποθέσεων.

Την Παρασκευή άλλωστε, ο δήμαρχος Eric Garcetti δήλωσε δημόσια πως “ορισμένες από τις πρακτικές που ακολουθεί η αστυνομία το τελευταίο διάστημα δεν έχουν θέση στην πόλη μας. Οι αστυνομικοί μας πρέπει να προστατεύουν τη δημόσια τάξη χωρίς βία. Θα διερευνηθεί η άσκοπη χρήση υπερβολικής βίας και θα μπορούσε να οδηγήσει σε πειθαρχικές ποινές και αποπομπές”, είπε.