Η διαρροή της Ελληνικής Αστυνομίας στην εφημερίδα «Το Βήμα» είναι ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης που θέλει να φέρει το δόγμα του τρόμου και της καταστολής μέσα στα πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, «σε κάθε πανεπιστημιακό χώρο θα υπάρχει ειδικό “αστυνομικό τμήμα” που θα είναι σε ανοικτή γραμμή με τις γειτονικές αστυνομικές υπηρεσίες, με δυνάμεις επιφυλακής της ΕΛ.ΑΣ. εντός των ΑΕΙ, αλλά και με έναν αντιπρύτανη – σύνδεσμο με την ΕΛ.ΑΣ.» Και αυτό με τον φόβο ότι τουλάχιστον το πρώτο χρονικό διάστημα οι αντιδράσεις στην παρουσία των ενστόλων εντός των ΑΕΙ θα είναι ισχυρές.

«Σε κάθε ομάδα ασφαλείας διοικητής θα είναι ένας αξιωματικός με τον βαθμό του αστυνόμου ή του υπαστυνόμου, ο οποίος θα είναι σε συνεχή επαφή, αν χρειαστεί, με το επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. και άλλους αστυνομικούς. Εντός του κτιρίου των φρουρών θα υπάρχουν όπλα αν χρειαστούν σε περιπτώσεις επίθεσης κτλ» αναφέρει το δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες τόσο η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως όσο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έλεγαν ότι οι αστυνομικοί δεν θα οπλοφορούν.

Ωστόσο, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με σημερινές του δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ επιβεβαίωσε ότι οι αστυνομικοί θα έχουν όπλα, αλλά όχι πυροβόλα, όπως είπε. «Θα φέρουν μία σειρά από όπλα ατομικής προστασίας ούτως ώστε να προστατεύουν τον εαυτό τους αν δεχτούν επίθεση» σημείωσε.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισήμανε επίσης ότι οι αστυνομικοί εντός των πανεπιστημίων θα έχουν δικαίωμα να κάνουν συλλήψεις, να συντάσσουν δικογραφίες και να παραπέμπουν στον εισαγγελέα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο εκπαιδευτικός κόσμος αντιδρά και διαμηνύει: Έξω η Αστυνομία από τα Πανεπιστήμια