Ομοσπονδιακοί πράκτορες στο Σιάτλ ενάντια στο κίνημα για μια πιο δίκαιη κοινωνία

Posted on 25 Ιουλίου, 2020, 8:46 πμ
0 secs

Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα στείλει μια ομάδα ομοσπονδιακών πρακτόρων στο Σιάτλ όπου αυτό το Σαββατοκύριακο αναμένεται να πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις, παρά τις αντιρρήσεις της δημάρχου της πόλης και του κυβερνήτη της πολιτείας Ουάσινγκτον, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι η κίνηση αυτή ενδέχεται να οξύνει την κατάσταση, όπως έγινε και στο Πόρτλαντ.

Ο εισαγγελέας της δυτικής περιφέρειας της πολιτείας Ουάσινγκτον Μπράιαν Μοράν δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι οι ομοσπονδιακοί πράκτορες στο Σιάτλ έχουν αποστολή να προστατεύσουν τα ομοσπονδιακά κτίρια και το έργο που γίνεται εκεί.

«Ας μην επιτρέψουμε τη βία που αμαύρωσε τις διαδηλώσεις στο Πόρτλαντ να πλήξει το εδώ ειρηνικό κίνημα για μια πιο δίκαιη κοινωνία», επεσήμανε ο Μοράν. «Ελπίζω η κοινότητά μας να μιλήσει με μία φωνή και να αποθαρρύνει όσους προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τις ειρηνικές διαμαρτυρίες επιδιδόμενοι σε καταστροφές και ζημιές».

«Ξεκαθάρισαν στον εκτελών χρέη υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας (Τσαντ) Γουλφ ότι η ανάπτυξη στο Σιάτλ, όπως είδαμε στο Πόρτλαντ, θα υπονομεύσει τη δημόσια ασφάλεια και θα διαταράξει την εμπιστοσύνη της κοινότητας», σχολίασε η δήμαρχος του Σιάτλ Τζένι Ντέρκαν στο Twitter.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Ουάσινγκτον Τζέι Ίνσλι προειδοποίησε ότι οι ομοσπονδιακοί πράκτορες ενδέχεται «να κάνουν τα πράγματα χειρότερα και να ρίξουν λάδι στη φωτιά».

Το κίνημα στο Πορτλαντ ξεκίνησε, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεσότα στα τέλη Μαΐου κατά τη βίαιη προσαγωγή του από λευκούς αστυνομικούς. Πήρε όμως μεγαλύτερες διαστάσεις όταν έφτασαν στην πόλη οι ομοσπονδιακές δυνάμεις. Σε πολλά βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης οι πράκτορες αυτοί, που φορούν στρατιωτικές στολές και δεν έχουν κάποιο ορατό σήμα ταυτοποίησης, χρησιμοποιούν αυτοκίνητα χωρίς διακριτικά για να συλλαμβάνουν διαδηλωτές, προκαλώντας την οργή των ντόπιων.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει στείλει ομοσπονδιακούς πράκτορες και στο Σικάγο, το Κάνσας και την Αλμπουκέρκη, παρά την αντίθεση των δημάρχων των πόλεων.

Ο Τραμπ εμφανίζεται να στηρίζει τη σκληρή αντίδραση των δυνάμεων της τάξης στις διαδηλώσεις που συνεχίζονται στις ΗΠΑ και την Τετάρτη, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο, κατηγόρησε «ακραίους πολιτικούς» και το κίνημα για την αναστολή της χρηματοδότησης των αστυνομικών τμημάτων για «τη σοκαριστική άνοδο των πυροβολισμών, των φόνων, των ανθρωποκτονιών και των ειδεχθών βίαιων εγκλημάτων».

...