Το πρώτο πράγμα που έκανε ο πρωθυπουργός φτάνοντας στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ ήταν να διαβεβαιώσει τους εταίρους -πρωτίστως τους Αμερικανούς- ότι η Ελλάδα, που είναι “πυλώνας σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο”, θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τις εξοπλιστικές της δαπάνες.

Με περισσή υπερηφάνεια θύμισε ότι η χώρα, που και στις δύσκολες εποχές της οικονομικής κρίσης σταθερά δαπανούσε άνω του 2% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες, είναι έτοιμη “να επενδύσει αυξημένους πόρους στις στρατιωτικές της δυνατότητες, έτσι ώστε να είναι ακόμα πιο αξιόπιστη στις υποχρεώσεις της απέναντι στη συμμαχία”.

Εδώ και πολύ καιρό οι ΗΠΑ, με υπαινιγμούς επί Ομπάμα, με απειλές επί Τραμπ και με κομψότερες διατυπώσεις επί Μπάιντεν, απαιτούν από τους Ευρωπαίους να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τις ανάγκες της Συμμαχίας και να τηρήσουν τον “κανόνα” του 2%.

Οι πιο κακοί… μαθητές στον τομέα αυτό είναι οι Γερμανοί, που υπό την πίεση του Τραμπ είχαν υποσχεθεί ότι θα φτάσουν το 2% μέχρι το 2025, για να πουν ότι τελικά δεν θα τα καταφέρουν. Πολλοί εταίροι προτιμούν να πουλάνε τανκς, αεροπλάνα ή φρεγάτες στους άλλους παρά να ενισχύουν τις  Ένοπλες Δυνάμεις τους.

Η ΑΥΓΗ