72,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Τόσα δαπάνησαν εννέα χώρες για πυρηνικά όπλα το 2019. Σε μια έκθεση που μόλις κυκλοφόρησε, η ICAN (Διεθνής εκστρατεία για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων) παρουσίασε την πρώτη εκτίμηση εδώ και σχεδόν μια δεκαετία των παγκόσμιων δαπανών για πυρηνικά όπλα, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος συντήρησης και κατασκευής νέων πυρηνικών όπλων.

Αυτό σημαίνει ότι 138.699 δολάρια ανά λεπτό δαπανώνται στον κόσμο για πυρηνικά όπλα. Οι παγκόσμιες πυρηνικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 14 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2018, όπως και οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες που αυξήθηκαν δραματικά από το 2018 έως το 2019. Η έρευνα άντλησε από δεκάδες διαφορετικές πηγές για τις στρατιωτικές και πυρηνικές δαπάνες κάθε χώρας, κάνοντας μια εμπεριστατωμένη εκτίμηση όταν δεν ήταν διαθέσιμα ακριβή στοιχεία του προϋπολογισμού.

Αυτή τη στιγμή η Ρωσία κατέχει 6.370 πυρηνικά όπλα, οι ΗΠΑ κατέχουν 5.800 πυρηνικά όπλα, η Κίνα 320, η Γαλλία 290, το Ηνωμένο Βασίλειο 195, το Πακιστάν 160, η Ινδία 150, το Ισραήλ 90 και η Βόρεια Κορέα εκτιμάται ότι κατέχει 35 πυρηνικά όπλα.

, Οι παγκόσμιες δαπάνες για πυρηνικά όπλα αυξήθηκαν το 2019, INDEPENDENTNEWS

Το 2019, η Κίνα δαπάνησε 10,4 δισεκατομμύρια δολάρια, η Γαλλία δαπάνησε 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια, η Ινδία δαπάνησε 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια, το Ισραήλ δαπάνησε 1 δισεκατομμύριο δολάρια, η Βόρεια Κορέα δαπάνησε 0,6 δισεκατομμύρια δολάρια, το Πακιστάν δαπάνησε 1 δισεκατομμύριο δολάρια, η Ρωσία δαπάνησε 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια, το Ηνωμένο Βασίλειο δαπάνησε 8,9 δισεκατομμύρια δολάρια και οι Ηνωμένες Πολιτείες δαπάνησαν 35,4 δισεκατομμύρια δολάρια για πυρηνικά όπλα. Η Διευθύντρια της ICAN Μπεατρίς Φιν δήλωσε: «Είναι παράλογο να ξοδεύονται 138.700 δολάρια κάθε λεπτό σε όπλα που έχουν καταστροφικές συνέπειες στους ανθρώπους και να μην ξοδεύονται για να προστατεύσουν την υγεία των πολιτών. Παραιτούνται από το καθήκον τους να προστατεύουν τους ανθρώπους τους».

, Οι παγκόσμιες δαπάνες για πυρηνικά όπλα αυξήθηκαν το 2019, INDEPENDENTNEWS

Αυτές οι χώρες συνεχίζουν να σπαταλούν δισεκατομμύρια κάθε χρόνο σε όπλα μαζικής καταστροφής που σύντομα θα είναι παράνομα. Η Συνθήκη Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων, η οποία απαγορεύει την ανάπτυξη, παραγωγή και κατασκευή πυρηνικών όπλων, έχει τώρα 36 επικυρώσεις και 81 υπογραφές και θα τεθεί σε ισχύ μόλις φτάσει τις 50 επικυρώσεις.

Τα δισεκατομμύρια που πετιούνται για πυρηνικά όπλα θα μπορούσαν αντ’ αυτού να χρηματοδοτήσουν προμήθειες και έρευνα που απαιτούνται για να βοηθήσουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να καταπολεμήσουν τον COVID-19. Η έρευνα της ICAN έδειξε ότι στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι δαπάνες κάθε χώρας για πυρηνικά όπλα θα μπορούσαν αντ’ αυτού να καλύψουν τουλάχιστον 100.000 μονάδες εντατικής θεραπείας, δεκάδες χιλιάδες αναπνευστήρες και δεκάδες χιλιάδες ετήσιους μισθούς για νοσοκόμες και γιατρούς.

 

 

 

 

 

pressenza