Μετά τα όσα δυσάρεστα συνέβησαν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έκαναν λόγο για «μαύρο Αύγουστο». Οι εσωκομματικές διεργασίες και οι συνεδριάσεις των οργάνων του κόμματος, όμως, φάνηκαν να βάζουν ένα τέλος στις ανούσιες (αλλά καταστροφικές) αντιπαραθέσεις και να αφήνουν χώρο στην πραγματική πολιτική, όμως κάποιοι έχουν άλλες προθέσεις…

Ένα τέλος στην εσωστρέφεια
Παρ’ όλες τις δυσκολίες, με την αρχή του φθινοπώρου, αυτό που τελικά προκρίθηκε ως υπέρτατος στόχος είναι το κόμμα να σταθεί απέναντι στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, να κάνει σκληρή, δομική τεκμηριωμένη και μαχητική αντιπολίτευση, δεδομένου ότι απέναντί μας έχουμε τη δεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές και τις ακροδεξιές αντιλήψεις, μια κυβέρνηση κάκιστη για τον τόπο και την κοινωνία, ειδικά σε συνθήκες υγειονομικής και οικονομικής κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο είναι τροχοπέδη η εσωστρέφεια και η ανάλωση σε ανούσιες αντιπαραθέσεις. Η κοινή στόχευση πρέπει να είναι το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει σε ήττα επί της ουσίας τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και θα κερδίσει το στοίχημα για μια νέα αριστερή προοδευτική διακυβέρνηση. Στόχος παραμένει η συνολική στρατηγική που θα προκύψει από συλλογικές διαδικασίες και που θα βάλει στην άκρη τους αδέξιους τακτικισμούς που δεν αποδίδουν, δεν παράγουν πολιτικό αποτέλεσμα, δεν αγγίζουν τη χειμαζόμενη κοινωνία.

Η εσωστρέφεια και τα ζητήματα που ταλάνισαν το τελευταίο διάστημα το κόμμα -ίσως και από την εκλογική ήττα του 2019 και εντεύθεν- είναι ευτύχημα ότι τέθηκαν και συζητήθηκαν ανοιχτά τον Σεπτέμβριο. Η εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, οι συζητήσεις στην Πολιτική Γραμματεία και το Πολιτικό Συμβούλιο, αλλά κυρίως στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και η απόφαση για αναβολή του συνεδρίου έδωσαν την ελπίδα ότι αποτελούν το έναυσμα για μια νέα περίοδο.

Η νηνεμία, όμως, κράτησε πολύ λίγο. Νέες επιθέσεις εναντίον του Ευκλείδη Τσακαλώτου προέκυψαν με αφορμή μια και μόνο φράση του, δίνοντας και πάλι το έναυσμα για νέα φάση εσωστρέφειας, με φόντο πλέον και τις επιθέσεις της Ν.Δ. που σπεκουλάρει πολιτικά αναφορικά με την απόφαση της δίκης της εγκληματικής οργάνωσης των χρυσαυγιτών και επιχειρεί την αναβίωση της αισχρής «θεωρίας των δύο άκρων», μέσω της οποία ξεπλένει τη στάση στελεχών της τα προηγούμενα χρόνια.

Οι εξωθεσμικοί «ανθρωποφάγοι» συνεχίζουν
Όσο κι αν οι συνθήκες στην κοινωνία και την πολιτική είναι πιεστικές, φαίνεται ότι οι αυτόκλητοι καθοδηγητές του προέδρου δεν λένε να σωπάσουν. Οι ανθρωποφαγικές επιθέσεις καλά κρατούν θυμίζοντας τον περασμένο Αύγουστο του 2019, σαν να μην πέρασε μια μέρα, σαν να μην έγινε αλλαγή γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, σαν να είναι εντέλει ο Πάνος Σκουρλέτης ο εφιάλτης τους. Τυχάρπαστοι αρθρογράφοι με… Ανοιχτά Παράθυρα, συνεχίζουν τις εξωθεσμικές τους παρεμβάσεις, με σκοπό να νουθετήσουν και πάλι τον Αλέξη Τσίπρα.

Δεν φάνηκε οι καλοθετητές να θέλουν να σωπάσουν ούτε αφότου αναγνωρίστηκε το σημαντικό έργο που επιτέλεσε ο πρώην γραμματέας στο κόμμα από το ’18 που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολλά τα στελέχη που τόνισαν την προσφορά του Πάνου Σκουρλέτη στις τοποθετήσεις τους. Το ίδιο και ο πρόεδρος, Αλέξης Τσίπρας, που στην ομιλία του ευχαρίστησε προσωπικά τον απερχόμενο γραμματέα, σημειώνοντας ότι έδωσε «σε πολύ δύσκολες συνθήκες, αποφασιστικά τη μάχη, κάποτε και με προσωπικό κόστος, για να ανταποκριθεί το κόμμα στις απαιτήσεις τριών εκλογικών αναμετρήσεων, εκφράζοντας τη βεβαιότητα του ότι θα ανταποκριθεί και στα νέα του σοβαρά καθήκοντα (του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου,πράγμα που συμβαίνει ήδη), όπως και στο παρελθόν ανταποκρίθηκε με επιτυχία από διάφορα μετερίζια, στη συλλογική μας προσπάθεια».

Οι επιθέσεις στο πρόσωπο του Πάνου Σκουρλέτη συνεχίζονται καθώς και οι κριτικές για τη θητεία του ως γραμματέα, αν και όλες και όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν τον Δημήτρη Τζανακόπουλο ως συνεχιστή του έργου του στο τιμόνι του κόμματος. Όπως ο ίδιος ο Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε στην ομιλία του στην Κ.Ε., και αυτό έγινε δεκτό από τα μέλη της, θεωρεί τη θέση αυτή τιμητική, δηλαδή «να είναι γραμματέας ενός κόμματος της Αριστεράς, ενός κόμματος το οποίο οφείλει να λειτουργεί συλλογικά, δημοκρατικά, να θέλει να παίζει τον ρόλο του συλλογικού διανοούμενου». Ανέφερε μάλιστα ότι όταν ανέλαβε «το κόμμα μας ήταν ξεχασμένο. Παρατημένο. Με μειωμένη αυτοπεποίθηση. Και με προβληματική, σε πάρα πολλούς τομείς, επικοινωνία με την κυβέρνηση. Όχι συνολικά, αλλά σε ορισμένους τομείς», τονίζοντας ότι μέσα από τη συλλογική προσπάθεια, σήμερα μιλάμε για ένα κόμμα που αυτά τα δύο χρόνια ξαναλειτούργησαν στην πλειονότητάς τους οι οργανώσεις, οι νομαρχιακές επιτροπές και έδωσε τρεις εκλογικές μάχες».

Δεν τους φτάνει η επίθεση στον Σκουρλέτη

Οι αυτόκλητοι καθοδηγητές του προέδρου, μοιάζοντας τόσο να τον υποτιμούν, συνεχίζουν τις επιθέσεις και σε άλλα στελέχη, όπως ο Νίκος Βούτσης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ξεχνούν ότι τα «βόρεια προάστεια», όπως ακούστηκε πρόσφατα από… Παράθυρο Ανοιχτό, κράτησαν την έδρα της Βουλής σε δύσκολες στιγμές ή έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια, αφήνοντας το «μαξιλάρι» των 37 δισ. για το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει υπερήφανος.

Είναι φανερό ότι η κριτική για την οργανωτική λειτουργία του κόμματος, για τα στελέχη του και τις επιλογές των προσώπων δεν έχει στόχο να  βοηθήσει ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε τον πρόεδρό του. Τα  σάιτ και μπλογκ αμφιβόλου ποιότητας, εμβέλειας και περιεχομένου μοναδικό σκοπό έχουν να οδηγήσουν εκ νέου σε εσωστρέφεια, να αποσπάσουν μέλη και στελέχη από τον αντιπολιτευτικό και κινηματικό τους ρόλο. Να υπαγορεύσουν τακτικές εξυπηρέτησης σκοτεινών συμφερόντων και, εντέλει, να «ψαλιδίσουν» την εκπεφρασμένη από τον ίδιο τον πρόεδρο, Αλέξη Τσίπρα, στόχευση, ο οποίος μιλά καθαρά για «αριστερό κόμμα δυνατό, ενωμένο, δημοκρατικό στη λειτουργία του, συμπαγές και αποτελεσματικό στη δράση του».