Η άνοδος των ημερήσιων μολύνσεων βραχυκυκλώνει την κυβέρνηση που αντιδρά με διχαστικές κινήσεις • Λινού: «Με κάτω από 50% στους εμβολιασμένους είναι σαν να είμαστε στην αρχή»

Σε δεινή θέση έχει έρθει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία –για άλλη μια φορά– δυσκολεύεται να διαχειριστεί την πανδημία του κορονοϊού, αλλά –κυρίως– τις δικές της αστοχίες και τα σοβαρά λάθη στα οποία έχει υποπέσει.

Υπενθυμίζεται ότι η ίδια η κυβέρνηση ήταν αυτή που, πριν από λίγο καιρό, προέβη στο ολόπλευρο άνοιγμα του τουρισμού και στη συνεχή χαλάρωση των σκληρών περιοριστικών μέτρων, δίνοντας το μήνυμα στην κοινωνία για εφησυχασμό και για ένα «ανέμελο» καλοκαίρι, χωρίς μάσκες.

Ωστόσο, η αποτυχία της στο εμβολιαστικό πρόγραμμα (το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων είναι περίπου 40%, ενώ η κυβέρνηση μιλούσε για ποσοστό ανοσίας 70% ως τον Ιούνιο) εν μέσω τουριστικής περιόδου, καθώς και η εξάπλωση της παραλλαγής «Δ», δημιουργούν νέα δεδομένα, στα οποία το Μαξίμου αντιδρά με σπασμωδικές κινήσεις.

Ο πανικός και η απόγνωση της κυβέρνησης αποτυπώνονται ξεκάθαρα μέσα από τα εκβιαστικά και διχαστικά μέτρα που λαμβάνει, και τις παλινωδίες στις οποίες υποπίπτει, επιχειρώντας –ως συνήθως– να άρει κάθε ευθύνη από πάνω της, πετώντας το μπαλάκι στους καταστηματάρχες αλλά και σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικά στελέχη (όπως ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης) δεν δίστασαν να κουνήσουν το δάχτυλο και να απειλήσουν τόσο τους ανεμβολίαστους, όσο και τους επαγγελματίες που αντιδρούν στα νέα μέτρα διαχωρισμού.

Μάλιστα, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να μείνει μόνο σε όσα ήδη έχει εξαγγείλει, αλλά εξετάζει «μπλόκο» και στις χερσαίες μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Η άνοδος κρουσμάτων και το πιθανό 4ο κύμα

Όμως η πραγματικότητα δεν κρύβεται: το απόγευμα του Σαββάτου ο ΕΟΔΥ έδωσε τα νέα στοιχεία, τα οποία συνηγορούν ότι είναι πιθανό ένα νέο κύμα έξαρσης της πανδημίας, μέσα στο «ανέμελο» καλοκαίρι που ουσιαστικά υποσχόταν η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, καταγράφηκε άνοδος ημερήσιων μολύνσεων για 6η συνεχή ημέρα, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να ξεπερνά τα 1.000, έπειτα από πολύ καιρό. Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου τις τελευταίες 24 ώρες ανήλθαν σε 1.001, ενώ έγιναν μόλις 33.436 διαγνωστικά τεστ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι την Παρασκευή είχαν ανακοινωθεί 771 με συνολικά 50.140 τεστ.

Την ίδια στιγμή καταγράφηκε αύξηση 36,36% στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, προβληματίζοντας τους αρμόδιους στο εθνικό σύστημα υγείας, το οποίο προσπαθεί να επανέλθει στην προ-κορονοϊού κανονικότητα.

Παράλληλα, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, μιλώντας το Σάββατο στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός 4ου κύματος πανδημίας, εκφράζοντας τον προβληματισμό της για την εξάπλωση της παραλλαγής «Δ» που έχει διπλάσια μεταδοτικότητα από το αρχικό στέλεχος του ιού.

Όπως τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι πλέον για να χτίσουμε τείχος ανοσίας θα πρέπει να εμβολιαστεί το 80% των ενηλίκων.

Επισήμανε ότι θα πρέπει, ως πολίτες, να εφαρμόζουμε τα μέτρα, να φοράμε μάσκες, να κρατάμε αποστάσεις και να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να αξιοποιήσουμε τους εξωτερικούς χώρους. «Η άρση της χρήσης της μάσκας είναι πρόωρη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κ. Λινού ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για το χρηματικό bonus στους νέους.

efsyn