Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας «πάγωσε» την εφαρμογή μιας απαράδεκτης δικαστικής απόφασης που θα απαγόρευε σχεδόν όλες τις αμβλώσεις στη χώρα, αφού προκάλεσε εντυπωσιακό κύμα διαμαρτυριών και μαζικών κινητοποιήσεων

«Υπάρχει μια συζήτηση και θα ήταν καλό να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για διάλογο και για να βρούμε μια νέα θέση σε αυτήν την κατάσταση, η οποία είναι δύσκολη και προκαλεί υψηλά συναισθήματα», δήλωσε ο Michał Dworczyk, επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού Mateusz Morawieck.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Mateusz Morawieck ζήτησε συνομιλίες με τους διαδηλωτές και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης για εξεύρεση λύσης, ενώ δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλη πτώση του κυβερνώντος ακροδεξιού κόμματος.

Ο Πρόεδρος της χώρας Andrzej Duda, ο οποίος είναι ευθυγραμμισμένος με την κυβέρνηση, πρότεινε έναν νέο νόμο που θα επέτρεπε την άμβλωση εμβρύων με ελαττώματα που απειλούν τη ζωή του εμβρύου, αλλά θα απαγόρευε για διαταραχές όπως το σύνδρομο Down. Κι αυτή η πρόταση θεωρείται πολύ περιοριστική για πολλούς και δεν φαίνεται πιθανό να κερδίσει επαρκή υποστήριξη στο κοινοβούλιο.

Ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών επικρίνουν τόσο την πρόταση του Προέδρου όσο και την πρόσκληση του πρωθυπουργού για διάλογο και καλούν σε νέες κινητοποιήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας έκρινε στις 22 Οκτωβρίου ότι είναι αντισυνταγματική η νομοθετική ρύθμιση που επέτρεπε τις αμβλώσεις σε περιπτώσεις γενετικών ανωμαλιών. Θεώρησε συνταγματική μόνο την άμβλωση σε περίπτωση που κινδύνευε η ζωή της μητέρας ή η εγκυμοσύνη ήταν αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας.

Η απόφαση του δικαστηρίου είχε προγραμματιστεί να δημοσιευτεί επίσημα τη Δευτέρα, κάτι που δεν έγινε οπότε η μη δημοσίευση σημαίνει ότι η απόφαση δεν έχει νομική ισχύ.