Google, Microsoft, Facebook, Twitter και άλλοι κολοσσοί υψηλής τεχνολογίας πειραματίζονται με τη μελλοντική δομή των αποδοχών των υπαλλήλων τους, παρέχοντας χαμηλότερες αμοιβές σε όσους θέλουν να δουλεύουν από το σπίτι.

Ξίγκι από τη μύγα επιχειρούν να βγάλουν η Google και άλλοι κολοσσοί υψηλής τεχνολογίας, ψαλιδίζοντας στη μετά Covid εποχή τις αποδοχές υπαλλήλων τους που εργάζονται από το σπίτι. Πατώντας πάνω στο επιτυχημένο πείραμα επέκτασης της τηλεργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των λοκντάουν και με μια απίστευτη κίνηση… ριφιφί και ελέγχου στο πορτοφόλι και στον τρόπο ζωής των εργαζομένων του, ο κολοσσός του ίντερνετ ανακοίνωσε την ανάπτυξη μιας «αριθμομηχανής υπολογισμού της αμοιβής» η οποία θα επιτρέπει στους εργαζομένους να βλέπουν τι σημαίνει να δουλεύουν από μακριά και τι στα γραφεία της.

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της Google, «το νέο Εργαλείο Τοποθεσίας Εργασίας (Work Location Tool) αναπτύχθηκε για να βοηθήσει τους υπαλλήλους να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με την πόλη ή την πολιτεία από την οποία εργάζονται και τυχόν επιπτώσεις στις αμοιβές τους, αν επιλέξουν να μετεγκατασταθούν ή να εργαστούν εξ αποστάσεως».

Οι εργαζόμενοι κλίκαραν στο εργαλείο της Google και διαπίστωσαν ότι με το σύστημα αυτό θα αμείβονται λιγότερο αν επιλέξουν την τηλεργασία και διαμένουν μακριά από τα γραφεία της, σε φτηνότερες περιοχές. Ενας υπάλληλος της Google που εργάζεται στο Σιάτλ, αλλά ξοδεύει καθημερινά δυο ώρες για να πάει στη δουλειά του, διαπίστωσε ότι θα υποστεί μείωση μισθού 10% εάν αποφασίσει να εργαστεί από το σπίτι με καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Αντίστοιχα ένας υπάλληλός της στο Στάμφορντ του Κονέκτικατ, το οποίο απέχει μία ώρα από τη Νέα Υόρκη με τρένο, είδε ότι θα αμείβεται 15% λιγότερο δουλεύοντας εξ αποστάσεως.

Η Google υποστήριξε ότι ανέκαθεν συνυπολόγιζε στα πακέτα αμοιβών των υπαλλήλων της την τοποθεσία και το πού εργάζονται αυτοί. Ωστόσο πριν από την πανδημία οι δυο παραπάνω εργαζόμενοί της αμείβονταν με το 100% του μισθού τους. Η απόφαση της Google δεν έχει κατά συνέπεια να κάνει με το ότι δεν μπορεί να πληρώσει σε αυτούς που επιλέγουν να εργαστούν εξ αποστάσεως τα ίδια με αυτά που ελάμβαναν πριν.

Απλά οι εργαζόμενοι απέδειξαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ότι το καθεστώς εργασίας από το σπίτι είναι βιώσιμο. Αντί λοιπόν η Google και οι υπόλοιπες εταιρείες να πουν «ευχαριστώ» που οι εργαζόμενοί τους τις κράτησαν όρθιες στη διάρκεια της πανδημίας, αντί να κάνουν τον σταυρό τους για τη σημαντική μείωση του λειτουργικού τους κόστους από τη συρρίκνωση της δαπάνης τους για γραφεία και εξοπλισμό, βρήκαν ευκαιρία να αρπάξουν και τα… παντελονάκια. Τα οφέλη της εδραίωσης της τηλεργασίας είναι μόνο γι’ αυτές. Αντίθετα οι εργαζόμενοι για κάθε βελτίωση που βλέπουν θα πρέπει να καταβάλλουν το ανάλογο αντίτιμο.

Η Google δεν είναι η μόνη εταιρεία που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Microsoft, Facebook, Twitter και άλλοι κολοσσοί υψηλής τεχνολογίας αναδιαρθρώνουν αυτή την περίοδο το καθεστώς εργασίας για τη μετά Covid εποχή και πειραματίζονται με τη μελλοντική δομή των αποδοχών των υπαλλήλων τους. Παρέχουν και αυτές χαμηλότερες αμοιβές σε υπαλλήλους τους που κατοικούν σε περιοχές των ΗΠΑ όπου η διαβίωση είναι πιο φτηνή. Οι κινήσεις αυτές υποδεικνύουν μια τεράστια μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις η οποία βρίσκεται στα όρια παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: οι αποδοχές των εργαζομένων δεν εξαρτώνται πλέον από το προϊόν που παράγουν και τον χρόνο που διαθέτουν, αλλά και τον τρόπο που αυτοί ζουν… Θράσος αλλά και εφιάλτης!

Από την άλλη πλευρά βέβαια υπάρχουν και μικρότερες εταιρείες, όπως οι γνωστές πλατφόρμες του διαδικτύου Reddit και Zillow, που έχουν διαμηνύσει ότι θα συνεχίσουν να καταβάλλουν τις ίδιες αποδοχές ανεξαρτήτως του πού κατοικούν οι υπάλληλοί τους, τονίζοντας μάλιστα ότι αυτό βελτιώνει την πολυμορφία τους.

efsyn