Ξαναρχίζει η δίκη για την έκδοση του Τζουλιάν Ασανζ στις ΗΠΑ

Posted on 07 Σεπτεμβρίου, 2020, 2:31 μμ
2 secs

Στις αίθουσες του δικαστηρίου επανέρχεται η υπόθεση έκδοσης στις ΗΠΑ του ιδρυτή των Wikileaks, Τζουλιάν Ασάνζ, ύστερα από την αναβολή που είχε πάρει την περασμένη άνοιξη λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η διαδικασία της δίκης αναμένεται να κρατήσειι έως και τις αρχές Οκτώβρη, ενώ η εισαγγελέας θα χρειαστεί ακόμη και μήνες για να ανακοινώσει την απόφασή της.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Αυστραλός δημοσιογράφος αφορούν 18 περιπτώσεις κατασκοπείας και υποκλοπής απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων από τους υπολογιστές του Πενταγώνου, και τη δημοσιοποίησή τους. Αντιμετωπίζει ποινή έως και 175 χρόνων φυλάκισης.

Τα έγγραφα περιείχαν στοιχεία σχετικά με την στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, ενώ κατηγορείται επίσης ότι συνεργαζόταν με επίδοξους χάκερ για την υποκλοπή απόρρητων εγγράφων διαφόρων υποθέσεων και τη δημοσιοποίησή τους.

Οι δικηγόροι του καταγγέλλουν ότι δεν τους έχει δοθεί αρκετός χρόνος για να εξετάσουν τις νέες κατηγορίες κατά του Ασάνζ. Υποστηρίζουν ότι η πολιτική αγωγή έχει πολιτικά κίνητρα και ότι ο Ασάνζ καταδιώκεται επειδή το WikiLeaks δημοσιοποίησε κυβερνητικά έγγραφα των ΗΠΑ στα οποία υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία για εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μία από τους δικηγόρους του κατηγορουμένου αναφέρει ότι «Οι δημοσιογράφοι που αποκαλύπτουν παράνομες ενέργειες κυβερνήσεων και εταιρειών θα έπρεπε να προστατεύονται από τις διώξεις».

Θα είναι η πρώτη φορά που ο 49χρονος Ασάνζ θα παραστεί σε δίκη εδώ και αρκετούς μήνες. Έχει απουσιάσει από αρκετές διαδικασίες εξαιτίας προβλημάτων υγείας.

Τους τελευταίους 16 μήνες, από όταν συνελήφθη στην πρεσβεία του Εκουαδόρ τον Απρίλιο του 2019, κρατείται προφυλακισμένος στη φυλακή Μπέλμαρς. Η δίκη για την έκδοσή του είχε αναβληθεί εξαιτίας της πανδημίας. Οι υποστηρικτές του αναμένεται να διοργανώσουν διαδήλωση έξω από το δικαστήριο, την ώρα της έλευσής του από τη φυλακή. Η σύντροφός του, Στέλα Μόρις, δικηγόρος από τη Νότια Αφρική, αναμένεται να βρίσκεται στο δικαστήριο.

Η Μόρις δήλωσε στο PA Media ότι ο Ασάνζ έχει χάσει πολύ βάρος στη φυλακή, η υγεία του επιδεινώνεται, και η ίδια φοβάται ότι τα παιδιά τους θα μεγαλώσουν χωρίς τον πατέρα τους.

Όπως τόνισε: «Η υπόθεση του Τζούλιαν έχει τεράστιες συνέπειες για την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του τύπου. Πρόκειται για μια επίθεση στη δημοσιογραφία. Αν εκδοθεί στις ΗΠΑ επειδή δημοσίευσε δύσκολες αλήθειες για τον πόλεμο στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, αυτό θα δημιουργήσει δεδικασμένο και κάθε Βρετανός δημοσιογράφος ή εκδότης θα κινδυνεύει επίσης με έκδοση στο μέλλον».

Οργανώσεις δημοσιογράφων αλλά και ομάδες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκονται δίπλα στον Ασάνζ από την αρχή της υπόθεσής. Πολλοί από τους υπερασπιστές του συγκεντρώθηκαν έξω από το Κεντρικό Ποινικό Δικαστήριο στο Λονδίνο, στο οποίο πραγματοποιούνταν η απολογία του.

Πολυάριθμες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας του λόγου έχουν καταδικάσει το αίτημα των ΗΠΑ για έκδοση του Ασάνζ. Η Διεθνής Αμνηστία έχει αναφέρει ότι ο Ασάνζ βρίσκεται σε κίνδυνο «σοβαρών παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων του, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής κράτησης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε βασανιστήρια και άλλα είδη κακομεταχείρισης» στις ΗΠΑ. Όπως προσθέτει, οι κατηγορίες για κατασκοπεία «θα μπορούσαν να έχουν ανατριχιαστικές συνέπειες στο δικαίωμα ελευθερίας του λόγου, οδηγώντας τους δημοσιογράφους στην αυτό-λογοκρισία, υπό το φόβο της δίωξης».

...