Ο Νίκος Φίλης μίλησε στον δημοσιογράφο Φοίβο Κλαυδιανό – Σημεία από τη συνέντευξη που δημοσιεύεται στη κυριακάτικη Real News:

Για την καταστολή των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο: Ήταν αυτονόητο ότι οι εκδηλώσεις θα διοργανώνονταν με ασφάλεια και συμβολικό χαρακτήρα. Το αντιδημοκρατικό σκηνικό με χιλιάδες ένστολους, που δεν τηρούσαν οι ίδιοι αποστάσεις την ώρα που απαγόρευαν την ελεύθερη κίνηση και τρομοκρατούσαν τους πολίτες είχε στόχο να μετατοπιστεί η συζήτηση από το υγειονομικό μέτωπο και τις τεράστιες -πλέον- ευθύνες της κυβέρνησης. Αλλά είναι επίσης μέρος της στρατηγικής για ενοποίηση Δεξιάς και ακροδεξιάς με τους παράγοντες του «ακραίου Κέντρου» με τους οποίους η ΝΔ συμπορεύτηκε κατά τη διάρκεια των μνημονίων. Είναι η πολιτική του τραμπισμού, της παγκόσμιας Αlt-Right (…)

Για τις κατηγορίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ταλαντεύεται μεταξύ Πολάκη και Ξανθού»: Δεν υπάρχει ίχνος αλήθειας στη φράση «ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται την πανδημία» ή τα εμβόλια! Πρόκειται για χυδαία παραποίηση της πραγματικότητας. Θυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε, για παράδειγμα, μέτρα στις εκκλησίες, ή στα λεωφορεία, όπου οι επιβάτες επιβιβάζονταν ο ένας πάνω στον άλλο, ώστε να μη φτάσουμε εδώ που είμαστε. Εγώ ρωτώ: ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται την πανδημία ή εκείνοι που έλεγαν ότι δεν χρειάζεται να αραιώσουν οι τάξεις των 25 και 30 μαθητών και μέσα σε ένα μήνα έσπευσαν πανικόβλητοι να κλείσουν όλα τα σχολεία; Στον τομέα της υγείας είναι ακλόνητη η πεποίθησή μου ότι στο έργο του ΣΥΡΙΖΑ και στη δουλειά του «υγειονομικού διδύμου» Ξανθού-Πολάκη οφείλεται ότι το δημόσιο σύστημα υγείας στέκει ακόμα όρθιο.

Γιατί το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν τσιμπάει στις δημοσκοπήσεις»: Υπάρχουν αντικειμενικοί και υποκειμενικοί λόγοι που -πράγματι- δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ υστερεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει, να συνδεθεί ξανά με τα κινήματα, να εμπνεύσει τη νεολαία και να συστηθεί εκ νέου στην κοινωνία ως η ριζοσπαστική αριστερά με θέσεις, επιχειρήματα και κυβερνητικό πρόγραμμα (…) η πρόσφατη κοινή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜΕΡΑ25 στο αντιδημοκρατικό ντελίριο της κυβέρνησης συνιστά αισιόδοξη εξέλιξη και νέο ποιοτικό στοιχείο στο πολιτικό σκηνικό.