«Ζούμε μια ξεκάθαρη, στρατηγική αποτυχία της κυβέρνησης στο μέτωπο της πανδημίας», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5 FM» και τους δημοσιογράφους Μαρίνα Μάνη και Χρυσόστομο Λουκά.
«Δεν γίνεται μέχρι σήμερα να μην γίνονται μαζικά τεστ, μέσω συνταγογράφησης. Δεν γίνεται να υπάρχουν μέρες που στη χώρα γίνονται μόλις 10.000 τεστ –μαζί rapid και μοριακά», σημείωσε, «αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει πετάξει λευκή πετσέτα σε ό,τι αφορά την ιχνηλάτηση του ιού».
Ακόμα, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση δεν προχώρησε ποτέ σε ουσιαστική ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας». «Αντίθετα, έχουν μετατρέψει τα Κέντρα Υγείας σε εμβολιαστικά κέντρα, ακυρώνοντας ουσιαστικά τη λειτουργία τους», πρόσθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
«Τρίτον, η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα σημαντικό μέτρο για την αντιμετώπιση της διασποράς στα ΜΜΜ και τους χώρους εργασίας», σημείωσε. «Τη στιγμή που ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου έχει δηλώσει ότι οι περισσότερες μολύνσεις συμβαίνουν στα μέσα μεταφοράς και τους εργασιακούς χώρους, εδώ ο κ. Μητσοτάκης είπε στη Βουλή ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν σοβαρή διασπορά στα μέσα μεταφοράς, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει αρνηθεί οποιοδήποτε συσχετισμό ανάμεσα στη διασπορά του ιού και τους χώρους εργασίας», τόνισε.
«Στρατηγική αποτυχία υπάρχει όμως και στο πεδίο του εμβολιασμού», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Ζούμε τον παραλογισμό η επιστήμη να έχει παρασκευάσει το εμβόλιο σε χρόνο ρεκόρ –με δημόσια χρηματοδότηση και δημόσιο ερευνητικό κεφάλαιο- και αυτή τη στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι να κινδυνεύουν να πεθάνουν και εκατομμύρια να καταστρέφονται οικονομικά, επειδή δεν αίρεται το καθεστώς της πατέντας», εξήγησε. «Σε αυτό η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ευθύνη, γιατί δεν έχει πάρει καμία σχετική πρωτοβουλία. Γιατί τα στελέχη της δεν υπερψήφισαν την πρόταση για άρση της πατέντας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στο οποίο εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία μετά από πρωτοβουλία της ευρωπαϊκής Αριστεράς», σημείωσε.
«Στο πλαίσιο της προσπάθειας να σωθούν ανθρώπινες ζωές, που είναι το βασικό μας μέλημα αυτό το διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ήδη αναδείξει όσο πιο ισχυρά μπορεί την πρόταση για τις πατέντες», ανέφερε ο Ν. Ηλιόπουλος, υπογραμμίζοντας «ότι το επόμενο διάστημα οι πρωτοβουλίες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα συνεχιστούν». «Είναι όμως η σειρά της κυβέρνησης επιτέλους να κάνει κάτι, αντί να συζητά για το πιστοποιητικό εμβολιασμού σε μια περίοδο που έχει εμβολιαστεί μόλις το 2% του ευρωπαϊκού πληθυσμού», πρόσθεσε.
«Φυσικά, το εμβόλιο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι από την κυβέρνηση της ΝΔ για μην παίρνει ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και την αντιμετώπιση της διασποράς του ιού στην κοινωνία», τόνισε, λέγοντας ότι «σύμφωνα με τους ειδικούς η συλλογική ανοσία θα αργήσει και θα ζήσουμε αρκετό καιρό ακόμα με την πανδημία».
Τέλος, ο Νάσος Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη οικονομικής στήριξης όλων όσων πλήττονται αυτή τη στιγμή από τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων, καθώς «όχι μόνο το υγειονομικό σκέλος αλλά και η οικονομική επιβίωση είναι προϋπόθεση για να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή».