Ν.Βούτσης (Συνέντευξη-Βίντεο): Καινοτόμο, υλοποιήσιμο και απολύτως εφικτό το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι»

Posted on 27 Μαΐου, 2020, 3:58 μμ
4 secs

Καινοτόμο, υλοποιήσιμο και απολύτως εφικτό το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι» για ουσιαστική στήριξη στην εργασία, την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ και ΒΙΝΤΕΟ τ. ΠτΒ & ΒΟΥΛΕΥΤΗ Α ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ κ. ΝΙΚΟΥ ΒΟΥΤΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ ΜΕΓΚΑ


  • Έχουμε από τη μία την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση, την πολιτική του «βλέποντας και κάνοντας» και η οποία βασίζεται σε νεοφιλελεύθερες νόρμες και από την άλλη τη λογική της ουσιαστικής στήριξης της εργασίας και της κοινωνίας έτσι όπως εκφράζεται και μέσα από το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δύο διαφορετικές λογικές επί της οικονομίας πάνω σε υπαρκτά χρήματα δηλαδή σε υπαρκτούς πόρους που υπάρχουν είτε του δημοσίου είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ΕΣΠΑ και ομόλογα. Άρα λοιπόν πάνω σε ένα υπαρκτό πλαίσιο οικονομικής στήριξης υπάρχουν δύο διαφορετικές λογικές για την οικονομία που καλό είναι να κρίνει κάθε πολίτης.
  • Δυστυχώς από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπάρχει ούτε η στήριξη της εργασίας ούτε η ασφάλεια στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι και ο κορμός. Τώρα βλέπω ότι σκέφτονται να δώσουν ως κίνητρο μειώσεις σε εργοδοτικές εισφορές ενδεχομένως σε μεγάλες επιχειρήσεις, αίτημα του ΣΕΒ από παλιά, από το οποίο η εργασία δεν έχει τίποτα να κερδίσει και μπορεί και το ασφαλιστικό να βρεθεί σε κρίση.
  • Τις συνέπειες και το βαρύ πλήγμα από την πανδημία δεν τις έχουμε δει ακόμα. Στην οικονομία ανακατανεμήθηκαν όλα τα στρώματα και οι τάξεις της ελληνικής κοινωνίας όπως και στην Ευρώπη. Χωρίστηκαν στα τρία. Σε αυτούς που χάσανε άμεσα εργασία, σε αυτούς που έχουν ανασφάλεια και σε αυτούς που κράτησαν την εργασία χωρίς μέλλον. Πλέον δεν μπορούμε καν να μιλάμε με το στερεότυπο ποιοι ακριβώς είναι μεσαία τάξη. Οι αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι κάποιοι εξ αυτών μείναν κυριολεκτικά χωρίς δουλειά και είναι στον αέρα θα πρέπει βοηθηθούν άμεσα και όχι με δάνεια αλλά με επιδότηση μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι μόνο.
  • Κυρίως με την καινοτομία που εισάγουμε μέσω του προγράμματός μας Μένουμε Όρθιοι ΙΙ, την οποία δεν τη δέχεται η κυβέρνηση, με το οικογενειακό εισόδημα για όλους. Ξεκινώντας δηλαδή από την μονογονεϊκή οικογένεια και πάνω προκειμένου να στηριχθεί η οικογένεια και το οικογενειακό εισόδημα έτσι ώστε να υπάρχει μια ασφάλεια ακόμα και στη φάση που δεν υπάρχει εργασία λόγω των κυβερνητικών πολιτικών. Αυτή είναι η μεγαλύτερη καινοτομία του προγράμματός μας μαζί με την άμεση στήριξη χωρίς δανειοδότηση. Και οικονομικά βγαίνει απολύτως. Από αυτά που είπε χθες ο κ. Σταϊκούρας φάνηκε ότι βγαίνει απολύτως. Δόθηκαν από τον κ. Τσακαλώτο, από τον κ. Σταθάκη αλλά και από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα οι ακριβείς πόροι και πηγές που μπορούν να χρηματοδοτήσουν αυτό το πρόγραμμα.

   

  Δεν είναι ο φράχτης στον Έβρο το πρόβλημα αλλά η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού με ακροδεξιά ρητορική που υιοθετείται και από στελέχη της ΝΔ.

   

  • Σε ότι αφορά στα γεγονότα στον Έβρο ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε απολύτως υπεύθυνα. Μόλις το Σάββατο υπήρξε τοποθέτηση μας. Ήμασταν πάρα πολύ συγκρατημένοι και συγκροτημένοι. Ποτέ δεν αναφέραμε για κατάληψη ελληνικού εδάφους. Χθες στις δημόσιες δηλώσεις που έκανε η κυβέρνηση άφησε ανοικτό το θέμα της κινητικότητας των τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή και ταυτόχρονα τα δύο διαβήματα που έγιναν προς την Τουρκική κυβέρνηση δεν μας τα έδωσαν. Και στην κλειστή συνεδρίαση των βουλευτών ούτε καν μας τα διάβασαν. Αυτό γεννάει πολύ μεγάλες αμφισβητήσεις και αμφιβολίες ακριβώς σε πιο έδαφος έγινε αυτή η κινητικότητα. Πάνω σε αυτό υπήρξε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ μία αυστηρή θέση και τοποθέτηση, πρέπει να ξέρουμε ότι τα σύνορα στον Έβρο είναι ορισμένο. Απολύτως ορισμένο από την συνθήκη της Λοζάνης, είναι το μέσο της κοίτης του ποταμού πώς ήτανε το 1923.
  • Για τον φράχτη, είναι γνωστό ότι θα προχωρήσουν από το Υπ. Προστασίας του Πολίτη σε μια κατασκευή 26 χιλιομέτρων. Ήδη, υπάρχει ένας φράχτης 10 χιλιομέτρων, σε σύνολο 200 επί συνόλου 208 που είναι το όριο.
  • Ο φράχτης μπορεί και πρέπει να γίνει. Δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα στο να υπάρχει φράχτης. Υπάρχει ωστόσο σοβαρό ζήτημα όταν στη βάση της εργαλειοποίησης που έκανε στο προσφυγικό μεταναστευτικό ο Ερντογάν αναπτύσσεται μία ρητορική που κάνει λόγο για επιθέσεις και εισβολές λαθραίων. Στον αντίποδα θα έπρεπε ταυτόχρονα με την αυτονόητη φύλαξη των συνόρων και της εδαφικής κυριαρχίας, όπως εξαρχής είχε τοποθετηθεί και ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, να υπάρχουν ανοιχτές οι δίοδοι που επιβάλει η συνθήκη της Γενεύης και οι διεθνείς συνθήκες, για να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι ή κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους να υποβάλουν τα χαρτιά τους έτσι ώστε να μπουν στη διαδικασία ασύλου. Εκεί είναι η σύγκρουση. Δηλαδή κατά πόσο θα μπούμε και εμείς στο παιχνίδι να είμαστε η ασπίδα της Ευρώπης με τους πάνοπλους του κ. Κούρτης, αντί να κάνουμε διεθνείς ενέργειες που πρέπει για την αλλαγή του Δουβλίνου και μία σειρά άλλες αλλαγές που θα μας βγάλουν από αυτά τα διλήμματα.

...