Ένα κατάμαυρο νήμα συνδέει τα γεγονότα της επικαιρότητας το τελευταίο διάστημα: συνέδριο ελέγχου της γυναικείας μήτρας, απανωτές γυναικοκτονίες, βιασμοί και βία, αντιμεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου, αλλά κυρίως η διαχείριση όλων αυτών από την εξουσία και τα ΜΜΕ και η επίθεση στον φεμινιστικό λόγο και στα δικαιώματα, σε ένα κρεσέντο παραπληροφόρησης, κανονικοποίησης του ζόφου και εξωραϊσμού των θυτών. Ο ψυχρός δολοφόνος έγινε “ο πιλότος” που σε λίγο θα τον βγάλουν θύμα, ενώ η λέξη “γυναικοκτονία”, είναι σαν το όνομα της “γειτονικής χώρας” -ανύπαρκτη. Εκλεκτικές συγγένειες με Λιγνάδη (τον θυμάται κανείς;), metoo, Φουρθιώτη και διαπλοκή με υπόκοσμο.
, Νικήτας Μυλόπουλος: Η μετάλλαξη και η σταδιακή ενσωμάτωση της ΝΔ στη νέα Ακροδεξιά, INDEPENDENTNEWS
Το αλφαβητάρι ενός νέου πολιτικού λόγου αναδύεται από τη σήψη, μία νέα πολιτική δύναμη σχηματίζεται και το συλλαβίζει. Η μετάλλαξη της ακροδεξιάς σε Alt – Right (εναλλακτική δεξιά), γνωστή και ως μετα-φασιστική, τώρα και στην Ελλάδα, μετά την Αμερική και την επέκτασή της στην Ευρώπη. Υβριδικό φαινόμενο που συνδυάζεται με ανασύνταξη του πολιτικού μπλοκ της κυβέρνησης.
Το νέο πρόσωπο του φασισμού δεν είναι πλέον με μπράτσα, σβάστικες και κεφάλι γουλί, αυτά είναι ντεμοντέ. Είναι εξελιγμένο, καλοντυμένο, με καθαρό πρόσωπο και μετατόπιση από την ωμή βία των ταγμάτων εφόδου στην πειθώ του λόγου, όχι κατ’ ανάγκην του ορθού. Μετέρχεται εξελιγμένες μεθόδους μετα-αλήθειας, θεωρίες συνωμοσίας, πολύ fake news, gaslighting και στοχευμένη προπαγάνδα, για να πλήξει τον αντίπαλο (μας θυμίζει τίποτα;), Με τον Τραμπ, πέτυχε, άσχετα αν ο αρχηγός τους και αρχηγός της προεκλογικής του εκστρατείας κατέληξε στη φυλακή για οικονομικά σκάνδαλα (αφού πρόλαβε να επεκταθεί και στην Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα όπου φαίνεται πως έδωσε τα φώτα του σε στελέχη μεγάλου κόμματος -μαντέψτε ποιου).
, Νικήτας Μυλόπουλος: Η μετάλλαξη και η σταδιακή ενσωμάτωση της ΝΔ στη νέα Ακροδεξιά, INDEPENDENTNEWS
Δεν ξέρω αν η μετάλλαξη της πάλαι ποτέ φιλελεύθερης δεξιάς σε μεταφασιστική “εναλλακτική δεξιά” έχει ήδη συντελεστεί, ή είναι σε εξέλιξη, πάντως τα κρούσματα είναι πολλά: το “πατρίς θρησκεία οικογένεια” έχει επιστρέψει επιθετικά ως κυρίαρχη ιδεολογία, η ιστορία ξαναγράφεται, το “νόμος και τάξις” είναι παντού, οι Μακεδονομάχοι και ο εθνικισμός επίσης, η υπουργός “παιδείας” έχει εκχωρήσει την εκπαίδευση στην αστυνομία και τους παπάδες, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας φωτογραφίζεται στους Ορμπανικούς φράχτες, η Ευρώπη βοά για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων στα σύνορά μας, στους τοίχους της Βουλής προβάλλονται Παναγίες και τανκς, γιορτές χουντικής αισθητικής και υπουργός εσωτερικών ο πρώην αρχηγός της νεολαίας Γεωργίου Παπαδόπουλου.
, Νικήτας Μυλόπουλος: Η μετάλλαξη και η σταδιακή ενσωμάτωση της ΝΔ στη νέα Ακροδεξιά, INDEPENDENTNEWS
Κάτι κινείται εδώ και καιρό στον δεξιό χώρο, είναι σαφές. Η διακριτή συνύπαρξη της φιλελεύθερης δεξιάς με την ακροδεξιά αντικαθίσταται από την ώσμωση των χώρων και τη διάχυση της τελευταίας σε ολόκληρο το φάσμα – για να γεννηθεί το νέο τέρας. Το έδαφος είναι ευεπίφορο και η συγκυρία ευνοϊκή. Η παλαιά αρχή ότι “καλύτερα η Ακροδεξιά ενσωματωμένη στη ΝΔ για να είναι ελεγχόμενη” γίνεται σταδιακά “καλύτερα η ΝΔ ενσωματωμένη στη νέα Ακροδεξιά, αν θέλει να παραμείνει στην εξουσία”.
Ας μη μας ξεγελάει η ιλαρή εικόνα του χαζούλη αρχηγού στη βιτρίνα -το δηλητήριο είναι στο βάθος. Μένει όμως ένα ερώτημα -πες ρητορικό: οι ακραιοκεντρώοι, σημιτικοί κλπ που συμπληρώνουν την κυβερνητική παρέα, ενεργά ή δια της τεθλασμένης, πώς αισθάνονται μέσα σ’ αυτόν τον βόθρο; Γιατί αν νομίζουν ότι γι αυτήν τη μετάλλαξη του ακροδεξιού ιού έχουν ανοσία, ας το ξανακοιτάξουν. Ο “αντιλαϊκισμός”, ο τυφλός “ευρωπαϊσμός” (στην Ευρώπη του Όρμπαν) και ο “εκσυγχρονισμός” έχουν πάψει προ πολλού να ενεργούν ως εμβόλια ανοσίας. Οι δε παρενέργειές τους είναι πλέον εμφανείς…
, Νικήτας Μυλόπουλος: Η μετάλλαξη και η σταδιακή ενσωμάτωση της ΝΔ στη νέα Ακροδεξιά, INDEPENDENTNEWS
ΥΓ Αν η δυστοπία του κειμένου είναι πραγματική, τότε η πρόσφατη καταδίκη της Χρυσής Αυγής – βασικό αντεπιχείρημα της κυβέρνησης ως προς την ακροδεξιά της ταυτότητα- φωτίζεται αλλιώς και λειτουργεί ως καταλύτης στη μετα-φασιστική μετάλλαξη. Το ένοπλο τμήμα εφόδου έπρεπε να απομονωθεί ως ξεπερασμένο. Η χρεία μίας “σοβαρής Χρυσής Αυγής” που ακούστηκε στον Σκάι 7-8 χρόνια πριν, ίσως και να μην ήταν ένα λεκτικό πυροτέχνημα!