Χιλιάδες φοιτητές πίσω από τα πανό των συλλόγων τους και επιτροπών αγώνα αντιτάχθηκαν με το σημερινό συλλαλητήριο στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης

«Να μην τολμήσουν να ψηφίσουν το νομοσχέδιο. Οι φοιτητές το έχουμε απορρίψει»

«Όχι στο νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη. Παίρνουμε τις σπουδές μας στα χέρια μας»

«Η θέση μας είναι δίπλα στον ασθενή όχι πίσω από τον υπολογιστή»

«Οι φοιτητές δεν είναι εγκληματίες»

«Θέλουμε να γίνουμε ξανά φοιτητές. Όχι αστυνομία και διαγραφές»

ΟΛΜΕ και ΔΟΕ χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο «αντιεκπαιδευτικό» και επικρίνουν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για «αυταρχισμό», «αδιαφορία για την εκπαιδευτική πραγματικότητα» και «αυθαιρεσία στη λήψη αποφάσεων».

Μαζικό παρών έδωσαν και οι μαθητές με την απαίτηση για ασφαλές σχολείο που «να μορφώνει κι όχι να εξοντώνει», με τα πανό και τις πικέτες των Συντονιστικών Επιτροπών Αθήνας και Πειραιά και ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής.

Στο πλευρό φοιτητών, μαθητών και σπουδαστών διαδηλώνουν σωματεία, σύλλογοι εκπαιδευτικών, φορείς των γονιών.

Τα ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών

Πενήντα δύο άτομα προσήχθησαν κατά τη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, στο κέντρο της Αθήνας.

Όταν η πορεία έφτασε στο Σύνταγμα, ο κόσμος που ήταν πολύς ανέβηκε πάνω στην πλατεία μπροστά στον Άγνωστο κι εκεί “έπεσαν” χημικά από την αστυνομία και υπήρξε σύγκρουση των διαδηλωτών με αστυνομικούς που είχαν στήσει… τείχος μπροστά από το μνημείο.

Η ΕΛΑΣ έκανε χρήση κρότου λάμψης και  χημικών και πραγματοποίησε προσαγωγές στο σωρό κατά την αποχώρηση των διαδηλωτών.

Νίκος Φίλης: Με «σπασμένα τα φρένα», η κυβέρνηση κατρακυλά στην κατηφόρα του αυταρχισμού και της αντιδημοκρατικότητας

Δήλωση του Ν. Φίλη, Τομεάρχη Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

Οι σημερινές βιαιοπραγίες ανδρών των ΜΑΤ λίγα μέτρα από το Κοινοβούλιο, οι συλλήψεις φοιτητών και οι ξυλοδαρμοί φωτορεπόρτερ «φώτισαν» με ακόμη πιο γκρίζα χρώματα τις πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης για την Αστυνομία στα Πανεπιστήμια.

§  Με πρόσχημα τη φύλαξη – «διάρρηξη» των ακαδημαϊκών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

§  Με την επίκληση της ασφάλειας – φόβος και ανασφάλεια.

§  Με δικαιολογία τη «βία και την ανομία» – γενικευμένη αστυνομική ασυδοσία.

Με «σπασμένα τα φρένα», η κυβέρνηση κατρακυλά στην κατηφόρα του αυταρχισμού και της αντιδημοκρατικότητας. Φοβισμένη και αμήχανη μπροστά στην ογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια και μετά το πρόσφατο πρωθυπουργικό στραπάτσο στην Ικαρία, βυθίζεται ακόμη πιο βαθιά στο «άντρο» της πολιτικής αναξιοπιστίας, χωρίς ορατή έξοδο κινδύνου. Γι’ αυτό καταφεύγει στην αστυνομοκρατία.

§  Αντί για λύσεις στα προβλήματα των Πανεπιστημίων – διαγραφές φοιτητών, πειθαρχικές ποινές και μοχθηρή διάθεση, ειδικά, απέναντι στη νεολαία.

§  Αντί για νομοθετική εκεχειρία – «νομοθετικός ταλιμπανισμός».

§  Αντί για προστασία της κοινωνίας από την πανδημία – λουκέτα παντού:στα μαγαζιά, στα καταστήματα εστίασης και τώρα πια στα Πανεπιστήμια και στην πρόσβαση των παιδιών στη γνώση.

Η ΝΔ μπορεί να εξακολουθήσει την καταβύθισή της στο «βρώμικο ποτάμι» του αυταρχισμού και της αντιδημοκρατικής εκτροπής. Σε αυτή την κατάπτωση και την εξαχρείωση των πολιτικών ηθών δεν θα την ακολουθήσουμε. Ούτε εμείς, ούτε η κοινωνία.

Για τρίτη φορά μέσα σε λίγες μέρες οι φοιτητές, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς,  διαδήλωσαν μαζικά την αντίθεσή τους στις ρυθμίσεις του νομοθετήματος της ΝΔ. Για μια ακόμη  φορά, ο χουντο-νόμος Χρυσοχοΐδη, όπως ολόκληρη η αντιπολίτευση προέβλεπε όταν ψηφιζόταν, κουρελιάστηκε. Την ίδια τύχη θα έχει και αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα.