Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή της

Η βαθιά αντικοινωνική και βάρβαρη πράξη διαπόμπευσης του Πρύτανη της ΑΣΟΕΕ από μια αυτοαπoκαλούμενη ομάδα «αναρχικών», ήταν δεδομένο πως θα άνοιγε τις ορέξεις της κυβέρνησης για παραπάνω βία και αυταρχικότητα εντός των Πανεπιστημιακών δομών.

Σήμερα, η Νέα Δημοκρατία, χωρίς να χάσει δεύτερη ευκαιρία, συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο πρυτάνεων, ώστε να εισάγει τη κάρτα ελέγχου εισόδου στα πανεπιστήμια της χώρας.

Όμως, η άκρως συντηρητική και αυταρχική πρόταση δεν έπεσε από τον ουρανό. Είχε ήδη διατυπωθεί από την κ. Κεραμέως το καλοκαίρι του 2019, παράλληλα με την πρόταση κατάργησης του ασύλου.

Σήμερα όμως, αυτό το σχέδιο απομόνωσης και πλήρους ελέγχου της ακαδημαϊκής κοινότητας επανέρχεται για να περιθωριοποιήσει ακόμα περισσότερο τη νέα γενιά και για να μοιράσει, για ακόμα μια φορά, εκατομμύρια σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης που θα αναλάβουν να «περιφρουρήσουν» τα ΑΕΙ.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που εκκινεί από μια αντίληψη στεγανοποίησης και αποκοπής των ΑΕΙ από τον κοινωνικό ιστό, την ίδια στιγμή που αυτά, οφείλουν να ζουν και να αναπνέουν βρισκόμενα σε διαρκή ώσμωση με την κοινωνία.

Πλέον, η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας για τα πανεπιστήμια απογυμνώθηκε εντελώς.

Είναι φανερό, ότι οι φοιτητές, δεν είναι εγκληματίες, όπως συνηθίζεται να τους παρουσιάζει. Είναι παιδιά εργατών, ανέργων, εργαζόμενων που βλέπουν άλλη μια φορά τη ΝΔ να τσακίζει τα δικαιώματα και τον μισθό τους, που σπουδάζουν για ένα καλύτερο αύριο.

Είναι φανερό, η κατάργηση του ασύλου δεν κατάφερε να προστατεύσει τον πρύτανη από αυτή τη χυδαία πράξη διαπόμπευσης, άρα το άσυλο δεν ήταν και δεν είναι το πρόβλημα.

Είναι φανερό, ότι η ΝΔ χρησιμοποιεί το περιστατικό αυτό για να προάγει το σχέδιο πλήρους ελέγχου των φοιτητών και των καθηγητών μέσα στα ΑΕΙ και να βαθύνει τον περιορισμό των ελευθεριών τους.

Για εμάς, ασφαλή πανεπιστήμια είναι τα ζωντανά και ποιοτικά πανεπιστήμια, και όχι αυτά που ονειρεύεται η Νέα Δημοκρατία, που θα κυριαρχούνται από τον αυταρχισμό και την καταστολή.

Εμείς, θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για ασφαλή πανεπιστήμια μαζί με όλα τα μέρη της ακαδημαϊκής κοινότητας, ώστε να προφυλάξουμε τα ΑΕΙ και από τους αυτόκλητους τιμωρούς της βίας και από την κρατική καταστολή.

Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για τη δημοκρατία, για δωρεάν και ποιοτική παιδεία.

Για ένα πανεπιστήμιο που συνομιλεί με την κοινωνία και που τιμά τον ρόλο του σε μια κοινωνία που υποφέρει.