Όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία | Δώστε λεφτά για την παιδεία
Καλούμε στην προγραμματισμένη κινητοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων την Πέμπτη 21/1 στις 12:00 στα Προπύλαια, ενάντια στο νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως.
Την ίδια στιγμή που τα Α.Ε.Ι. παραμένουν κλειστά για έναν ολόκληρο χρόνο, το Υπουργείο Παιδείας αντί να ασχοληθεί σοβαρά με το πώς θα επιστρέψουν με ασφάλεια οι φοιτητές και οι φοιτήτριες στα αμφιθέατρα, σχεδιάζει την περαιτέρω υποβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα του Πανεπιστημίου, τη συρρίκνωση της δημοκρατίας, τη στοχοποίηση των ακαδημαϊκών ελευθεριών, τη μείωση του αριθμού εισακτέων στα ΑΕΙ αλλά και την δημιουργία πελατείας για τα ιδιωτικά κολλέγια.
Πιο συγκεκριμένα στο Ν/Σ προβλέπονται οι παρακάτω διατάξεις:
• Ελάχιστη βάση εισαγωγής που θα καθορίζεται απ’ τα ίδια τα ιδρύματα. Αυτό στην πράξη σημαίνει μείωση των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
• Σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Η Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.), όπως την ονόμασαν, θα στελεχώνεται από κατώτερους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ και από ειδικούς φρουρούς και θα χρηματοδοτείται από τα αποθεματικά του Ε.Λ.Κ.Ε.
• Έλεγχος εισόδου-εξόδου (face control).
• Πειθαρχικό Δίκαιο για τους φοιτητές/-τριες. Στο νομοσχέδιο γίνεται λόγος για πειθαρχικά παραπτώματα, όπως η αντιγραφή στις εξετάσεις ή η «παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του ιδρύματος», και για πειθαρχικές ποινές που θα φτάνουν έως και τη διαγραφή φοιτητών/-τριών.
• Όριο φοίτησης. Η εφαρμογή αυτής της διάταξης θα οδηγήσει στη διαγραφή χιλιάδων φοιτητών/-τριών απ’ τις σπουδές τους.
Απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης οφείλουμε να συγκροτήσουμε ένα πανεκπαιδευτικό μέτωπο δημοκρατίας!
Δεν θα ανεχτούμε πολιτικές αποκλεισμού και όξυνσης των ανισοτήτων. Δεν θα ανεχτούμε τον αυταρχισμό και την στοχοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου και των ακαδημαϊκών δασκάλων.
Η υπεράσπιση του δικαιώματος στην μόρφωση είναι υπεράσπιση της δημοκρατίας.
Καλούμε όλους τους νέους και τις νέες στην προγραμματισμένη κινητοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων την Πέμπτη 21/1 στις 12:00 στα Προπύλαια, ενάντια στο νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως.