Η ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

Ο σεβασμός στα δικαιώματα των κρατουμένων και στο κράτος δικαίου, θα πρέπει να είναι απόλυτος και να ισχύει για όλους και όλες τους/τις κρατούμενους/ες.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έχει ήδη δώσει σε πολλές περιπτώσεις δείγματα γραφής για τον τρόπο που επιλέγει να αντιμετωπίζει τους κρατούμενους, τα δικαιώματά τους και έχει αποδείξει την οπισθοδρομική της αντίληψη για το σωφρονιστικό σύστημα και την λειτουργία των καταστημάτων κράτησης.
Συστηματικά η κυβέρνηση καταπατά τα δικαιώματα των κρατουμένων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την τραγική κατάσταση που επικρατεί εντός των φυλακών εν μέσω της πανδημίας, την τρομακτική συμφόρρηση, την έλλειψη ιατρικής παρακολούθησης των κρατουμένων κοκ. Το τελευταίο παράδειγμα αυτής της εγκληματικής πολιτικής, αποτελεί η εκδικητική μεταχειριση του κρατουμένου Δημήτρη Κουφοντίνα
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται ήδη κρατούμενος επί 18 έτη και 4 μήνες. Το τελευταίο χρονικό διάστημα κρατούνταν στις Αγροτικές Φυλακές Κασσαβέτειας. Ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος για τις αλλαγές στον ισχύοντα Σωφρονιστικό Κώδικα (ν. 4760/2020), ο οποίος μεταξύ άλλων προβλέπει και την απομάκρυνση καταδικασμένων για τρομοκρατία από τις αγροτικές φυλακές, μία φωτογραφική διάταξη που αφορά τον συγκεκριμένο κρατούμενο, απαιτεί την επαναμεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα στις φυλακές Κορυδαλλού, κατάστημα κράτησης στο οποίο κρατούνταν πριν μεταχθεί στην αγροτική φυλακή. Παρά τα όσα ορίζει όμως, αυτός ο -ιδιαίτερα σκληρός για μια σειρά δικαιωμάτων των κρατουμένων -νόμος, ο κρατούμενος, ουδέποτε μετήχθη στον Κορυδαλλό, αλλά κατευθείαν στις φυλακές Δομοκού.
Η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου ψεύδεται και παραβιάζει κατάφωρα το νόμο που η ίδια η κυβέρνησή της ψήφισε, με προφανή εκδικητική και βάναυση συμπεριφορά απέναντι στον συγκεκριμένο κρατούμενο. Αρνείται μάλιστα να παραδώσει στον ίδιο και την συνήγορό του τα έγγραφα της μεταγωγής.
Σήμερα ο Δημήτρης Κουφοντίνας διανύει ήδη την 9η ημέρα απεργίας πείνας στην οποία προχώρησε, προκειμένου να διεκδικήσει το αυτονόητο, την εφαρμογή του νόμου καθώς η μεταγωγή αυτή στον Δομοκο δεν είναι νόμιμη, και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του.
Ο σεβασμός στα δικαιώματα των κρατουμένων και στο κράτος δικαίου, θα πρέπει να είναι απόλυτος και να ισχύει για όλους και όλες τους/τις κρατούμενους/ες. Η μεταχείριση του κρατουμένου Δημήτρη Κουφοντίνα είναι παράνομη, ανεπίτρεπτη με βάση τις θεμελιώδεις αρχές προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, και αποτελεί απροκάλυπτη, εκδικητική και βάναυση συμπεριφορά από την πλευρά της κυβέρνησης, θα πρέπει δε να αποδοκιμαστεί από το σύνολο του νομικού και δημοκρατικού κόσμου