Η ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Α’ Αθήνας αναφέρει:

Σάλο έχει προκαλέσει το περιστατικό των 6 προσαγωγών -μεταξύ τους και ανήλικων παιδιών-, ανάμεσα στις σχεδόν 400 προσαγωγές που έγιναν την 6η του Δεκέμβρη.
Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Α’ Αθήνας καταγγέλλουμε απερίφραστα την αστυνομική αυθαιρεσία. Τόσο η τρομοκρατία και η καταστολή απέναντι σε νέους και μάλιστα ανήλικους ανθρώπους, όσο και οι εκφοβιστικές και εκβιαστικές πρακτικές δεν μπορούν να μένουν αναπάντητες.
Μεταξύ των έξι έχουμε την μαρτυρία μητέρας, όπου η ανήλικη κόρης της μαζί με τον φίλο της ενώ περπατούσαν Πατησίων με Ηπείρου, συνελήφθησαν εντελώς αδικαιολόγητα και εκβιάστηκαν να δεχτούν το πρόστιμο άσκοπης μετακίνησης ώστε να αφεθούν μετά την σύλληψη τους.
Ο τρόπος δράσης της αστυνομίας ειδικά κάτω από αυτές τις συνθήκες πανδημίας μόνο ανασφάλεια καλλιεργεί στην κοινωνία. Αποτυγχάνουν καθημερινά με τον πιο περίτρανο τρόπο να καλλιεργήσουν αίσθημα ασφάλειας στο σύνολο της κοινωνίας και να την προστατεύσουν επί της ουσίας.
Η αστυνομία καιρό τώρα λειτουργεί υπό ανεξέλεγκτο καθεστώς, με μόνο στόχο τον κοινωνικό αυτοματισμό. Προβαίνει σε υπέρμετρη και βίαια καταστολή και αδικαιολόγητες συλλήψεις που δείχνουν ξεκάθαρα, καιρό τώρα, ότι η αστυνομία της “κανονικότητας” της Ν.Δ. έχει σαφή στόχο την δημιουργία φόβου στις νέες και τους νέους και σε όσες και όσους αγανακτούν από την ανεπανάληπτη ανικανότητα της, αλλά και άρνηση της, να στηρίξει την τόσο την δημόσια υγεία, αλλά και όσους πλήττονται οικονομικά.
Τα κατασταλτικά σώματα της αστυνομίας λειτουργούν κατά το δοκούν αφού η κυβέρνηση της Ν.Δ. της “έλυσε τα χέρια” όπως ζητούσαν θύλακες της αστυνομίας χρόνια τώρα. Αποτελούν κυριολεκτικά μια ανεξέλεγκτη υγειονομική βόμβα την ώρα που η κυβέρνηση κατηγορεί τους νέους για έλλειψη ατομικής ευθύνης.
Όμως, σαν να μην έφτανε αυτό, έθεσαν σε κίνδυνο την ζωή ενός νέου 18χρονου όπου έπαθε επιληπτική κρίση μέσα στο τμήμα. Οι φύλακες είπαν πως δεν ήταν στην δικαιοδοσία τους να τηλεφωνήσουν. Το χειρότερο απ’ όλα όμως ήταν ότι, δεν αφαιρέθηκαν οι χειροπέδες από φίλους του παιδιού που ήξεραν πως να τον βοηθήσουν για να μην πνιγεί.
Επίσης, κοπέλα που λιποθύμησε παρέμεινε κρατούμενη με χειροπέδες χωρίς να την εξετάσει γιατρός.
Η αστυνομία “πάντρεψε” τα δύο νεαρά παιδιά με μία άλλη παρέα τεσσάρων ατόμων με στόχο να τους συλλάβουν “για κόβιντ” όπως είπαν.
Αφού τελικά τα παιδιά μεταφέρθηκαν, στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, αφέθηκαν ελεύθερα σχεδόν μετά από 12 ώρες.
Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι τα περιστατικά αυθαιρεσίας της αστυνομίας του κ.Χρυσοχοίδη είναι αμέτρητα και καθημερινά. Δεν σημαίνουν τίποτα οι προσχηματικές και υποκριτικές συγγνώμες.
Αν δεν υποθάλπει ο ίδιος την αστυνομική αυθαιρεσία, τότε έχει αποδειχθεί πλέον επικίνδυνα ανεπαρκής και αδιάφορος στο να μπορεί να τη διαχειριστεί.
Καλούμε την κυβέρνηση να δώσει ένα τέλος σε όλη αυτή την εκτροπή.
Είτε δεν την βλέπει είτε κάνει ότι δεν την βλέπει, η παραίτηση του είναι μονόδρομος.
Η κόρη μου, 15 χρονών, με φουντωμένη την ψυχή, έκανε την βόλτα της εχτές, μαζί με το αγόρι της και ο δρόμος τους τράβηξε προς το κέντρο. Γιατί οι καρδιές όλων των παιδιών εχτές χτυπούσαν εκεί που έπεσε ο Αλέξης. Την κόρη μου την σταμάτησαν Πατησίων και Ηπείρου στη 1.30μμ, μαζί με το αγόρι της, γιατί δεν επιτρεπόταν να περπατάνε. Ρώτησαν γιατί, αφού φορούσαν μάσκα και είχαν δικαιολογητικά για άσκηση. Δεν επιτρέπεται η άσκηση σ΄ εκείνην την περιοχή, τους είπαν. Μέσα σε ένα τέταρτο είχαν φέρει άλλα τέσσερα άτομα, και έγινε η σύλληψη και για τους έξι, για παράνομη συγκέντρωση. Κάπως έτσι βρέθηκαν αρκετές δεκάδες συλληφθέντες, μεταξύ τους αρκετοί ανήλικοι, στην ΓΑΔΑ. Μετά από 5 ώρες, στις 6.30μμ μας ειδοποίησαν να πάμε «να υπογράψουμε», για την κόρη μας. Ο λόγος που μας είπαν ήταν πως συνελήφθη λόγω covid: «Πήγαιναν πολλά μαζί σε κάποιο ραντεβού», μας είπαν, «για να κάνουν πορεία». Την ίδια στιγμή, στην κόρη μας και το αγόρι της, είπαν ψέματα, ώστε να υπογράψουν επί τόπου το χαρτί του προστίμου, στις 6.30μμ, λέγοντάς τους πως αν το έκαναν, θα γύριζαν σπίτι τους. Ενώ ήδη είχαν στείλει την υπόθεση στον εισαγγελέα. Η αυθαιρεσία και ο παραλογισμός, σε όλο του το μεγαλείο. Συλλαμβάνεις 2 ανήλικα που περπατάνε σε κεντρικό δρόμο, μόνα τους. Τους βάζεις με 2 αστυνομικούς σε περιπολικό. Τους χώνεις στο κρατητήριο και στη συνέχεια σε έναν διάδρομο της ΓΑΔΑ με άλλους 40 συν τους εργαζόμενους που περιφέρονταν, συν γονείς και δικηγόρους, για 10 ώρες χωρίς φαγητό, νερό και τουαλέτα. Τρομοκρατημένα παιδιά, που βίωσαν πραγματικό κίνδυνο για τη ζωή τους. Αστυνομικοί χωρίς γνώσεις πρώτων βοηθειών για να αντιμετωπίσουν κρίση επιληψίας. Χωρίς καμιά ευθύνη για τίποτα. Αοριστίες, ψέματα ή υπεκφυγές, και οι ώρες να περνούν. Χειροπέδες στα χέρια για την μεταγωγή στη ΔΕΕ Λ. Αθηνών, που μετά από τις διαμαρτυρίες των γονέων, αφαιρέθηκαν. Στο τέλος, αφού αρνήθηκαν την διαδικασία της σήμανσης, τα παιδιά εισέπραξαν και την κατηγορία της απείθειας. Ποιος ο λόγος για όλα αυτά; Έχω εξοργιστεί. Γιατί τα παιδιά δεν οργανώθηκαν. Δεν προκάλεσαν. Δεν παρανόμησαν. Αλλά οι εντολές ήταν να κατασταλεί η όποια παρουσία στην περιοχή. Συνέλαβαν ζευγάρι με τσάντες ψώνια, κοπέλα με κατοικίδιο. Και ενώ σαν πολίτες λαμβάνουμε όλες τις προφυλάξεις, ακολουθούμε τους κανόνες για να αποφύγουμε τη διασπορά, βρισκόμαστε τώρα μια 6μελής οικογένεια να μην τολμάει να πλησιάσει άνθρωπο, γιατί βρεθήκαμε εχτές ο ένας πάνω στον άλλον στον έκτο και τον έβδομο όροφο της ΓΑΔΑ να ζούμε έναν εφιάλτη.”