Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: Η βαρβαρότητα της «κανονικότητας» ξεπερνάει τα όρια

Posted on 17 Μαΐου, 2020, 10:22 πμ
9 secs

Αντιδράσεις προκάλεσε η αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε χθες τα μεσάνυχτα, στην πλατεία Καλλιθέας, στην Άνω Πόλη, στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν άτομα που βρίσκονταν στο σημείο, δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν σε παρευρισκομένους κάνοντας χρήση κρότου λάμψης και χημικού σπρέι. Οι συγκεντρωμένοι αντέδρασαν φωνάζοντας συνθήματα εναντίον των αστυνομικών και προσπάθησαν να απομακρυνθούν στα γύρω στενά.

 

Η βαρβαρότητα της «κανονικότητας» ξεπερνάει τα όρια

Ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης για την επίθεση των ΜΑΤ στην Πλατεία Καλλιθέας στην Άνω Πόλη αναφέρει:

Το προηγούμενο διάστημα είδαμε την κυβέρνηση της ΝΔ να χαρακτηρίζει “άεργους, τεμπέληδες, κοινωνικά ανεύθυνους” τους εκπαιδευτικούς και τους καλλιτέχνες, όσους διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο αλλά και ανθρώπους που απολάμβαναν μια βόλτα στην πλατεία της γειτονιάς τους. Επιπρόσθετα, γίναμε μάρτυρες της βίαιης καταστολής και της αστυνομικής αυθαιρεσίας για την εκκένωση πλατειών “λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό”. Αυτό αποδείχθηκε μια απλή πρόφαση, μετά την ανενόχλητη διεξαγωγή των εγκαινίων της πλατείας Ομονοίας από τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, με την παρουσία εκατοντάδων πολιτών. Όπως ήταν αναμενόμενο, η ΕΛ.ΑΣ. δεν εμφανίστηκε να διακόψει την οργανωμένη, επικίνδυνη κι ανεύθυνη φιέστα.

Τουναντίον, στις πλατείες Αγίας Παρασκευής και Κυψέλης, οι δυνάμεις της αστυνομίας επιδόθηκαν σε ένα όργιο καταστολής, χτυπώντας, εξευτελίζοντας και προσάγοντας αναίτια νέους που βρίσκονταν στους ανοιχτούς ελεύθερους χώρους των πλατειών, που έτυχε να περνούν από το σημείο τη στιγμή της εφόδου αλλά και κατοίκους, σύμφωνα με ανατριχιαστικές καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Χθες το βράδυ στο στόχαστρο βρέθηκαν οι πλατείες και οι νέοι της Θεσσαλονίκης. Λίγο μετά τα μεσανυχτα, άνδρες των ΜΑΤ περικύκλωσαν την πλατεία Καλλιθέας στην Άνω Πόλη και προχώρησαν στη ρίψη κροτίδων κρότου-λάμψης προς τον κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος. Η σημερινή βίαιη και αναίτια έφοδος των ΜΑΤ προστίθεται στον μακρύ κατάλογο επιθέσεων της αστυνομίας, επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, απέναντι στη νέα γενιά.
Αυτά τα γεγονότα θυμίζουν σκοτεινές εποχές στις οποίες οι νέοι και οι νέες αρνούμαστε να επιστρέψουμε. Γίνεται κάθε μέρα ακόμα πιο ξεκάθαρο ότι η Νέα Δημοκρατία χρησιμοποιεί την υγειονομική κρίση ως «ευκαιρία» για επίθεση στη δημοκρατία και στα δικαιώματα. Η «ακροδεξιά» κανονικότητα που ετοιμάζουν δε μας χωράει. Οι ελεύθεροι χώροι και οι πλατείες ανήκουν σε όλες και σε όλους μας.

...