Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

Τις τελευταίες ώρες, δεκάδες βίντεο και μαρτυρίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας για επιθέσεις της ΕΛ.ΑΣ. αφενός σε πολίτες (θαμώνες καταστημάτων εστίασης και καταστηματάρχες) στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Εξαρχείων, και αφετέρου σε οικογένειες προσφύγων στην πλατεία Βικτωρίας στον κέντρο της Αθήνας, τους οποίους η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αφήσει άστεγους επί πολλές πλέον εβδομάδες, την στιγμή μάλιστα που θεωρούνται αναγνωρισμένοι πρόσφυγες με άσυλο. Τόσο στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, όσο και σε πολλά άλλα πρόσφατα περιστατικά απίστευτης αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, η αστυνομία δεν κλήθηκε να αντιμετωπίσει καμία παραβατική συμπεριφορά πολιτών, αλλά αντίθετα οι ίδιοι οι αστυνομικοί είναι αυτοί που επέδειξαν την βίαιη, επιθετική προς την δημοκρατία και τις ελευθερίες, και καθ’όλα παραβατική συμπεριφορά, κατόπιν προφανώς εντολής και συντονισμένου σχεδίου δημιουργίας έντασης τα τελευταία 24ωρα, από την πλευρά του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργού Μ. Χρυσοχοΐδη.

Στην περιοχή των Εξαρχείων η αστυνομία εισέβαλε αναίτια, χωρίς ένταλμα, και κυριολεκτικά κατέστρεψε καταστήματα εστίασης, ενώ παράλληλα χτυπούσε με ωμή βιαιότητα πολίτες που διασκέδαζαν στα καταστήματα αυτά κατά τις βραδινές ώρες, σαφέστατα χωρίς κανένα πρόσχημα και δικαιολογία. Στην περίπτωση της Βικτώρια η αστυνομία προχώρησε σε επιχείρηση – σκούπα των προσφύγων που παρέμειναν κατά τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 4/7 στην πλατεία σε στην 01:00 τα ξημερώματα της Κυριακής , προκειμένου να μεταφέρει αυτούς στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, κέντρο που όμως δεν προορίζεται για την παραμονή αναγνωρισμένων προσφύγων, και στο οποίο σε κάθε περίπτωση οι συνθήκες διαβίωσης είναι απάνθρωπες. Οι πρόσφυγες αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τους αστυνομικούς και το αποτέλεσμα ήταν ένα ακόμα όργιο αστυνομικής βίας σε βάρος τους. Χτύπησαν μικρά παιδιά και ηλικιωμένους, ενώ ένας πρόσφυγας κατέληξε στο νοσοκομείο, από όπου και εξήλθε αρκετές ώρες αργότερα.

Οι επιθέσεις αυτές αποτελούν μέρος του σχεδίου κατατρομοκράτησης των πολιτών και απόλυτης πειθάρχησης αυτών, και μάλιστα απροκάλυπτα και χωρίς προφάσεις, αλλά και μέρος της προσπάθειας ιδεολογικής και πολιτικής εμπέδωσης σε κοινωνικό επίπεδο της απαγόρευσης κάθε αμφισβήτησης και αντίδρασης απέναντι στην κυβέρνηση και τις πολιτικές της επιλογές, προσπάθεια η οποία αποτυπώνεται και συμπυκνώνεται, και στο νέο νομοσχέδιο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται καθημερινά στο πλευρό των προσφύγων που παραμένουν στην πλατεία Βικτωρίας παρέχοντάς τους ζεστό φαγητό, καθαρό νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Βρισκόμαστε καθημερινά στο δρόμο, και είμαστε κομμάτι των αντιφασιστικών, αντικατασταλτικών κινητοποιήσεων, ενώ υπερασπιζόμαστε το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών στο συνέρχεσθαι και διεκδικούμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και των διαδηλώσεων. Ζητούμε την άμεση παραίτηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοϊδη και την άμεση απόδοση ποινικών ευθυνών στους αστυνομικούς για τα αδικήματα που ετέλεσαν σε βάρος πολιτών κατά τις επιθέσεις αυτές.