Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει αντίθετη στους αντιδημοκρατικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης:
Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει στον αυταρχικό κατήφορο. Πρόσφατα ανακοίνωσε την πρόσληψη 1000 αστυνομικών για τα δημόσια πανεπιστήμια. Μάλλον τα περιστατικά ακραίας αστυνομικής καταστολής στις 17 Νοέμβρη και στις 6 Δεκέμβρη την έπεισαν για την “ικανότητα” της ελληνικής αστυνομίας να προασπίσει την ασφάλεια της ακαδημαϊκής κοινότητας και να εγγυηθεί την ακαδημαϊκή ειρήνη.
Κανένα πανεπιστήμιο, όμως, δεν μπορεί να λειτουργεί υπό καθεστώς πολιορκίας. Η παρουσία της αστυνομίας στους πανεπιστημιακούς χώρους αποτελεί κατάφωρη καταπάτηση του αυτοδιοίκητου χαρακτήρα των ιδρυμάτων και των ακαδημαϊκών ελευθεριών.
Η επιβολή της αστυνομοκρατίας στα ΑΕΙ γίνεται με στόχο την μετατροπή των πανεπιστημίων σε έναν αποστειρωμένο κοινωνικό χώρο. Σε εναν χώρο όπου οι αντιστάσεις απέναντι στα νεοφιλελεύθερα σχέδιά για διάλυση του Δημόσιου, Δωρεάν και Δημοκρατικού Πανεπιστημίου δε θα μπορούν να εκδηλωθούν.
Αυτόν τον τρόπο διάλεξε η κυβέρνηση για να δημιουργήσει στρατιές πειθήνιων φοιτητών, που θα πειθαρχούν σε αντιδραστικά κελεύσματα υπό το φόβο της αστυνομίας, της συνεχούς επιτήρησης και των νέων πειθαρχικών και ποινικών διατάξεων. Αυτόν τον τρόπο διάλεξε για να διαμορφώσει τα χαρακτηριστικά αυριανών εργαζομένων.
Παράλληλα η κυβέρνηση την στιγμή που μειώνει τον προϋπολογισμό των ιδρυμάτων για το έτος 2020-21, ανακοινώνει κονδύλι ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ για την θέσπιση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Με την κίνηση αυτή δείχνει να είναι εκτός πραγματικότητας. Εν μέσω πανδημίας όπου τα ιδρύματα έχουν αφεθεί στην τύχη τους, θα περίμενε κανείς να ανακοινωθούν κονδύλια για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των ΑΕΙ.
Με αυτά τα 30 εκατομμύρια η κυβέρνηση θα μπορούσε να προσλάβει το αναγκαίο διδακτικό προσωπικό, θα θωράκιζε τις σχολές μας απέναντι στην πανδημία με υγειονομικό εξοπλισμό και δωρεάν τεστ, θα παρείχε τον αναγκαίο για την τηλεκπαίδευση υλικοτεχνικό εξοπλισμό, θα έδινε λύση στο κτηριακό ζήτημα τόσο για τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας όσο και για τις ανάγκες της στέγασης, θα στήριζε οικονομικά όσους πληρώνουν ενοίκια, ενώ είναι μακριά απ’ τον τόπο σπουδών τους.
Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετη στους αντιδημοκρατικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα και καλούμε ολα τα τμήματα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην συγκρότηση ενός πλατιού μετώπου δημοκρατίας και υπεράσπισης του Δημόσιου Πανεπιστημίου, ώστε τα νεοφιλελεύθερα και αντιδημοκρατικά σχέδια της κυβέρνησης να μείνουν στα χαρτιά.