Να λάμψει η επιστημονική αλήθεια για τον Βασίλη Μάγγο – Αυτό λέγεται Δημοκρατία

Posted on 14 Ιουλίου, 2020, 8:23 μμ
5 secs

H ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ INDEPENDENTNEWS

Πριν ακόμα γίνει η νεκροψία-νεκροτομή του 26χρονου που πέθανε στο Βόλο και ένα μήνα πριν είχε πέσει θύμα ακραίας αστυνομικής βίας, σε διαδήλωση για την καύση απορριμμάτων στην ΑΓΕΤ, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δηλαδή ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με ανακοίνωση του προδικάζει το αποτέλεσμα της εν εξελίξει ιατροδικαστικής εξέτασης.

Το υπουργείο χαρακτηρίζει αθλιότητα και ασύστολο ψέμα την σύνδεση του θανάτου του 26χρονου στον Βόλο με τον ξυλοδαρμό του από αστυνομικούς που είχε καταγγείλει, ενώ αποκαλεί ανεύθυνους και αδίστακτους ιστοσελίδες και έντυπα που εκφράζουν ή πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιεύουν σχετικά κείμενα.

«Χάθηκε ένας νέος άνθρωπος 26 χρονών στο Βόλο. Σε ιστοσελίδες και έντυπα που εκφράζουν ή πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και τον αντιεξουσιαστικό χώρο γίνεται προσπάθεια ή ακόμη χειρότερα συνδέεται ευθέως ο θάνατος με προ μηνός καταγγελία του για αστυνομική βία. Πρόκειται για αθλιότητα, ασύστολο ψέμα, ακόμη μία, ακόμη ένα. Είναι ανεύθυνοι και αδίστακτοι. Τα αίτια θανάτου θα αποδειχθούν από την νεκροψία-νεκροτομή που έχει διαταχθεί. Ας αφήσουμε τη μνήμη του παιδιού στην ησυχία του και τους οικείους του στην θλίψη τους.», τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση.

Προφανώς και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις. Οι αιτίες αναμένονται να διευκρινιστούν από την ιατροδικαστική έκθεση. Μια λεπτομέρεια μόνο οι ιατροδικαστές δεν χρειάζονται υποδείξεις έστω και έμμεσες.

Και ο υπουργός δεν μπορεί να προϊδεάζει και να δημιουργεί κλίμα επηρεασμού της επιστημονικής άποψης. Δεν αναφέρεται στην περιγραφή της θέσης που κατέχει ότι εκτός των άλλων ο υπουργός Προ. Πο πρέπει να είναι και ιατροδικαστής.

Και αυτό γιατί όταν όμως ένας άνθρωπος έχει νοσηλευτεί με βαρύτατα τραύματα, που του προκάλεσε η αστυνομική βαναυσότητα, το βάρος της απόδειξης περνά στην πλευρά του υπουργού και όχι των δημοσιογράφων ή των πολιτών που θέτουν εύλογα ερωτήματα για το τι έχει συμβεί.

Και όταν μάλιστα έχουμε δει την αυθαιρεσία των αστυνομικών οργάνων να απολαμβάνει πλήρη κάλυψη από την ηγεσία του Υπουργείου στο όνομα του δόγματος Νόμος και τάξη τότε καλό θα ήταν να αφήσουμε την επιστήμη να μιλήσει και την αλήθεια να λάμψει.

Ο 26χρονος Βασίλης Μάγγος μπορεί να μην πέθανε από τα τραύματα που του προκάλεσαν τα όργανα του Χρυσοχοΐδη, μπορεί και ναι. Αυτό θα το πει ο ιατροδικαστής. Έτσι γίνεται στην Δημοκρατία. Αφήνουμε τους ειδικούς να μιλήσουν και με τα στοιχεία τους να μας αποδείξουν την αλήθεια.

Ωστόσο και να μην το θέλουμε ερωτηματικά γεννά η απόφαση να γίνει η νεκροψεία στη Θεσσαλονίκη.

Όπως καταγγέλλει στο Τvxs.gr o Γιάννης Μάγγος, πατέρας του 26χρονου Βασίλη:: «Μεταφέρουν τη σωρό του παιδιού μας στη Θεσσαλονίκη για νεκροψία και όχι στη Λάρισα, χωρίς τη συγκατάθεση μας. Έχουμε δικαίωμα σαν οικογένεια να επιλέξουμε και μας το στερούν»

Όπως εξηγεί η οικογένεια, έμαθε την τελευταία στιγμή, ότι η σωρός μεταφέρεται εσπευσμένα στη Θεσσαλονίκη, με τη δικαιολογία ότι στη Λάρισα αυτές τις ημέρες δεν λειτουργεί νεκροτομείο.

Ωστόσο όπως τονίζει στο Tvxs: «Εμείς όμως το ψάξαμε και μάθαμε, ότι την Πέμπτη θα υπάρχει εκεί ιατροδικαστής. Έτσι μας είπαν. Πήγαμε στον εισαγγελέα και τον ρωτήσαμε ευθέως: Έχει το δικαίωμα η οικογένεια να επιλέξει που θα πάει η σωρός; Του λέμε εμείς το αντέχουμε ψυχολογικά να περιμένουμε μια μέρα, αφού την Πέμπτη θα υπάρχει εκεί ιατροδικαστής. Δεν αντέχουμε το οικονομικό κόστος της μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη, αλλά και για πολλούς άλλους λόγους επιλέγουμε τη Λάρισα.

Συνεχίζοντας ο κ. Μάγγος προβαίνει σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία: «Ο εισαγγελέας μας απάντησε πως ναι, έχουμε λόγο ως οικογένεια, αλλά η απόφαση έχει ληφθεί. Ποιος πήρε την απόφαση ρωτήσαμε; Μας κοιτούσε ο εισαγγελέας χωρίς να μιλάει. Δεχτήκατε πιέσεις του είπα. Μας κοιτούσε και δεν μιλούσε, ομολογώντας με τον τρόπο του ότι δεν μπορούσε να αλλάξει την απόφαση. Μετά μάθαμε, ότι άλλαξαν τα δεδομένα και στη Λάρισα δεν θα έχει ιατροδικαστή για τις επόμενες 15 ημέρες! Σε ποιον να έχω εμπιστοσύνη λοιπόν;»

Σχετικά με την ανακοίνωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και το εάν αυτή προδικάζει το αποτέλεσμα της ιατροδικαστικής εξέτασης, ο κ. Μάγγος υπογραμμίζει στο tvxs πως η οικογένεια δεν θεωρεί τον 26χρονο έναν νέο Γρηγορόπουλο: «Δεν λέμε ότι το παιδί μας πέθανε από τα τραύματα. Δεν λέμε πως αυτά ήταν η άμεση αιτία θανάτου του. Ξέρουμε όμως ότι αυτός ο ξυλοδαρμός, που είχαν πέσει δέκα πάνω του και του έσπασαν τα πλευρά, επηρέασε πολύ την ψυχολογία του. Αυτό δεν θα το δείξει καμία ιατροδικαστική έρευνα. Ο γιος μας λοιπόν δεν ήταν ένας Γρηγορόπουλος, δεν διεκδικούμε κάτι τέτοιο. Αλλά αγωνιζόταν ενάντια σε ένα αστυνομικό κράτος καταστολής. Δεν θέλουμε ένα κίνημα για το παιδί μας. Ένα κίνημα για την αστυνομική βία χρειαζόμαστε».

Όποια κι αν είναι τελικά τα αίτια του θανάτου του Βασίλη Μάγγου τα σπασμένα πλευρά και η ρήξη στο συκώτι και τη χολή του, προ μηνός, προήλθαν από τον βασανισμό του από τους αστυνομικούς.

Και αυτό δεν είναι fake news κ. Υπουργέ.

Σχετικές ειδήσεις:
Γιατί η ΕΛ.ΑΣ. απέρριψε το αίτημα της οικογένειας Μάγγου να γίνει η νεκροψία στη Λάρισα;

...