Να αποσύρει τώρα η κυβέρνηση το άθλιο νομοσχέδιο της καταστολής και της αστυνομοκρατίας στα ιδρύματα απαιτεί η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε ανακοίνωσή της σχετικά με το νομοσχέδιο που παρουσίασαν η υπουργός Παιδείας από κοινού με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.  

«Είναι πραγματικά ανατριχιαστικό αυτό που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τα Πανεπιστήμια», τονίζει η ΟΔΠΤΕ και προσθέτει: «Χρηματοδοτούν αδρά δράσεις ξένες προς τις πραγματικές ανάγκες εργαζομένων και φοιτητών και εχθρικές για τη διεκδίκησή τους. Από την άλλη, μας λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας φοιτητών και εργαζομένων και στήριξης της ομαλής διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσα στην πανδημία, για ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης των ιδρυμάτων, ώστε να μπορούν να καλύψουν τις λειτουργικές, εκπαιδευτικές, ερευνητικές ανάγκες τους, για μόνιμες προσλήψεις σε διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, για ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των υποδομών και της φοιτητικής μέριμνας.

Και από την άλλη, στο ίδιο νομοσχέδιο της αστυνομοκρατίας και της καταστολής, προβλέπονται επίσης τα μέτρα που δυσχεράνουν την εισαγωγή, επαναφέρουν τα χρονικά όρια φοίτησης και νομιμοποιούν την περαιτέρω κατηγοριοποίηση των Τμημάτων, την ένταση του ελιτισμού για κάποια Τμήματα και την υποβάθμιση για άλλα. Παράλληλα, ετοιμάζουν νέο νόμο – πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια που τα συνδέει ακόμα πιο οργανικά με την επιχειρηματική δράση. Αυτήν επιδιώκουν να διασφαλίσουν και να ενισχύσουν! Και επειδή γνωρίζουν ότι η όλο και βαθύτερη λειτουργία των ιδρυμάτων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και οι αρνητικές επιδράσεις που έχουν όλα αυτά σε παροχές και δικαιώματα φοιτητών και εργαζομένων προκαλούν αντιδράσεις και αγώνες, θέλουν να προλάβουν!»

Η ΟΔΠΤΕ καλεί τα ΔΣ των πρωτοβάθμιων συλλόγων:

– Να καταγγείλουν με αποφάσεις το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και να πραγματοποιήσουν παρεμβάσεις στις πρυτανείες και στις Συγκλήτους.

– Να καλέσουν σε κοινές συσκέψεις ανά ίδρυμα τους Φοιτητικούς Συλλόγους και τους Συλλόγους ΕΤΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, ΔΕΠ για να σχεδιάσουν την απάντηση εργαζομένων και φοιτητών απέναντι στο κατάπτυστο νομοσχέδιο (πανό, ενημερώσεις, κινητοποιήσεις, άλλες πρωτοβουλίες).

Καλεί επίσης  τα μέλη της να συμμετάσχουν στην παναττική στάση εργασίας της ΟΔΠΤΕ την Πέμπτη 14 Γενάρη από τις 13.00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου και στην κινητοποίηση στις 14.00 στο υπουργείο Παιδείας, μαζί με τους Φοιτητικούς Συλλόγους και τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών και να δώσουν μαζική απεργιακή απάντηση την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.