4.2 C
Athens
Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, 2022

Μια ελπίδα είχαμε και την έκαναν……. Κύριο θέμα INDE 21/1/2022

Με όμικρον 2 και πολικό ψύχος πορευόμαστε,...

Νίκος Φίλης: Καλώς έπραξε ο δήμαρχος Σπετσών

Ο τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, για...

Νίκος Φίλης: Ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία για 15χρονους εφήβους -αντί για σχολείο

ΚΥΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΝίκος Φίλης: Ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία για 15χρονους εφήβους -αντί για σχολείο
Μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του ΣΕΒ και εν μέρει των μεγαλοξενοδόχων (ΣΕΤΕ) προχωρεί η κυβέρνηση στην ψήφιση του νόμου για την επαγγελματική εκπαίδευση. Απέναντί της έχει τη ΓΣΕΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ, την ΟΛΜΕ, που με τους εκπροσώπους τους στην Επιτροπή της Βουλής στηλίτευσαν την κυβερνητική επιλογή να εκδιώκονται οι 15χρονοι έφηβοι από τα σχολεία. Αντίθετα επίσης όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Και όχι μόνο…
Ακόμη και ο νυν ΓΓ Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Γ. Βούτσινος, σε άρθρο του το 2013 επέκρινε το νόμο Αρβανιτόπουλου γιατί «τι κάνει ο νέος νόμος; Ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θα έπρεπε. Υποχρεώνει τους δεκαπεντάχρονους μαθητές από την Α’’ τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου να επιλέξουν τομέα επαγγελματικής εκπαίδευσης και επομένως έναρξη της πορείας τους προς μια επαγγελματική διαδρομή, χωρίς επιπλέον να γνωρίζουν τι άλλο υπάρχει». Με το νόμο Κεραμέως, υποχρεώνονται στο ίδιο πράγμα τα παιδιά που τελειώνουν το γυμνάσιο, δηλ. ακόμα χειρότερα!
Δεν είναι δυνατό στα παιδιά 15 ετών, να αφαιρούμε το δικαίωμα να συνεχίσουν τη μόρφωσή τους σε ένα κύκλο γενικής εκπαίδευσης. Αυτή είναι που θα τους προσφέρει το υπόβαθρο να γίνουν σύγχρονοι και δημοκρατικοί πολίτες. Ούτε να τους στερούμε τη δυνατότητα να έχουν μια στέρεη τεχνική εκπαίδευση, πάνω στην οποία θα πατήσει έπειτα η εξειδίκευση αλλά και η δυνατότητα να φανούν στο μέλλον, ως εργαζόμενοι πια, ότι έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν και να επιμορφωθούν σε έναν διαφορετικό ενδεχομένως τομέα, σε μια οικονομία που αλλάζει ραγδαία. Αντιθέτως, η στενή και εξαρχής εξειδίκευση θα τα οδηγήσει σχεδόν σίγουρα στην ανεργία και σε αδιέξοδα στη ζωή τους.
Κι ακόμα: Οι 15χρονοι, μόλις τελειώσουν το γυμνάσιο, εκδιώκονται από την εκπαίδευση και στέλνονται σε μια εξειδίκευση που ταυτίζεται με απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία. Πρόκειται για επέκταση της ανήλικης εργασίας, σε ένα μεγάλο τμήμα των εφήβων.
Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στα ΕΠΑΛ με τις νέες ρυθμίσεις; Συρρίκνωση ειδικοτήτων, λιγότεροι μαθητές, λιγότεροι καθηγητές, σύντομα λιγότερα ΕΠΑΛ. Την ίδια στιγμή υποβαθμίζονται οι σχολές του ΟΑΕΔ σε «επίπεδο 3», κάτι που παρασύρει αναδρομικά τα πτυχία δεκάδων χιλιάδων αποφοίτων τους και πετάει μια θετική εμπειρία στο καλάθι των σκουπιδιών. Κάνοντας τις σχολές, προφανώς, λιγότερο ελκυστικές. Στα ΙΕΚ, που επίσης θα συρρικνωθούν αριθμητικά, μπαίνουν δίδακτρα που θα αποδοθούν λέει στους φοιτήσαντες, όταν… αποφοιτήσουν. Μα το θέμα δεν είναι να υποβάλεις τους μαθητές σε υποχρεωτική αποταμίευση!
Πρωτάκουστα πράγματα. Το θέμα είναι ότι τα παιδιά που θα πάνε στα ΙΕΚ δεν έχουν χρήματα για τα δίδακτρα που καλούνται πληρώσουν. Συνεπώς, ή θα μείνουν εκτός ή θα αναζητήσουν φθηνές λύσεις στον ιδιωτικό τομέα.
Είναι προφανές το αποτέλεσμα αυτών των ρυθμίσεων. Σπρώχνονται τα παιδιά στις ιδιωτικές δομές. Ιδιωτικός τομέας με το ζόρι, όχι επειδή θα βασίζεται στην αριστεία -πόσο ψευδεπίγραφες είναι οι εκφράσεις των κυβερνητικών…- αλλά επειδή θα έχουν συρρικνωθεί και θα έχουν καταστεί λιγότερο προσιτές οι δημόσιες δομές. Ο κρατικοδίαιτος καπιταλισμός της μετριότητας, ταϊσμένος με δημόσιο χρήμα την ώρα που έρχονται τα 1,5 δις € για την κατάρτιση και η νέα γενιά των «ΚΕΚ της αρπαχτής» που ξαναζήσαμε τη δεκ. του ’90. Όλοι γνωρίζουμε πώς στήθηκαν τότε, ποιους στην πραγματικότητα ωφέλησαν και πού κατέληξαν.
Η συνέχεια την Πέμπτη στην Ολομέλεια.

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Αρέσει σε %d bloggers: