Στην εκπομπή της ΕΡΤ «…από τις έξι» ο Νίκος Φίλης συνομίλησε με την πρώην υπουργό Μαριέττα Γιαννάκου, για την απίστευτη ανετοιμότητα που επέδειξε το υπουργείο στο άνοιγμα των σχολείων. Παραπλανητικά, θαρρείς και μιλάει σε ανώριμους πολίτες, είπε ο Νίκος Φίλης, η κα Κεραμέως επαναλαμβάνει στα ΜΜΕ ότι «σε τρεις μήνες μέσα δεν θα χτίζαμε νέα σχολεία».
Ούτε δυνατό ήταν, πράγματι, κάτι τέτοιο, ούτε απαραίτητο όμως! Μια ελάχιστη προσπάθεια όφειλε να κάνει η κυβέρνηση αν σεβόταν γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Δεν ήταν δύσκολο να αναζητήσει κάποιες επιπλέον αίθουσες, προσωρινά, μέσα στις ειδικές συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία. Σε συνεργασία με τους δήμους, με τη συνδρομή ακόμα και της εκκλησίας, νοικιάζοντας ως και ιδιωτικούς χώρους για λίγους μήνες.
Λύσεις υπήρχαν. Ας μην έπαιρνε «άριστα δέκα» το υπουργείο των αρίστων. Ας έπαιρνε οκτώ ή εννιά. Ας έκανε έστω την προσπάθεια να σπάσουν οι πιο μεγάλες και άρα οι πιο επικίνδυνες τάξεις. Όλοι σχεδόν οι ειδικοί αυτό ζητούν με έμφαση. Και δεν είναι ότι δεν το πέτυχαν, είναι ότι δεν το επιδίωξαν.
Ένα πράγμα έκαναν μόνο πάνω στο θέμα αυτό: ψήφισαν εκτάκτως στην αρχή του καλοκαιριού να μεγαλώσουν οι τάξεις. Εν μέσω πανδημίας -τι ειρωνεία! Με τον κορονοϊό να έχει αλλάξει τα πάντα στη ζωή μας, ψήφισαν να αυξηθούν οι μαθητές στα δημοτικά, από 22 σε 25! Παγκόσμια πρωτοτυπία. Δεν υπάρχει άλλο τέτοιο παράδειγμα σε όλο τον πλανήτη το 2020. Τόση αστοχία!
Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν. Αλλά, με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Όχι με τις ίδιες συνθήκες που έκλεισαν (στα δημοτικά όπως είπα, σε συνθήκες ακόμα μεγαλύτερου συνωστισμού) συν… δυο μάσκες κι ένα παγουρίνο.
Την ίδια στιγμή δε που λέμε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να βελτιωθούν τα σχολεία ή για περισσότερες ΜΕΘ, προχωράμε σε νέους εξοπλισμούς χωρίς συζήτηση στη Βουλή, θαρρείς και δεν υπάρχει στο πολιτικό σύστημα πάνω στο ζήτημα αυτό καμία πρόσφατη αρνητική εμπειρία.