Ο τομεάρχης Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, μιλώντας στο ΚΟΝΤΡΑ και τον Γιώργο Μελιγγώνη, ανέφερε τα εξής:
Το υπουργείο Παιδείας, χωρίς να το ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με εκπρόθεσμη -του παρά πέντε- τροπολογία, νομοθέτησε την αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών κολεγιών από το ίδιο το υπουργείο και όχι από τα επαγγελματικά και επιστημονικά επιμελητήρια, που υποχρεούνται κατόπιν να εγγράψουν τους αποφοίτους στις τάξεις τους. Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι τα αδιαβάθμητα πτυχία τριετών κολεγίων στην Ελλάδα, θα ισοδυναμούν επαγγελματικά με τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων και των πολυτεχνείων.
Προσέξτε, υπήρχε ήδη θετική ρύθμιση για την εγγραφή, και καλώς υπήρχε: αν το επιμελητήριο της Γερμανίας για παράδειγμα, έδινε ανάλογο δικαίωμα εγγραφής σε απόφοιτο κολεγίου, τότε αυτομάτως ο απόφοιτος μπορούσε να εγγραφεί και στο ελληνικό. Το θέμα είναι ακριβώς αυτό: Τα επιμελητήρια άλλων χωρών είναι εξίσου ή και πιο αυστηρά στην εγγραφή μελών, αλλά εδώ στην Ελλάδα επιχειρείται να εγγράφονται οι απόφοιτοι αδιαβάθμητων ιδιωτικών κολεγίων χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ακαδημαϊκή ανισότητα.
Είναι σαφές: δεν μπορεί ένα πτυχίο, η επαγγελματική ισοδυναμία του οποίου δεν αναγνωρίζεται στο εξωτερικό, να αναγνωρίζεται στην Ελλάδα. Να το κάνω ακόμα πιο λιανά; Έρχεται στην Ελλάδα ένα πανεπιστήμιο της Χ ευρωπαϊκής χώρας, συμπράττει με ιδιώτες κολεγιάρχες και ανοίγει ένα παράρτημα… Το παρακολουθούν, χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις φυσικά, φοιτητές και μετά από τρία έτη αποφοιτούν. Ε, λοιπόν, δεν γίνονται αποδεκτοί στα επιμελητήρια της Χ αυτής χώρας, θέλουν όμως οι κολεγιάρχες να γίνονται αποδεκτοί στα ελληνικά επιμελητήρια! Αυτή τη χάρη επιχειρεί να τους κάνει η κα Κεραμέως. Να διαφημίζουν τα κολέγια ότι οι απόφοιτοι πχ. μηχανικοί έχουν ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους των ελληνικών πολυτεχνείων, σε βάρος της λογικής, της προσπάθειας, της ακαδημαϊκής ισότητας, της δικαιοσύνης και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Απέναντι στα παιδιά αυτά και στις οικογένειές τους πρέπει να είμαστε απολύτως ειλικρινείς: να γνωρίζουν εκ των προτέρων τι σημαίνει ο τίτλος σπουδών ενός αδιαβάθμητου κολεγίου, να το σταθμίσουν και να πάρουν τις αποφάσεις τους.