Τέσσερα σημεία από συνέντευξη του Νίκου Φίλη στο Action24

Για τη δυσμενή θέση που έχει βρεθεί η χώρα μας: απροετοίμαστη στο δεύτερο και στο τρίτο κύμα της πανδημίας, παρά το πιο σκληρό lockdown στην Ευρώπη (τουλάχιστον πριν και μετά την τουριστική περίοδο…), παρά το κυνηγητό των νέων παιδιών, τα οποία επιχείρησε να ενοχοποιήσει για τα κρούσματα. Έτσι, η Ελλάδα είναι σήμερα στην 49η χειρότερη θέση στον κόσμο, σε θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους (779 θάν./εκ.). Αυτό που αποτελεί δυστυχώς το πιο σκληρό και αδυσώπητο στατιστικό δεδομένο.

Η κυβέρνηση δεν έχει κατορθώσει να τρέξει με επιτυχία το πρόγραμμα των εμβολιασμών, αφού πάμε βραδύτερα από πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, άλλες χώρες της ΕΕ (Κύπρος, Δανία, Αυστρία και άλλες) διαπραγματεύονται την αγορά πρόσθετων εμβολίων, πέραν εκείνων που ως τώρα  κατανέμονται από κοινού, ώστε να είναι έτοιμες να τα χορηγήσουν στους πολίτες τους όταν κι αυτά λάβουν εγκρίσεις. Η Ελλάδα;

Τα σχολεία παραμένουν κλειστά για δεύτερη χρονιά, επειδή η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο. Ακόμα και τώρα θα έπρεπε να «αραιώσουν» οι τάξεις, για παράδειγμα με μειωμένο ωράριο και διδασκαλία εναλλάξ (αφού δεν φρόντισαν για περισσότερες αίθουσες εδώ και ένα χρόνο που το ζητάμε) και κάθε άλλο ουσιαστικό μέτρο, ώστε οι μαθητές και οι καθηγητές να επιστρέψουν με ασφάλεια στις τάξεις. Κι όταν επιστρέψουν, αυτό που έχει σημασία είναι το μάθημα και η κάλυψη των κενών, και όχι οι εξετάσεις και τα διαγωνίσματα. Όσο για την τράπεζα θεμάτων και τη μείωση εισακτέων που δυστυχώς νομοθέτησε η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας, σε καμία περίπτωση να μην εφαρμοστούν, τουλάχιστον φέτος.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση αποφάσισε να συστήσει εξεταστική για τη δίωξη του Νίκου Παππά, του πρώτου υπουργού στην Ελλάδα που νομοθέτησε την υποχρέωση των τηλεοπτικών σταθμών να καταβάλλουν χρήματα για το δημόσιο αγαθό της συχνότητας που χρησιμοποιούν. Στο άλλο άκρο η κυβέρνηση της ΝΔ, φρόντισε να μοιράσει εκατομμύρια σε καναλάρχες, εντυπάρχες και ιδιοκτήτες ιστοσελίδων της συμφοράς. Ο Παππάς είναι έντιμος, το βλέπουμε στο Πόθεν Έσχες και στη ζωή που κάνει και η πολιτική δίωξη που οργάνωσε η ΝΔ θα καταρρεύσει με πάταγο, χωρίς ν’ αφήσει ούτε ίχνος σκόνης στο ΣΥΡΙΖΑ.