Νίκος Φίλης: Σε Υγεία και Παιδεία κατά προτεραιότητα οι πόροι του Ταμείου Ανάπτυξης

Posted on September 01, 2020, 4:12 pm
1 sec

Στους δημοσιογράφους Μπάμπη Κούτρα και Νίκο Φελέκη στο Θέμα 104,6 FM μίλησε ο Νίκος Φίλης: 

Για την έναρξη της σχολικής χρονιάς με ασφάλεια: Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το καλοκαίρι για να προετοιμαστεί όπως έπρεπε. Δεν υπήρξε καμία προσπάθεια αραίωσης των μαθητών, με «σπάσιμο» των τάξεων όπως πρότειναν οι ειδικοί επιδιομολόγοι, θεωρώντας μάλιστα αυτό το μέτρο κύριο και σημαντικότερο. Τελευταία στιγμή έγιναν οι διαδικασίες για την πρόσληψη καθαριστών και καθαριστριών στα σχολεία, τελευταία στιγμή δόθηκαν οι οδηγίες στους δήμους για την προμήθεια μασκών, τελευταία στιγμή όλα.

Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν δίνονται στην Παιδεία αυξημένοι πόροι για την απαραίτητη ανασύνταξη και θωράκισή της εν μέσω πανδημίας. Η Ισπανία θα κατευθύνει τους πόρους από το Ταμείο Ανάπτυξης στην Παιδεία και την Υγεία -η Ελλάδα πού; Ακόμα και για τους αναπληρωτές ακούμε ασαφώς για αύξηση του αριθμού τους, χωρίς στοιχεία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για την ώρα προσλαμβάνονται 21 χιλ. περίπου, όταν πέρσι χωρίς κορονοϊό προσλήφθηκαν 40 χιλ., με πόρους και προετοιμασία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα και για τη λειτουργία του Ολοήμερου, η κυβέρνηση παραπληροφορεί μιλώντας για 100 εκ. € που δήθεν εξασφάλισε, χωρίς να εξηγεί ότι είναι χρήματα που θα πήγαιναν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, και ως αποτέλεσμα περικόπτονται οι θέσεις παιδιών εκεί. Όπως επίσης, δεν οργάνωσε καμιά ουσιαστική και σοβαρή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για την εξ αποστάσεως διδασκαλία, στην οποία δεν αποκλείεται και φέτος να χρειαστεί να καταφύγουμε.

Για το σύμφωνο ΑΟΖ με την Αίγυπτο: Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίσαμε τις θετικές τους πλευρές, ειδικά μετά την τουρκο-λιβυκή συμφωνία. Ψηφίσαμε όμως «παρών» θέλοντας να αποτυπωθεί η διαφωνία μας με ορισμένες κρίσιμες πτυχές του συμφώνου. Αυτή ήταν η υπεύθυνη εθνική στάση. Δεν βγήκαμε στα εθνικιστικά «κάγκελα» όπως έκανε η ΝΔ στις Πρέσπες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που συζητάει: ο διάλογος, η ανταλλαγή επιχειρημάτων σε μια διαφωνία, είναι κομμάτι της συνείδησης και της παράδοσης της Αριστεράς, αντίθετα από την παράδοση των αρχηγικών κομμάτων. Είδατε ότι στη ΝΔ, όσοι είχαν διαφωνίες και τις είχαν αναλύσει παλιότερα, δεν τις εξέφρασαν καν μέσα στη Βουλή. Κρύφτηκαν. Υπάρχει μια βαθιά διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην Αριστερά και στη Δεξιά και για το τι λένε αλλά και για το πώς συζητούν στο εσωτερικό των κομμάτων για τα εθνικά θέματα.

...