Συνέντευξη του Νίκου Φίλη στο Κόκκινο (Τσέκερης / Κυρίτσης) για τη σημερινή μέρα και τι πρέπει να σημαίνει για την Αριστερά από δω και στο εξής

Πέτυχε η κυβέρνηση με τις εξωφρενικές απαγορεύσεις να αλλάξει ατζέντα; Να φύγει η συζήτηση από την υγειονομική κρίση και τις μεγάλες κυβερνητικές ευθύνες και να μεταφερθεί στο «Νόμος και Τάξη»; Δεν το πιστεύω. Η τακτική της δεν απαντά σε εκείνο που κυρίως απασχολεί την κοινωνία, δηλ. στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Δική μας δουλειά, δουλειά της Αριστεράς, είναι να διαμορφώσουμε κινηματικά πολιτικές πρωτοβουλίες που διευρύνουν την έννοια της Δημοκρατίας στη συνείδηση των πολιτών.
Σήμερα η Αριστερά στο σύνολο της μέσα από μία σωστή πολιτική πρωτοβουλία κατόρθωσε -σε ένα βαθμό έστω- να σπάσει στην πράξη την αντιδημοκρατική τακτική της κυβέρνησης. Με τη δική μας εκδήλωση στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, με την πορεία και την συγκέντρωση του ΚΚΕ έξω από την πρεσβεία και μετά στο κέντρο της Αθήνας, με την παρουσία του ΜΕΡΑ25, όπως και άλλες πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν από μικρότερα κόμματα και συλλογικότητες.
Επιλογή γενικής αναμέτρησης δεν υπήρχε και καλώς, θα ήταν παγίδευση στις επιδιώξεις της κυβέρνησης. Γιατί είναι γεγονός ότι η πανδημία καθορίζει τη συγκυρία. Είναι σοβαρό το δίλημμα και χρειάζεται πολιτική απάντηση, ώστε ούτε επιχειρήματα να δώσεις στο πιάτο (γιατί είναι πανέτοιμη η ΝΔ και τα ΜΜΕ της να συκοφαντήσουν την Αριστερά ότι δήθεν αδιαφορεί για την υγεία του λαού) ούτε όμως να ανεχθείς παθητικά τις αντιδημοκρατικές απαγορεύσεις.
Νομίζω το εκφράζει πολύ καλά η η Πόπη Τζεμπελίκου, μια μεγάλη μορφή της Αντιδικτατορικής Αντίστασης από τις γραμμές του Ρήγα Φεραίου που έγραψε «Υγεία χωρις Δημοκρατία είναι απειλή για την κοινωνία».
Σήμερα, κόντρα σε αυτό το τελείως παράλογο και χουντικής έμπνευσης κλοιό απαγορεύσεων, που κουρελιαζόταν ήδη από τις εικόνες ματατζήδων διάσπαρτες στα social media, άλλοτε να συνωστίζονται, άλλοτε να χαριεντίζονται ομαδικά, χωρίς μάσκες και προφυλάξεις -ο ορισμός της υγειονομικής βόμβας- η απάντηση της Αριστεράς ήταν η πολιτική ανυπακοή. Απάντηση που πρέπει να αναπτυχθεί πολιτικά στο μέλλον, μέσα από κινηματικές πρωτοβουλίες. Χωρίς αυτές, ο Μητσοτάκης δεν θα ηττηθεί. Δεν θα πέσει σαν ώριμο φρούτο η Νέα Δημοκρατία, το ‘χουμε ξαναπεί.
Αλλά ούτε η πανδημία θα τελειώσει έτσι απλά, με το εμβόλιο, ακόμα και αν έρθει σύντομα, όπως όλοι ευχόμαστε. Οι αρνητικές πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις θα συνεχιστούν και θα βαθύνουν. Όπως, ίσως, και η κοινωνική αποστασιοποίηση ως μόνιμη συνθήκη πια, η απομάκρυνση δηλαδή των ανθρώπων από τη συλλογική δράση. Η Δημοκρατία έχει υποστεί πλήγματα με την πανδημία και την καραντίνα και οι πολιτικές επιλογές της ΝΔ σαφώς τα μεγεθύνουν.
Εκεί στόχευε σήμερα η ΝΔ. Βλέποντας τα «δύσκολα», ανοίγεται σε μια ιδεολογική επίθεση, με επιχειρήματα, πρακτικές και αφορισμούς τύπου Τραμπ. Είδατε τις επιθέσεις του Τραμπ στους διαδηλωτές, σε πόλεις με Δημοκρατικούς δημάρχους. Δεν του βγήκαν, αλλά η ΝΔ πιστεύει ότι με το ίδιο οπλοστάσιο θα πετύχει μια «σκληρή» συσπείρωση Δεξιάς και Ακροδεξιάς. Σ’ αυτή τη δεύτερη κλείνει το μάτι, λέγοντάς της «εγώ μπορώ να ‘λερώσω’ καλύτερα από όλους το Πολυτεχνείο και να χτυπήσω στο κεφάλι τις κινητοποιήσεις».