Ο βουλευτής Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, αναφέρει:

Ρωτήθηκα σήμερα από τους δημοσιογράφους Μπάμπη Κούτρα και Νίκο Φελέκη («Θέμα Ράδιο 104,6») για την ομιλία Χρυσοχοΐδη στη Βουλή με τα περί «εθνικισμού των 12 μιλίων». Μα προφανώς δεν είναι εθνικιστής, απάντησα, όποιος μιλάει για το δικαίωμα της Ελλάδας -που πράγματι υφίσταται- να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Η άσκησή του θα γίνει όταν η χώρα το κρίνει σκόπιμο, έχοντας ετοιμάσει το έδαφος, έχοντας εξασφαλίσει διεθνείς συμμαχίες και κάθε τι άλλο απαραίτητο. Για αυτό είναι καλύτερο να μιλάνε οι υπουργοί για τα θέματα του χαρτοφυλακίου τους, που τα γνωρίζουν ίσως καλύτερα.

Ο πραγματικός Χρυσοχοΐδης ακούστηκε όταν μίλησε με ύφος σερίφη για τα 14χρονα που πέρασαν τέσσερα βράδια στο κρατητήριο, ώστε να εμπεδώσουν οι ψηφοφόροι της ΝΔ ότι η «τάξη και ασφάλεια» περισσεύει και δεν μας… χαλάσουν την κοινωνική ειρήνη οι πέντε έφηβοι διαδηλωτές. Ή όταν επιμένει να φαντάζεται εκατοντάδες μολότοφ, για να δικαιολογήσει την προ-αποφασισμένη διάλυση της αντιφασιστικής διαδήλωσης έξω από το Εφετείο.

Στην «περίεργη» λοιπόν αποστροφή του περί εθνικισμού, παρότι την επένδυσε με μια συκοφαντική αναφορά στο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλω να δώσω μεγαλύτερη σημασία. Αντιθέτως, δίνω σε αυτό που είπε χτες ο πρωθυπουργός, ότι «η Ελλάδα έχει ασκήσει το δικαίωμά της για τα 12 μίλια στο Ιόνιο». Και μάλιστα το επανέλαβε δυο φορές μέσα στη Βουλή. Τίποτα τέτοιο δεν έχει γίνει παρότι είναι και αναγκαίο και εφικτό. Μια εξαγγελία έκανε, τον Αύγουστο που μας πέρασε, συνοδεύοντάς την με πομπώδεις φράσεις, όπως «μεγαλώνει η Ελλάδα». Γιατί λοιπόν επανέλαβε δυο φορές μια ανακρίβεια; Δεν καταλαβαίνει τι λέει; Ή δεν καταλαβαίνει ότι οι πρωθυπουργοί για τέτοια θέματα δεν μπορούν να εκστομίζουν ό,τι τους κατέβει για λόγους εσωτερικών εντυπώσεων; Αυτή είναι η σοβαρότητα της κυβέρνησης; Και αυτή είναι η άποψή της για τον ελληνικό λαό;

Για τα εθνικά θέματα, ακόμα μια φορά το επαναλαμβάνω, πρέπει να μιλήσουμε στον κόσμο με ειλικρίνεια. Δεν έχει ακούσει την αλήθεια η ελληνική κοινωνία για τα ελληνοτουρκικά στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης. Δεν έχουν ακούσει όλοι οι Έλληνες ότι οι κυβερνήσεις, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ως τον Γιώργο Παπανδρέου έχουν διαπραγματευτεί, που σημαίνει ότι έχουν βάλει στο τραπέζι τα ζητήματα. Οφείλουμε να δημιουργούμε διαρκώς δυνατότητες για ειρηνική επίλυση των προβλημάτων με τη γείτονα και είτε να καταλήξουμε κάπου είτε να πάμε στη Χάγη.

Το πνεύμα των Πρεσπών, αυτό ήταν. Με διαπραγμάτευση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε κάτι που έμοιαζε μέχρι πρόσφατα αδύνατο, επ’ ωφελεία και των δύο λαών. Απατάται όποιος νομίζει ότι ένας πόλεμος μπορεί να λύσει ζητήματα στο Αιγαίο. Περισσότερα θα προκαλέσει και θα τα διαιωνίσει.