Ο βουλευτής Α’ Αθήνας και τομεάρχης Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, μίλησε στους δημοσιογράφους Δ. Οικονόμου – Μ. Αναστασοπούλου στην εκπομπή «Σήμερα» του Σκάι:

Για την πανδημία: ακούω με προσοχή τη γνώμη των ειδικών -όλων των ειδικών- από την πρώτη μέρα. Αλλά βλέπω ότι οι θυσίες των Ελλήνων πέρυσι την άνοιξη, παρότι έδωσαν «ανάσα» στο ΕΣΥ, δεν αξιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση, παρά μόνο επικοινωνιακά. Ως αποτέλεσμα οδηγούμαστε πλέον σε όλο και σκληρότερα μέτρα, ενώ ο ήδη υψηλός αριθμός θυμάτων, καθημερινά αυξάνεται.

Δεν είναι μόνο ότι τα σχολεία άνοιξαν το Σεπτέμβριο χωρίς μέτρα και για αυτό υποχρεώθηκαν να τα κλείσουν ξανά αμέσως. Είναι και το τι έγινε κατόπιν. Για παράδειγμα στους μαθητές από αδύναμες οικονομικά οικογένειες, οι συσκευές για να πάρουν μέρος στο μάθημα εξ αποστάσεως, θα φτάσουν στην καλύτερη περίπτωση το Φεβρουάριο. Το έθετε με έμφαση από τον Απρίλιο ο ΣΥΡΙΖΑ και ακούσαμε τον πρωθυπουργό να λέει χτες στη Βουλή ότι θα ζητήσει… «επιτάχυνση» της προμήθειάς τους, για να τις παραλάβουν οι μαθητές το Φεβρουάριο. Καμιά φορά αναρωτιέμαι σε ποιον κόσμο ζουν όταν λένε τέτοια πράγματα.

Όσο για τη σύμβαση με τη Cisco, είναι απίστευτο ότι ακόμα δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή, ώστε να δούμε τι ακριβώς έχει υπογράψει η κυβέρνηση και η υπουργός. Οι συμβάσεις που υπογράφει το ελληνικό δημόσιο με ιδιωτικούς φορείς, δεν είναι προσωπικές υποθέσεις των υπουργών. Αφορούν τον ελληνικό λαό, αφορούν τις ελεγκτικές αρχές, αφορούν τη Δικαιοσύνη. Η συγκεκριμένη σύμβαση είναι, λόγω της συγκυρίας, τεράστιας σημασίας για την εκπαίδευση. Σχετίζεται επίσης με τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών. Παρόλα αυτά την κρύβει σε ένα συρτάρι για πάνω από 7 μήνες η υπουργός, ενώ τη ζητά όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά όλα τα κόμματα. Και μόνο γι’ αυτό, η κα Κεραμέως θα έπρεπε να έχει φύγει από το υπουργείο.