“Γιατί σε έναν υπουργό και για ένα νομοσχέδιο και όχι απέναντι σε όλη την κυβέρνηση;”

Μας λένε οι βουλευτές της ΝΔ: Γιατί τώρα η πρόταση μομφής; Γιατί σε έναν υπουργό και για ένα νομοσχέδιο και όχι απέναντι σε όλη την κυβέρνηση;

Απαντάμε: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, σε συνθήκες πανδημικής κρίσης και με ανοιχτά εθνικά θέματα ασκεί υπεύθυνη αντιπολίτευση. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παρασύρεται να ζητήσει τώρα εκλογές. Αυτό το νόημα θα είχε μια πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση συνολικά. Λέμε ανοιχτά στον ελληνικό λαό: Η πανδημία μάς αφαιρεί όπλα,  με κύριο αυτό των εκλογών. Δεν ζητάμε εκλογές, παρ` ό,τι το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής μας προκαλεί να το κάνουμε. Δεν αφαιρούμε τώρα από το οπλοστάσιο της χώρας την ελάχιστη συναίνεση που απαιτείται ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις για να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Και αυτή η επιλογή μας, που ομολογουμένως είναι δύσκολη όταν η κυβέρνηση αυτή βυθίζει τη χώρα σε μια νέα τεράστια κρίση, είμαστε βέβαιοι ότι θα εκτιμηθεί από τον ελληνικό λαό.

Ταυτόχρονα, όμως, δεν σιωπούμε κάτω από τη μάσκα μας. Δεν θα σας επιτρέψουμε να χρησιμοποιήσετε την πανδημία ως άλλοθι, για να διαλύσετε ό,τι άφησε όρθιο η χρεοκοπία την οποία η παράταξή σας προκάλεσε. Δεν θα σας επιτρέψουμε να βάλετε τη Βουλή και τα δικαιώματα των πολιτών σε καραντίνα.

Μου κάνει εντύπωση που πολλοί βουλευτές της ΝΔ στην ομιλία τους εκφράζουν… χαρά που ο Τύπος δεν αναφέρεται στην πρόταση μομφής και στη συζήτηση στο Κοινοβούλιο. Μα γιατί χαίρονται; Τόση είναι η κρίση τους; Στην πραγματικότητα, η υποτονική κάλυψη από τα ΜΜΕ είναι μια ακόμα ένδειξη των λόγων που απομακρύνεται ο πολίτης από το σύστημα ενημέρωσης. Θλίψη θα έπρεπε να εκφράζουν, όχι χαρά για την ηθικοπολιτική κρίση του Τύπου.

Επιδιώκει η ΝΔ να ξαναγράψει την ιστορία ενοχοποιώντας τη δημοκρατική επιλογή των πολιτών το 2015, να αντιταχθούν στον παλαιοκομματισμό και τα μνημόνια και να ανοίξουν ένα δρόμο δημοκρατικής αναγέννησης και δίκαιης ανάπτυξης για τη χώρα και το λαό μας.

Σας προκαλούμε να απαντήσετε. Πότε έγιναν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας επί ΣΥΡΙΖΑ; Πότε; Ποτέ! Ούτε ένας! Από το 2008 έως το 2014 έγιναν 256.000 πλειστηριασμοί. Επί ΣΥΡΙΖΑ, 4,5 χρόνια, μόλις 25.000 και όχι πρώτης κατοικίας. Τόσους πλειστηριασμούς έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά μόνο σε ένα χρόνο, το 2012.

Ο κ. Σταϊκούρας καταθέτει το συζητούμενο τερατούργημα για την παράδοση της πρώτης κατοικίας στις τράπεζες, σε συνθήκες πανδημίας που προστίθενται στις επιπτώσεις της μνημονιακής χρεοκοπίας. Σε συνθήκες ξέφρενης ύφεσης, καταστροφής του παραγωγικού ιστού και με ρεκόρ ανεργίας. Κι όμως η πανδημία θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για να παγώσει κάθε διαδικασία ρευστοποίησης της πρώτης κατοικίας. Το κάνουν άλλες χώρες της ΕΕ. Η ΝΔ όμως χρησιμοποιεί την πανδημία για να υλοποιηθεί μια πελώρια αναδιανομή πλούτου υπέρ των ισχυρών. Διαλύει τις εργασιακές σχέσεις. Μετατρέπει το 12% των εργαζομένων σε δούλους, που αμείβονται με κάτω από 200 ευρώ μηνιαίως.

Προφανώς η πρόταση μομφής αφορά το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου και πρώτα από όλους τον πρωθυπουργό. Εστιάζω όμως σε ορισμένα υπουργεία.

Μεμφόμαστε την κυρία Κεραμέως για το νόμο της με τον οποίο αύξησε τον αριθμό των μαθητών ανά αίθουσα στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά. Για το 1 εκατομμύριο παιδιά που έχει στοιβάξει σε υπερπληθή τμήματα. Για τα 100.000 παιδιά σε τάξεις με πάνω από 26 μαθητές. Για τις «δουλειές» που κάνει με την αμερικάνικη πολυεθνική CISCO. Που ετοιμάζεται -για πρώτη φορά στα χρονικά- να διεξάγει εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών χωρίς ψηφοδέλτια, αφού, όλες οι παρατάξεις -και η ΔΑΚΕ!- σε όλη την Ελλάδα απέσυραν τις υποψηφιότητές τους, καταγγέλλοντας την ηλεκτρονική ψηφοφορία ως διαβλητή έτσι όπως την μεθοδεύει το υπουργείο Παιδείας.

Μεμφόμαστε τον κ. Χρυσοχοΐδη για τη διάλυση του αντιφασιστικού συλλαλητηρίου. Για το όργιο καταστολής σε βάρος της νεολαίας και των μαθητών. Για την απόδραση του υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής Παππά. Είναι θράσος να κάνει ο κ. Χρυσοχοΐδης συσχετισμούς  ανάμεσα στους αγωνιστές της Αριστεράς που σέρνονταν σε εκτελεστικά αποσπάσματα και ξερονήσια και στον Χρυσαυγίτη Παππά.  Ντροπή!

Μεμφόμαστε τον κ. Μηταράκη για την πολιτική που ενισχύει το ρατσισμό και την επιθετικότητα εναντίον των προσφύγων. Στη Βουλή, μάλιστα, παραδέχτηκε ότι ελληνικές δυνάμεις πραγματοποιούν απωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο. Δεν θα ανεχτούμε νέα εγκλήματα όπως στο Φαρμακονήσι επί κυβέρνησης Σαμαρά, για τα οποία διασύρθηκε η χώρα μας διεθνώς. Ακόμη περιμένουμε εξηγήσεις μαζί με  τους 101 ευρωβουλευτές για την ύπαρξη ή μη νεκρών προσφύγων στον Έβρο από ελληνικά πυρά.

Μεμφόμαστε την κυβέρνηση για την καθήλωσή της σε εθνικιστικά στερεότυπα, μυστική διπλωματία και διγλωσσία στην εξωτερική πολιτική. Παριστάνουν τους λέοντες στο εσωτερικό της χώρας και γίνονται προβλέψιμα κατοικίδια στον Λευκό Οίκο ή στα μυστικά διαβούλια του Βερολίνου. Χρειάζεται εθνική συνεννόηση και ανένδοτη επιμονή σε μια γραμμή ειρήνης και διαλόγου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό. Όπου η πικρή ήττα του Ακιντζί, φέρνει για πρώτη φορά τόσο έντονα στο προσκήνιο την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου.

Μεμφόμαστε πρώτα από όλους τον κ. Μητσοτάκη. Ακολουθούμε μια αποφασιστική και  ταυτόχρονα υπεύθυνη προγραμματική αντιπολίτευση που δημιουργεί,  με τις αναγκαίες συνεργασίες, τις προϋποθέσεις για ένα νέο κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα, που θα αντιμετωπίσει νικηφόρα τον νεοφιλελευθερισμό.

Κυρίως όμως, στέλνουμε ένα καθαρό μήνυμα: Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην κοινωνία και τα κινήματα, ως ένα κόμμα αγώνων και διακυβέρνησης. Έμπρακτα, αναγνωρίζουμε λάθη και αστοχίες της διακυβέρνησής μας. Βάζουμε την νέα ατζέντα των προβλημάτων για τα δικαιώματα, την εργασία, την κλιματική κρίση, τις απειλές του ψηφιακού καπιταλισμού που μετατρέπει την τηλεργασία σε τηλεανεργία. Τον  ρατσισμό και τον αυταρχισμό που συγκροτούν μαζί με τον αχαλίνωτο νεοφιλελευθερισμό τη νέα ριζοσπαστική Δεξιά, που αντικειμενικά ανοίγει το δρόμο στην ακροδεξιά.

Στην αίθουσα αυτή περισσεύει σε πολλούς βουλευτές της ΝΔ η αλαζονεία και η ξιπασμένη επίκληση εκ μέρους τους μιας κούφιας συγκυριακής πολιτικής κυριαρχίας. Ας συνεχίζουν να επαίρονται και να καθησυχάζουν τον εαυτό τους για τις δημοσκοπικές φωτογραφίες της στιγμής. Όταν αντιληφθούν τη «βουή των πλησιαζόντων γεγονότων» θα είναι αργά.