Η ΝΔ, εκμεταλλευόμενη περιθωριακά περιστατικά βίας, και αφού κατασυκοφάντησε το Πανεπιστήμιο ως «άντρο ανομίας», κατήργησε το Άσυλο δήθεν για να τα αντιμετωπίσει. Τώρα μεταχειρίζεται ένα άλλο καταδικαστέο περιστατικό (που δεν εμποδίστηκε, παρά την κατάργηση του Ασύλου…) για να στήσει ειδικά αστυνομικά τμήματα εντός των πανεπιστημίων, παρά την ομόφωνη αντίδραση των πανεπιστημιακών αρχών που ζητούν η φύλαξη (και όχι η αστυνόμευση) να παραμείνει δική τους ευθύνη, στο πλαίσιο της πανεπιστημιακής αυτοτέλειας.
Τι συνιστά η κίνηση της κυβέρνησης:
Πρώτον, προσβολή της Δημοκρατίας, αφού ανακαλεί στη μνήμη το διαβόητο «Σπουδαστικό» της Ασφάλειας, που είχε καταργηθεί στη Μεταπολίτευση, επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή.
Δεύτερον, επικίνδυνη ιδεολογική παλινδρόμηση του συντηρητικού χώρου με την οποία επιχειρείται η κατασκευή της ελληνικής alt-right, παράρτημα του τραμπισμού.
Και τρίτον, αντιπερισπασμό στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που έχουν οξυνθεί την περίοδο της πανδημίας.
Η ποινική νομοθεσία είναι επαρκής για να αντιμετωπίζει φαινόμενα βίας, η οποία σημειωτέον, είναι εισαγόμενη στα Πανεπιστήμια και όχι ενδογενής. Η αστυνομία είχε και έχει όλες τις δυνατότητες να τα αντιμετωπίσει.
Η δράση του νέου μασκαρεμένου «Σπουδαστικού» μόνο αντιδράσεις θα προκαλέσει. Ο ωμός κυβερνητικός αυταρχισμός στους δρόμους κατά της νεολαίας, με βραχίονα τα στεγανά της αστυνομίας, συσσωρεύει θυμό που δεν θα μπορέσει να συγκρατήσει κανένα αστυνομικό μέτρο και κανείς ένστολος με γκλοπ και χειροπέδες στα πανεπιστήμια. Φαίνεται όμως ότι ουδείς στη ΝΔ έχει διδαχθεί κάτι από το 2008.
Είναι ώρα να συγκροτηθεί ένα δημοκρατικό μέτωπο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πανεπιστημιακούς, φοιτητές και πολίτες που αντιλαμβάνονται τη ζημιά που απειλείται σε βάρος του ελληνικού πανεπιστημίου.
Τα πανεπιστήμια πρέπει να παραμείνουν θεσμός διδασκαλίας και έρευνας με υψηλό διεθνές κύρος, με τη διαρκή στήριξη της πολιτείας. Σε αντίθεση, η σημερινή κυβέρνηση μειώνει δραματικά τη χρηματοδότησή τους. Τα πανεπιστήμια χρειάζονται καθηγητές και χρήματα για έρευνα και όχι αστυφύλακες!
Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής