Νίκος Φίλης: Η υποχώρηση της υπουργού Παιδείας δείχνει το δρόμο

Posted on May 19, 2020, 12:40 am
3 secs

«Η υπουργός Παιδείας, η οποία διακήρυσσε με δήθεν σιδηρά πυγμή ότι “δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω” για τις κάμερες στην τάξη, κάνει μέσα σε δύο 24ωρα τρία βήματα πίσω, αποσύροντας διατάξεις του. Επόμενος σταθμός, την Τρίτη 19 Μαΐου, το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν ΔΟΕ – ΟΙΕΛΕ – ΟΛΜΕ στα Προπύλαια», επισημαίνει ο τομεάρχης Παιδείας της Κ.Ο. Νίκος Φίλης.

«Φυσικά, δεν τελειώνουμε εδώ. Το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο περιέχει μια σειρά από αρνητικές διατάξεις για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Όμως η υποχώρηση της υπουργού δείχνει το δρόμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την εκπαιδευτική κοινότητα σε νέες κινητοποιήσεις για την πλήρη απόσυρση του νομοσχεδίου, ειδικά των ρυθμίσεων που προβλέπουν τη “σχολειοποίηση” του νηπιαγωγείου, την επαναφορά της παιδαγωγικά αποτυχημένης τράπεζας θεμάτων, την αύξηση του εξεταστικού φόρτου και τη συρρίκνωση της δημοκρατίας στα Πανεπιστήμια» επισημαίνει ο Ν. Φίλης.

Η ανάρτηση του Ν. Φίλη στο Facebook:

Με αφορμή συνέντευξη της υπουργού Παιδείας που δημοσιεύεται σήμερα στα «Νέα», και στην οποία αναφέρει ότι «Δεν θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο οι διατάξεις που αφορούν την επαγγελματική εκπαίδευση (…), οι διατάξεις σχετικά με τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία (…) ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη στα δημοτικά σχολεία», κάναμε με την αν. τομεάρχη Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη την ακόλουθη σύντομη δήλωση:

Μετά τα ευτελή vouchers, ήρθε η στιγμή η κυβέρνηση να αποσύρει κρίσιμες διατάξεις του «πολυνομοσχεδίου Κεραμέως» υπό το βάρος των αντιδράσεων της εκπαιδευτικής κοινότητας. Διατάξεις που αφορούσαν το αντιπαιδαγωγικό πισωγύρισμα, αυξάνοντας τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη στα δημοτικά, αποκλείοντας από την επαγγελματική εκπαίδευση μεγάλο μέρος του μαθητικού της πληθυσμού, ήτοι των νέων άνω των 17 ετών και εισάγοντας οπισθοδρομικές ρυθμίσεις για τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία.

Η υπουργός Παιδείας, η οποία διακήρυσσε με δήθεν σιδηρά πυγμή ότι «δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω» για τις κάμερες στην τάξη, κάνει μέσα σε δύο 24ωρα τρία βήματα πίσω, αποσύροντας διατάξεις του. Και μάλιστα σε θέματα που έχει δεχθεί την έντονη κριτική μας και στα οποία, επί πολλές εβδομάδες, υπερασπιζόταν ως «κορωνίδες» του αντιδραστικού, δήθεν μεταρρυθμιστικού της ζήλου.

Φυσικά, δεν τελειώνουμε εδώ. Το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο περιέχει μια σειρά από αρνητικές διατάξεις για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Όμως η υποχώρηση της υπουργού δείχνει το δρόμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την εκπαιδευτική κοινότητα σε νέες κινητοποιήσεις για την πλήρη απόσυρση του νομοσχεδίου, ειδικά των ρυθμίσεων που προβλέπουν τη «σχολειοποίηση» του νηπιαγωγείου, την επαναφορά της παιδαγωγικά αποτυχημένης τράπεζας θεμάτων, την αύξηση του εξεταστικού φόρτου και τη συρρίκνωση της δημοκρατίας στα Πανεπιστήμια.

Επόμενος σταθμός, την Τρίτη 19 Μαΐου, το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν ΔΟΕ – ΟΙΕΛΕ – ΟΛΜΕ στα Προπύλαια.

...