Ο Νίκος Φίλης, τομεάρχης Παιδεία της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει:
Παρατηρώ την προσπάθεια των εκπροσώπων της ΝΔ στα τηλεοπτικά πάνελ να δικαιολογήσουν το γεγονός ότι τα σχολεία ανοίγουν ανοχύρωτα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η κυριότερη οδηγία των ειδικών, ήτοι η «απόσταση», που θα γινόταν κατορθωτή με περισσότερες αίθουσες και εκπαιδευτικούς: «Δεν μπορούσαμε να βρούμε 40,000 τάξεις, δεν μπορούσαμε να προσλάβουμε 100 χιλιάδες αναπληρωτές», νούμερα στο βρόντο, μεγέθη εξωφρενικά, θαρρείς και μιλάμε για καμιά χώρα σαν τις ΗΠΑ και όχι για την Ελλάδα.
Υπάρχει κοινό που «ακούει» τέτοια επιχειρηματολογία; Νομίζω οι γονείς τουλάχιστον, όπου κι αν βρίσκονται πολιτικά, καταλαβαίνουν.
Από τον Ιούλιο είχαμε καταθέσει πρόταση, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να αναζητηθούν προσωρινοί χώροι (υπάρχουν σε δήμους, εκκλησία, φορείς, ακόμα και η ενοικίαση κάποιων από ιδιώτες ήταν δυνατή) ώστε οι μεγαλύτερες τάξεις, των 25 και των 27 μαθητών να «σπάσουν».
Ας μην έσπαγαν όλες, αν αυτό δεν ήταν κατορθωτό για πρακτικούς λόγους. Ας έσπαγε ένα μέρος, ας έσπαγαν οι μισές, ας προφυλάσσαμε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές από τάξεις «ο ένας πάνω στον άλλο». Μαζί, θα προφυλάσσαμε τους εκπαιδευτικούς και την ελληνική οικογένεια.
Δεν έγινε καμία προσπάθεια. Εκεί είναι η ουσία. Όχι ότι δεν βρέθηκαν 40.000 αίθουσες (που δεν είναι απαραίτητες) αλλά ότι ΔΕΝ αναζητήθηκε ΜΙΑ. Και ότι δεν δίνονται αυξημένοι πόροι (πχ. από Ταμείο Ανάκαμψης) για να προσληφθούν περισσότεροι αναπληρωτές από πέρσι, όταν δεν υπήρχε η πανδημία.
Αλλού είναι οι κυβερνητικές προτεραιότητες και όχι στο δημόσιο σχολείο και στο δημόσιο νοσοκομείο. Προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν να νομοθετήσει προ δυο μηνών την ΑΥΞΗΣΗ του αριθμού μαθητών στο δημοτικό, από 22 σε 25, εν μέσω πανδημίας! Να τους στοιβάξει περισσότερο! Παγκόσμια πρωτοτυπία!
Με έκπληξη δε, διαπίστωσα σήμερα ακούγοντας την κυρία Σπυράκη (που ήταν η εκπρόσωπος της ΝΔ στο πάνελ που συμμετείχα στο Open TV) ότι η προσπάθεια να σπάσουν οι τάξεις δεν έγινε, γιατί λέτε; Για να μην… υπάρξει ανισότητα. «Θα έχουμε σχολεία δύο ταχυτήτων» αν σπάσουν κάποιες τάξεις μόνο, αφού οι υπόλοιποι μαθητές θα εξακολουθούν να συνωστίζονται!
Τέτοια ευαισθησία η ΝΔ! Τότε να μην επισκευάζουμε και σχολεία, αν δεν μπορούμε να τα επισκευάσουμε όλα ταυτοχρόνως. Τι να πω; Όπως λένε και οι αγγλομαθείς, I rest my case…