«Η ΝΔ ψηφίζει νομοσχέδιο με το οποίο περικόπτει τουλάχιστον 1 στους 4 εισακτέους στα ΑΕΙ (-14.000), σε σχέση με πέρσι», τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο Ν. Φίλης επεσήμανε πως το νομοσχέδιο αυτό συνοψίζει το όραμα της ΝΔ για την παιδεία, το οποίο περιλαμβάνει, όπως ανέλυσε διεξοδικά στην εισήγησή του, περικοπές εισακτέων, κλείσιμο πανεπιστημιακών τμημάτων, αστυνομία στα ΑΕΙ και παρακολούθηση όλων των φοιτητικών διαδικασιών.

Η εισήγηση του τομεάρχη Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας:
Πότε ψηφίζει η ΝΔ νομοσχέδιο με το οποίο περικόπτει κατά τουλάχιστον 14.000 τους εισακτέους στα ΑΕΙ, σε σχέση με πέρσι;
Σήμερα!
Σήμερα που οι απόφοιτοι της Γ’ Λυκείου βρίσκονται δεύτερη χρονιά μακριά από τα σχολεία και τους καθηγητές τους. Στην πράξη έχουν να πάνε σχολείο από το Φεβρουάριο του 2020!
Ακόμα χειρότερα, τουλάχιστον το 30% από αυτούς, δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει ικανοποιητικά ούτε την τηλεκπαίδευση!
Κι έρχονται στη μέση της χρονιάς, κυριολεκτικά (Φεβρουάριο έχουμε) και λένε σ’ αυτά τα παιδιά: «αλλάζω τη βάση εισαγωγής, το σύστημα εισαγωγής ουσιαστικά, και κόβω από εσάς τους 4 που θα περνάγατε στο πανεπιστήμιο, τον ένα»!
Να το ονομάσω αυτό πώς;
Να το ονομάσω απλώς αναλγησία;
Να το ονομάσω αδιαφορία για την ελληνική οικογένεια;
Ή να το πω ακραίο σαδισμό της Δεξιάς για τον Έλληνα μαθητή και τον πιο φτωχό γονιό;
Γιατί μη γελιόμαστε, η πιο φτωχή οικογένεια πλήττεται από τη νέα ρύθμιση. Αυτή δεν θα έχει να πληρώσει περισσότερα φροντιστήρια άρον άρον, στη μέση της χρονιάς, για να ανταποκριθεί το παιδί της στον εντονότερο ανταγωνισμό.
Να προσθέσω το τσεκούρι στα νυκτερινά σχολεία; Πέρα από την παραπάνω μεγάλη περικοπή, πετάνε έξω από τα πανεπιστήμια ΚΑΙ τους 500-600 μαθητές των νυκτερινών που κατάφερναν να περάσουν σε ένα ΑΕΙ. Αυτούς τους ελάχιστους -κυριολεκτικά- εισακτέους, που επιστρέφουν στο θρανίο νύχτα, με χίλιες δυσκολίες, επειδή το παράτησαν κάποια άλλη στιγμή της ζωής ή επειδή δουλεύουν. Είχαν λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι ένα επιπλέον κίνητρο, την είσοδο σε ΑΕΙ. Και τους την κόβουν!
Τόσο μίσος για τα πιο φτωχά στρώματα της κοινωνίας. Για τους πιο κυνηγημένους της ζωής. Μέχρι και σε αυτούς έστρεψαν το μένος τους, αντί να τους συνδράμουν με κάθε μέσο, για να αποκτήσουν μόρφωση, εφόδια αλλά το πιο σπουδαίο ίσως, αυτοπεποίθηση και την ικανοποίηση, ότι κι αυτοί μπορούν!
Η Δεξιά δεν ξέχασε ποτέ τι σημαίνει Δεξιά. Ίσως το ξέχασαν κάποιοι άλλοι. Όχι πάντως οι ίδιοι, γιατί η ταξική αναλγησία είναι βαθιά χαραγμένη μέσα τους. Αυτό το χούι θα φύγει τελευταίο.