Συνέντευξη Νίκου Φίλη στην Κυριακάτικη Κόντρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ ραχοκοκαλιά της επόμενης προοδευτικής διακυβέρνησης που έχει ανάγκη η χώρα

Ασκήσατε σφοδρή κριτική στη ΝΔ για το νομοσχέδιο για την Παιδεία. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει και πάλι κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αλλαγές;

Αυτό… θέλει και ρώτημα; Το επαναλάβαμε στη Βουλή σε κάθε τόνο και δεσμεύτηκε και ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά. Να ξεκαθαρίσουμε: δεν ήταν ποτέ προτεραιότητα της ΝΔ η αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου και η μόρφωση των νέων. Για αυτό περικόπτουν φέτος, με το ίδιο νομοσχέδιο που ίδρυσαν την πανεπιστημιακή αστυνομία, έναν στους τρεις περίπου εισακτέους σε σχέση με πέρσι. Και το πράττουν στη μέση της χρονιάς, με αναλγησία που προκαλεί δέος. Πότε ξανάγιναν Φεβρουάριο αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής που θα επηρεάσουν αρνητικά 20-25 χιλιάδες οικογένειες; μέσα σε πανδημία, με τα σχολεία κλειστά; Σε ένα ρεσιτάλ φαιδρότητας μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα επιχείρησε να θολώσει τα νερά, λέγοντας «και πού ξέρετε πόσο θα γράψουν οι μαθητές». Αλλά ο κόφτης που ψήφισαν εξαρτάται από το μέσο όρο της βαθμολογίας. Είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω, θα μείνουν από φέτος έξω χιλιάδες απόφοιτοι λυκείου. Κατάμουτρα κοροϊδεύουν τους γονείς, θαρρείς και δεν θα το αντιληφθούν το καλοκαίρι. Σημειώνω ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που αντιστρέφει πορεία και κινείται προς λιγότερους πτυχιούχους. Γιατί παρά το φτηνό κυνισμό του «δεν χρειάζεται να σπουδάσουν όλοι», η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο το 40% των νέων ως 35 ετών να έχουν πτυχίο ΑΕΙ. Ήδη συζητά να ανεβάσει το ποσοστό-στόχο στο 50%. Μόνο έτσι οι οικονομίες μπορούν να αντεπεξέλθουν στο διεθνή ανταγωνισμό και να ενισχυθεί η δημοκρατία στην κοινωνία.

Θεωρείτε πως η κυβέρνηση πιάστηκε αδιάβαστη στην αντιμετώπιση της πρόσφατης κακοκαιρίας;

Η κυβέρνηση με την κακοκαιρία δεν πιάστηκε αδιάβαστη, έχασε τα αυγά και τα πασχάλια. Ενώ είχε ενημερωθεί από την ΕΜΥ μέρες πριν, κατόρθωσε να αφήσει εκατομμύρια πολίτες χωρίς ρεύμα, στην παγωνιά. Είδατε και τι έγινε με την εθνική οδό. Έκλεισε με προσωπική απόφαση του κ. Χρυσοχοΐδη επειδή λέει… οι Αθηναίοι δεν είναι εξοικειωμένοι να οδηγούν στο χιόνι. Μήπως λοιπόν την επόμενη φορά φορά να την κρατούν ανοιχτή… έστω για τους οδηγούς από τη βόρεια Ελλάδα; Τα ακούς αυτά στην αρχή και παραξενεύσαι από τους αυτοσχεδιασμούς και το θράσος, μέχρι που συνειδητοποιείς ότι στην πραγματικότητα το κλείσιμο ήταν δώρο στην κοινοπραξία. Την απάλλαξε η κυβέρνηση από τα έξοδα να κρατήσει την κεντρική αρτηρία της χώρας ανοιχτή, όπως είναι συμβατικά υποχρεωμένη. Αλλά τη γλίτωσε κι από το πρόστιμο και τις αγωγές. Τελικώς επί… επιτελικού κράτους, όπως διαπιστώσαμε, η κοινοπραξία είναι σε θέση να λειτουργεί σωστά μόνο τα διόδια. Κάτι είναι κι αυτό.

 

Τι διαφορετικό θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για να επισπεύσει τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού;

Πρώτα από όλα, να πούμε ότι βρισκόμαστε στο τρίτο κύμα χωρίς ποτέ να έχει τελειώσει το δεύτερο και χωρίς προοπτική «απεγκλωβισμού» από το μακράς διαρκείας, «χωρίς τέλος» lockdown. Ούτε αντισταθμιστικά μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας έχουν ληφθεί, ούτε μέτρα κοινωνικής συνοχής, ούτε έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες σε σχολεία, μεγάλους εργασιακούς χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς. Ειδικά για τους εμβολιασμούς, η κυβέρνηση κινήθηκε με απόλυτη αδιαφάνεια. Αφού πρώτα είδαμε να εμβολιάζονται νεαροί συνεργάτες υπουργών -κάτι που προκάλεσε εύλογα σοκ στην κοινή γνώμη- στη συνέχεια πληροφορηθήκαμε ότι εμβολιάζονται καθημερινά δεκάδες νεαροί αστυνομικοί, ακόμα και εκείνοι που δεν υπηρετούν στην πρώτη γραμμή. Έπρεπε να κάνουμε αγώνα εδώ και τρεις μήνες, με διαρκή πίεση, για να μπουν στην «ουρά» του εμβολιασμού -για παράδειγμα- οι εκπαιδευτικοί στην Ειδική Αγωγή. Άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που έρχονται σε επαφή με παιδιά που δεν είναι σε θέση να προφυλαχθούν το ίδιο αποτελεσματικά με τους υπολοιπους μαθητές. Δεν είναι λάθος, είναι η κυβερνητική προτεραιότητα. Και αποτέλεσμα του γεγονότος ότι το σχέδιο προτεραιότητας των εμβολιασμών που συνέταξε η αρμόδια Εθνική Επιτροπή δεν τέθηκε σε διαβούλευση με την επιστημονική κοινότητα, τους συλλόγους των ασθενών και την κοινωνία. Ακόμα και μετά την εκπόνησή του, κρατήθηκε κρυφό για βδομάδες.

Στην εκπομπή του Αιμίλιου Λιάτσου ο Γιώργος Κύρτσος χαρακτήρισε την ΕΡΤ ως «αξιοπρεπώς φιλοκυβερνητική». Πώς αξιολογείτε αυτή την τοποθέτηση;

Με μια λέξη; Ειλικρινή. Από την πλευρά του, φυσικά. Όμως η λέξη αξιοπρέπεια δεν μπορεί να τίθεται «κολλητά» με την αξιοποίηση για κομματικούς σκοπούς ενός δημόσιου αγαθού που συντηρείται με τα χρήματα των φορολογούμενων. Δεν λέγεται υπηρέτηση της δημοσιογραφίας αυτό. Αφήνω κατά μέρος, το πόσο αξιοπρεπής είναι η ανάρτηση σημειωμάτων στον πίνακα ανακοινώσεων με οδηγίες συγκάλυψης ειδήσεων προς τους παραγωγούς… Βγήκε στη φόρα το σημείωμα για την Ικαρία και τον Λιγνάδη, φανταστείτε πόσα δεν έχουν βγει. Και δεν παραιτείται ούτε αποπέμπεται κανείς! Μετά τη λίστα Πέτσα, έχουν χάσει και το ίχνος ακόμα της ευθιξίας! Και για να σας προλάβω: ούτε από τη δουλειά που έγινε από το ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΡΤ είμαι ευτυχής, χωρίς να συγκρίνω τις δύο περιόδους. Δεν καρφίτσωνε ανακοινώσεις τότε η διεύθυνσή της, τι να παιχτεί και τι όχι. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε ότι έπρεπε να γίνουν περισσότερα βήματα, προτείνοντας επίσημα στην κυβέρνηση ένα νέο τρόπο διορισμού διοίκησης στην ΕΡΤ. Ο κ. Μητσοτάκης φυσικά απέρριψε την πρόταση αλλά για τον Αλέξη Τσίπρα και την επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση είναι πλέον δέσμευση.

Πιστεύετε πως θα στηθούν πρόωρες κάλπες το Φθινόπωρο; Στον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεστε για εκλογές; Ζητάτε εκλογές; Αν γίνουν, υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής; 

Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να φύγει. Ωστόσο, μες την πανδημία δεν μπορεί να οργανωθεί έντιμη προεκλογική εκστρατεία και να γίνουν πρόωρες εκλογές. Δεν βλέπω λοιπόν προσφυγή σε κάλπες, αλλά η τελική επιλογή είναι στο χέρι τους, οπότε δεν αποκλείω τίποτα. Πάντως, αν κάνει το βήμα ο κ. Μητσοτάκης, θα το κάνει πλέον πιεζόμενος, όχι σε περίπατο όπως ονειρευόταν το καλοκαίρι. Πιέζεται ισχυρά από την καταστροφική διαχείριση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, η οποία διαρκώς θα επιδεινώνεται. Για μεγάλο διάστημα η πανδημία λειτούργησε συσπειρωτικά για την κυβέρνηση. Ήταν μια τάση που είδαμε σχεδόν σε κάθε χώρα της Ευρώπης, δεν είχε να κάνει με τη ΝΔ. Οι δημοσκοπικές ενδείξεις όμως δείχνουν ραγδαία αποκλιμάκωση της διαφοράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει το νέο κυβερνητικό του πρόγραμμα με στόχο να αναδειχθεί σε ραχοκοκαλιά της επόμενης προδευτικής και δημοκρατικής κυβέρνησης που έχει ανάγκη ο τόπος. Θα το καταφέρει εφόσον παραμένει δύναμη συνέπειας μεταξύ λόγων και πράξεων. Από κει και πέρα, οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Και θα είναι μια ευκαιρία για την αριστερά και την κεντροαριστερά να προχωρήσουν σε ένα μεγάλο, προοδευτικό κοινωνικό συμβόλαιο. Αν το ΚΙΝΑΛ βλέπει προς αυτή την κατεύθυνση και όχι προς τη ΝΔ, μένει να το διαπιστώσουμε.