Ο τομεάρχης Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, μίλησε στο ραδιόφωνο του Alpha και τους δημοσιογράφους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή.

Ρωτήθηκε για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και επανέλαβε τις προτάσεις μας, που έχουν αναλυθεί σε πολλές προηγούμενες αναρτήσεις.

Ρωτήθηκε επίσης για τους χαμηλούς βαθμούς εισαγωγής σε ορισμένες σχολές. Απάντησε: Οι εξετάσεις που επιτρέπουν στα 8 από τα 10 παιδιά να μπουν σε κάποιο τμήμα, είναι εξετάσεις «κατάταξης», όχι εξετάσεις αποκλεισμού από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει ένα βήμα, ανοίγοντας ορισμένες σχολές στους αποφοίτους του Λυκείου χωρίς εξετάσεις. Στην ουσία, τις σχολές αυτές που σήμερα οι μαθητές εισάγονται με πολύ μικρό βαθμό.

Όλη η συζήτηση για μαθητές που επιτυγχάνουν στις εισαγωγικές γράφοντας κάτω από τη βάση, από ορισμένους τουλάχιστον, κάπου αποσκοπεί. Πρώτα απ’ όλα, αυτοί οι βαθμοί αφορούν (σε ένα μέρος τους φυσικά) τα λύκεια -όχι τα πανεπιστήμια- και το γεγονός ότι κάποιοι μαθητές δεν μπορούν να κάνουν φροντιστήρια και ιδιαίτερα. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σαφές ότι στο πρώτο έτος οι σχολές θα πρέπει να επιχειρήσουν με εντατικά μαθήματα να καλύψουν τα κενά. Είναι δυνατό, γίνεται και στο εξωτερικό.

Δεύτερον, ο αποκλεισμός με βάση το δέκα απλώς οδηγεί παιδιά στα ιδιωτικά κολέγια και ψευτο-κολέγια και ορισμένα ΙΕΚ της συμφοράς. Τίθεται άραγε και για την εγγραφή σε αυτά η βάση του 10; Όχι, εκεί όποιος γονιός έχει να πληρώσει, θα δει το παιδί του να σπουδάζει και να παίρνει πτυχίο. Η επιβολή βάσης του δέκα για εισαγωγή στα δημόσια ΑΕΙ είναι απλώς ένα δωράκι της κας Κεραμέως στους κολεγιάρχες.