Ο Νίκος Φίλης μίλησε στο Open για τις αρνητικές εξελίξεις στη πανδημία. Αυτές που μέσα σε 11 μέρες (από τις 21 Νοεμβρίου στις 2 Δεκεμβρίου) έφεραν την Ελλάδα από τους 147 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων στους 251 -και αυτό το πραγματικό αριθμητικό στοιχείο μόνο χειρότερο θα γίνεται.

Ήταν αναπόφευκτο; Κάθε άλλο. Ιδού τα στοιχεία και συνθέτουν την ολόπλευρη κυβερνητική αποτυχία:

(α) Την εξέλιξη της πανδημίας -τα στατιστικά, τις πολιτικές αποφάσεις…- συνοδεύει αδιαφάνεια ενώ πλέον ο Τύπος, και μάλιστα όχι ο φιλικός προς το ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλει σκανδαλώδη παραποίηση των δεδομένων και άλλες έκνομες ενέργειες. Πέραν του ότι αυτό πρέπει φυσικά να διερευνηθεί πλήρως από τη Δικαιοσύνη, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά, έστω και σε κλειστή κοινοβουλευτική διαδικασία, να λάβουν οι βουλευτές όλων των κομμάτων γνώση των πρακτικών από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Ειδικών. Να δούμε τι και πότε προτάθηκε, ποιες πολιτικές επιλογές έγιναν από την κυβέρνηση, ποιες ευθύνες υπάρχουν, αν υπάρχουν, για τη διόγκωση των ασθενών στις ΜΕΘ και φυσικά των θανάτων.

(β) Ενώ σε όλη την Ευρώπη αυξάνονται οι ήδη υψηλότερες από την Ελλάδα δαπάνες για τη δημόσια υγεία, εδώ κατατίθεται προϋπολογισμός με μείωση 600 εκ. €… Μου θυμίζει την κα Κεραμέως που στην αρχή του καλοκαιριού, εν μέσω πανδημίας και με την απειλή των κλειστών σχολείων να επικρέμαται, ψήφιζε στη Βουλή διάταξη για να αυξηθούν οι μαθητές στις τάξεις των νηπιαγωγείων και των δημοτικών. Αποδεικνύει η κυβέρνηση πώς βλέπει και πώς μεταχειρίζεται τα δημόσια συστήματα Παιδείας και Υγείας. Φανταστείτε τις περικοπές στην Υγεία σε εποχές «φυσιολογικές». Θα σήμαιναν πλήρη παράδοση των ασθενών στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Παρομοίως, ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τον ΕΦΚΑ και τον προίκισε με πλεόνασμα και μέσα σε ένα χρόνο ο οργανισμός έχει καταστεί βαθιά ελλειμματικός.

(γ) Με την παράταση του lockdown, δεν ενισχύεται η πραγματική οικονομία. Γενικεύεται αντίθετα η ήδη εν εξελίξει φτωχοποίηση των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων που έχουν χάσει δουλειές ή πελάτες και θίγονται ισχυρά από αυτό. Έχουμε ζητήσει ουσιαστική ενίσχυση, όχι μόνο για αυτονόητους κοινωνικούς λόγους, προσέξτε, αλλά και γιατί η αίσθηση εγκατάλειψης από το κράτος οδηγεί σε αντιλήψεις αμφισβήτησης γενικότερα, με επιπτώσεις στην τήρηση των μέτρων, στον εμβολιασμό και αλλού.

Είναι βέβαιο ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είχε κορυφαίο μέλημά της, πέρα από τον υγειονομικό τομέα, το να μείνει η κοινωνία όρθια. Δεν ήταν και δεν είναι αυτή προτεραιότητα της Δεξιάς.