Βρισκόμαστε στη μέση της εβδομάδας και η βδομάδα που διανύουμε έχει κάτι το ιδιαίτερο. Είναι ή τέλος πάντων θα έπρεπε να είναι η πιο χαλαρή του καλοκαιριού, όπως είναι κάθε χρόνο οι μέρες γύρω από τον Δεκαπενταύγουστο. Μπορεί φέτος να πέφτει Σάββατο και να χάνεται μια μέρα αργίας, αλλά από την άλλη έτσι οριοθετείται ακόμα πιο καθαρά, ανάμεσα σε δυο σαββατοκύριακα, η χαλαρή περίοδος.

Τη χαλαρότητα αυτή πολλοί τη λένε και ραστώνη -στη λέξη αυτή αφιερώσαμε άρθρο την Παρασκευή που μας πέρασε. Για την αυγουστιάτικη ραστώνη, ειδικότερα στη δημοσιογραφία, ακούμε συχνά ότι ο Ουμπέρτο Έκο είχε πει, κι έγινε παροιμιώδες, πως τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις, αλλά στο θέμα αυτό αφιερώσαμε το χτεσινό μας άρθρο -και πράγματι, το σημερινό άρθρο είναι, κατά κάποιον τρόπο, συνέχεια του χτεσινού.

Αν κάποιοι φίλοι αισθάνονται ότι αυτό που έκανα ήταν να σπάσω ένα άρθρο σε δύο κι έτσι να σας σερβίρω ελλιπή μερίδα, ας σκεφτούν ότι η χαλαρή περίοδος μας έχει επηρεάσει όλους.

Θα αναρωτηθείτε τι σχέση έχει η τσούχτρα που φαίνεται στη φωτογραφία που συνοδεύει το σημερινό άρθρο. Την πήρα από ένα χτεσινό άρθρο της βρετανικής Γκάρντιαν, που συμπτωματικά έχει ίδιο θέμα.

Διότι, βλέπετε, πολύ πριν πει ο Έκο τη φράση του (που, όπως είπαμε χτες, δεν την εννοούσε έτσι που συνήθως προβάλλεται), οι αγγλοσάξονες είχαν βαφτίσει αυτή την περίοδο της δημοσιογραφικής αδράνειας «the silly season». Για το πώς μπορεί να αποδοθεί το όνομα (σεζόν της σαχλαμάρας, ίσως είναι το προτιμότερο ή «νεκρή δημοσιογραφική περίοδος» στο πιο επίσημο) αλλά και για πολλές άλλες σχετικές πληροφορίες, σας παραπέμπω σε παλιό άρθρο της Λεξιλογίας, από το οποίο έχω αντλήσει κάποιο υλικό.

Η έκφραση The Silly Season χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά το 1861 (!) σε άρθρο αγγλικής εφημερίδας για την περίοδο όπου οι πρωτοκλασάτοι δημοσιογράφοι έχουν πάρει την άδειά τους και αναλαμβάνουν οι δευτερότριτοι, οπότε η ποιότητα πέφτει, ενώ επίσης επειδή το Κοινοβούλιο έχει κλείσει οι σελίδες των εφημερίδων πρέπει να καλυφθούν όπως όπως με διάφορα δευτερεύοντα θέματα και με ειδήσεις που κανονικά δεν θα δημοσιεύονταν. Αυτά, στη βικτοριανή Αγγλία τον καιρό της κυριαρχίας της έντυπης δημοσιογραφίας.

Όπως μας λέει το άρθρο της Γκάρντιαν, στην εποχή των ταμπλόιντ το αγαπημένο θέμα των βρετανικών εφημερίδων ήταν κάποια φοβερή απειλή που προερχόταν από ζωικά είδη που συνήθως έρχονταν απέξω: φονικές σφήκες, τσούχτρες, καρχαρίες, ακόμα και μαστουρωμένα πρόβατα.

Την εποχή της τηλεόρασης, στα καθ’ημάς, το αντίστοιχο της «σεζόν της σαχλαμάρας» ήταν τα «ρεπορτάζ παραλίας», που προσφυώς ονομάστηκαν και «ρεπορτάζ του κώλου», για ευνόητους λόγους (δεν είναι ανάγκη να προσθέσετε εποπτικό υλικό στα σχόλιά σας).

Νεκρή ήταν η περίοδος και στον αθλητικό τύπο, ειδικότερα τον ποδοσφαιρικό, αφού είχαν τελειώσει τα πρωταθλήματα, οπότε τα πρωτοσέλιδα και οι μέσα σελίδες των αθλητικών εφημερίδων γέμιζαν με πραγματικές και υποθετικές ειδήσεις, φήμες, εικασίες και διαδόσεις για μεταγραφές ποδοσφαιριστών, όταν διάφοροι παιχταράδες από βαριά πρωταθλήματα του εξωτερικού βρίσκονταν, υποτίθεται, στο στόχαστρο ελληνικών ομάδων.

Αν και ο αρθρογράφος της Γκάρντιαν διαφωνεί, νομίζω πως η φετινη σεζόν της σαχλαμάρας ματαιώνεται, μαζί με τόσες άλλες εκδηλώσεις που ματαιώθηκαν ή αναβλήθηκαν, από τη ΔΕΘ και την Οκτόμπερφεστ ως τους Ολυμπιακούς του Τόκιο που κανονικά θα διεξάγονταν αυτές τις μέρες αλλά πολύ νωρίς αναβλήθηκαν για του χρόνου και μη στοιχηματίσετε πολλά ότι το πρόγραμμα θα τηρηθεί.

Aλλά η Ολυμπιάδα ή η ΔΕΘ αναβλήθηκαν/ματαιώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας, γιατί θα ήταν αδύνατη η διεξαγωγή τους με μέτρα ασφαλείας και γιατί εγκυμονούσαν σοβαρότατο κίνδυνο ανεξέλεγκτης αυξησης των κρουσμάτων. Η σεζον της σαχλαμάρας ματαιώθηκε επίσης εξαιτίας της πανδημίας, αλλά για τον απλούστατο λόγο ότι, με την πανδημία να κυριαρχεί, και με τις αλλαγές που αυτή φέρνει στον τρόπο ζωής μας και με την κρίση που προβάλλει στον ορίζοντα δεν υπάρχει πια ειδησεογραφικά νεκρή περίοδος.

Και κάτι παραπάνω: αν ο αναγνώστης των ταμπλόιντ είχε ανάγκη να διαβάσει για τις φονικές σφήκες ή τις δηλητηριώδεις τσούχτρες για να νιώσει ένα παροδικό ρίγος φόβου, τώρα διαβάζει τόσες υπαρκτές απειλές που μπροστά τους και η πιο φονική σφήκα δεν πιάνει χαρτωσιά.

Οπότε, αντι να ειναι άδειες οι σελίδες των εφημερίδων (ή οι εκπομπές της τηλεόρασης ή οι ιστοσελίδες) και να πασχίζει ο συνταχτάκος που δεν έχει πάρει άδεια να βρει με ποια εξωφρενική ιστορία θα τις μπαζώσει, έρχονται οι ειδήσεις η μια μετά την άλλη, πανδημικές και άλλες, διεθνείς και εσωτερικές, το δεύτερο κύμα της κορόνας, η έκρηξη στη Βηρυττό, η Νάβτεξ των Τούρκων, οι πολύνεκρες πλημμύρες στην Εύβοια, φωτιές εδώ κι εκεί και δεν συμμαζεύεται. Ακόμα και στο ποδόσφαιρο, η παραδοσιακά νεκρή σεζόν του καλοκαιριού ήρθε νωρίς φέτος και πέρασε. Αύγουστο μήνα και γίνονται οι τελικές φάσεις των ευρωπαϊκών κυπέλλων, έστω και συμπυκνωμένες.

Οπότε, η σεζόν της σαχλαμάρας δεν θα προβληθεί φέτος. Δεν τη νοσταλγείτε κιόλας;

Πηγή: sarantakos.wordpress.com