Παρέμβαση κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Επερώτησης 41 Βουλευτών της Κ.Ο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με θέμα : “Ολέθρια κυβερνητική πολιτική στο σωφρονιστικό σύστημα ”

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ «ΣΩΦΡΟΝΙΣΜΟΥ» ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

 • Η Κυβέρνηση της ΝΔ έχει σε ότι αφορά το σωφρονιστικό σύστημα και την αστυνόμευση μία σαφή πολιτική που περιλαμβάνει 3 εμμονικές στρατηγικές. Όχι στην αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων και νέες φυλακές, υπονόμευση των δικαιωμάτων των κρατουμένων και το δόγμα «Εξάρχεια Παντού».
 • Η πολιτική σας βρίσκεται σε αντιδιαστολή με όλες τις πολιτικές που έχουν ακολουθήσει όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία 30 χρόνια. Μιλάω για τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι εφεύρημα του ΣΥΡΙΖΑ η άποψη υπέρ της αποσυμφόρησης των φυλακών. Δείτε τη σειρά των αλλεπάλληλων νομοθετημάτων της τελευταίας τριακονταετίας. Δείτε το πώς το ευρωπαϊκό δίκαιο και η ευρωπαϊκή έννομη τάξη «σπρώχνει» προς την κατεύθυνση της αποσυμφόρησης των φυλακών, βεβαίως μέσα από ρήτρες, προϋποθέσεις και προβλέψεις για την επανένταξη. Εσείς με την πολιτική σας κινείστε απέναντι, αντίθετα και έξω από το κεκτημένο της μεταπολίτευσης.
 • Η δεύτερη σταθερά σας είναι η πολιτική του «Εξάρχεια Παντού». Θα καταντήσει στο τέλος ανέκδοτο. Όσο ήμασταν κυβέρνηση η μόνιμη επωδός σας ήταν για το πώς τα Εξάρχεια και οι καταλήψεις αποτελούν το πλήγμα και το όνειδος της δημοκρατικής λειτουργίας και πρέπει να εκκαθαριστεί αυτό το ζήτημα. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης στις 3 από τις 5 ερωτήσεις που είχε θέσει στο τότε Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αυτό το θέμα είχε θίξει. Αυτή η πολιτική δεν είναι δικιά σας. Είναι η πολιτική που είχε εισαγάγει πριν από 25 χρόνια ο τότε δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι. Ήταν η πολιτική ¨σπασμένα τζάμια». Όπως εσείς λέτε ότι είναι ένα τσιγάρο δρόμος το πέταγμα μιας πέτρας σε διαδήλωση, που ασφαλώς είναι κατακριτέο, μέχρι την τρομοκρατία και άρα αντιμετωπίζοντας τον μεν θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον και τους δε έτσι και στη Νέα Υόρκη ο Τζουλιάνι που ήταν ο «πρωτομάστορας» αυτής της πολιτικής έλεγε ότι το σπάσιμο μιας τζαμαρίας σε μία διαδήλωση αποτελούσε τεκμήριο των ακραίων εγκληματικών πράξεων. Άρα θεωρούσε ο Τζουλιάνι ότι η αντιμετώπιση όποιου σπάει ένα τζάμι θα έπρεπε να υπόκειται στο δόγμα του «Νόμου και της Τάξης» και της «Καμίας ανοχής». Όλη αυτή η στρατηγική κύριοι υπουργοί κατέρρευσε. Κατέρρευσε στη Νέα Υόρκη, κατέρρευσε στην Αμερική, κατέρρευσε σε όλον τον κόσμο. Αυτά γίνονταν πριν από 20 χρόνια. Χρησιμεύουν πλέον σε εγχειρίδια. Δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.
 • Η τρίτη εμμονή σας είναι το να μην αποδέχεστε παρά μόνο θεωρητικά ότι οι κρατούμενοι στις φυλακές είναι κρατούμενοι μετά από δικαστικές αποφάσεις και τους αφαιρείται μόνο η ελευθερία κι όχι τα υπόλοιπα δικαιώματα. Εσείς τους θεωρείτε υποδεέστερους πολίτες και δεν λαμβάνετε τα αναγκαία μέτρα αντίθετα υπονομεύετε απολύτως τα μέτρα επανένταξής τους.
 • Τώρα ένα καίριο ερώτημα που σας αφορά εσάς τους δύο προσωπικά. Πως αποδεχτήκατε αυτήν την διεθνώς πολιτική πατέντα να υπαχθεί η σωφρονιστική πολιτική στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Τι σχέση μπορεί να έχει ένα υπουργείο που η κατεύθυνση και η φιλοσοφία του είναι η αστυνόμευση και η καταστολή με ένα υπουργείο που οφείλει να προσβλέπει στην αναμόρφωση και την επανένταξη και να ικανοποιεί τις ανάγκες για επιπλέον γιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς, κέντρα απεξάρτησης και εκπαιδευτικές μονάδες; Κλείνετε 2 χρόνια με αυτήν την πολιτική. Οφείλετε να κάνετε την αποτίμηση και να το πείτε προς τον Πρωθυπουργό, όπως το κάνατε πολύ γρήγορα για την μεταναστευτική πολιτική που επίσης σας είχαν φέρει. Διότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει άλλες ισορροπίες, άλλη κουλτούρα αντιμετώπισης αυτών των θεμάτων.
 • Έρχομαι τώρα στην κατακλείδα. Στο οργανωμένο έγκλημα. Σε αυτό που γίνεται με τις αλλεπάλληλες δολοφονίες και όχι «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» όπως λέγεται και γράφεται. Αποτελεί αντιδραστική νοοτροπία και ορολογία η έκφραση του «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών». Μιλάμε για ανθρώπους, για θύματα και για θύτες. Μιλάμε για άλλους ανθρώπους που μπορεί να είναι παρόντες και παρούσες τη στιγμή που εξελίσσεται αυτός ο αιματοβαμμένος κύκλος των συμβολαίων θανάτου και να έχουμε θύματα και αθώους πολίτες. Το «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» ως έκφραση καταλήγει στη λογική του «άφησέ τους» κάποια στιγμή θα αλληλοεξοντωθούν και θα τελειώσει αυτό. Πόσοι είναι οι capo dei capi στη χώρα; Πως όμως διαπαιδαγωγούμε την κοινή γνώμη που αισθάνεται την ανασφάλεια;
 • Δεν είναι λοιπόν «ξεκαθάρισμα λογαριασμών». Είναι κύκλος αίματος. Κύκλος αίματος για μεγάλα συμφέροντα, για τη νύχτα, για trafficking, για λέσχες, για τεράστια ποσά, για πετρέλαια, για μία σειρά από μεγάλες κερδοφόρες καταστάσεις. Προφανώς πρόκειται για μία πολυπλόκαμη και πολύχρονη διαδικασία. Επιτρέψτε μου να σας κοιτάξω στα μάτια κ. Χρυσοχοΐδη και κ. Οικονόμου. Είστε και οι δύο για 20 χρόνια επιχειρησιακά και πολιτικά σε κεντρικούς ρόλους μέσα στην αστυνομία. Δεν υπαινίσσομαι ότι γνωρίζετε τα πρόσωπα και τα πράγματα αυτού του κύκλου αίματος. Εννοώ όμως σαφώς ότι γνωρίζετε απολύτως το εύρος, τις διασυνδέσεις, την επικινδυνότητα, το βάθος, την επίδραση και την επιρροή στους θεσμούς όπως είπατε κ. Χρυσοχοΐδη. Δεν είναι απλό ξεκαθάρισμα ανάμεσα σε πρόσωπα και σε μικροομάδες. Έχουν σχέση προφανέστατα με μεγάλα ή πολύ μεγάλα συμφέροντα και με διακλαδώσεις που τραυματίζουν, υπονομεύουν, δηλητηριάζουν και δημιουργούν κλίμα αποσταθεροποίησης στην ελληνική κοινωνία και τη Δημοκρατία. Το λέω από βήματος της Βουλής.
 • Επιπλέον άλλα δύο θέματα τα οποία πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στη σημερινή συζήτηση και στα οποία δεν χωράει διαφορετική ερμηνεία. Είναι θέματα πάνω στα οποία έχουμε εμπειρία και δεν πρέπει να μείνουν σκοτεινά.  Διότι τα άκουσα για δεύτερη φορά. Χαμηλότερη εγκληματικότητα το 2019 και 2020 σε σχέση με το παρελθόν στη χαμηλή εγκληματικότητα. Θα χαιρετίζαμε πάρα πολύ αυτή την εξέλιξη, δεν αναφέρομαι στο μεγάλο έγκλημα, εάν δεν γνωρίζαμε όλες και όλοι ότι είμαστε μέσα στην πανδημία που ο κόσμος είναι κλεισμένος σπίτι του. Και λιγότερα ατυχήματα έγιναν και λιγότερα δυστυχήματα έγιναν στους δρόμους λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας. Να μην αναφερόμαστε λοιπόν σε στοιχεία που δεν δίνουν μια ποιότητα σε αυτή τη συζήτηση. Νομίζω πως αυτό θα πρέπει να ξεκαθαριστεί απολύτως.
 • Δεύτερον, επειδή δεν διευκρινίστηκε απολύτως από κανέναν, το θέμα της στελέχωσης της Δημοτικής Αστυνομίας και της στελέχωσης των σωφρονιστικών καταστημάτων που ύστερα κατά τον κ. Οικονόμου, εγώ δεν το αμφισβητώ, με έναν τρόπο υπήρξε αυτή η διαρροή και μείναν αυτά τα κενά. Αυτό το επέρριψε ως ευθύνη στις κυβερνήσεις ΣΥ.ΡΙΖ.Α . Ποιος δεν θυμάται σε αυτή την αίθουσα, διότι τότε ήμουν Υπουργός Εσωτερικών το πρώτο εξάμηνο με αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη τον κ. Πανούση που βεβαίως είχε και την πρώτη ευθύνη, ότι είχαν απολυθεί αυτοί οι άνθρωποι. Μιλάτε για απολυμένους. Ο κ. Μητσοτάκης τότε, με κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, ανάμεσα στις λίστες που είχε δώσει, ΕΡΤ, εκπαιδευτικούς, καθαρίστριες και όλους τους άλλους, είχε δώσει και το σύνολο της Δημοτικής Αστυνομίας. Ενδεχομένως να ήταν και δυο χιλιάδες άτομα. Αυτούς τους απολυμένους λοιπόν, εμείς, το πρώτο εξάμηνο εν συνόλω τους επαναφέραμε στις υπηρεσίες τους. Δεν ήταν δυνατό να επανέλθουν, στις υπηρεσίες τους ως δημοτικοί αστυνόμοι, οι κυρίες και οι κύριοι που είχαν απολυθεί διότι δεν είχαν τη δυνατότητα οι Δήμοι να ανταπεξέλθουν επειδή υπήρχε μείωση κατά 60% των ΚΑΠ. Μπήκε ένα θέμα ποιοι Δήμοι θέλουν ή όχι να ανασυστήσουν την Δημοτική Αστυνομία και με αυτό τον τρόπο βρέθηκε η λύση για την επιβίωση τους. Κάποιοι να πάνε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κάποιοι ενσωματώθηκαν εκεί και για τους άλλους άρχισε μια κινητικότητα, μεσούντων των μνημονίων, προς το Σωφρονιστικό Σύστημα γιατί εκεί υπήρχαν οι μεγαλύτερες ανάγκες. Άρα, προς Θεού, δεν θα βγει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α και η κυβέρνησή του, με σπασμένα τα πλευρά και σε αυτό το ζήτημα. Τους είχατε απολύσει, δεν υπήρχαν καθόλου. Η Δημοτική Αστυνομία δεν υπήρξε από εκεί και ύστερα ούτε είχατε επαναπροσλάβει στα μεγάλα κενά των οργανικών θέσεων που υπήρχαν στα Σωφρονιστικά Ιδρύματα.
 • Μην χρησιμοποιείτε λοιπόν παρόμοια επιχειρήματα. Εδώ είναι η ελληνική κοινωνία, εδώ είναι οι δημοτικοί αστυνόμοι, είναι όλα γνωστά. Βρείτε άλλα επιχειρήματα άλλα όπλα, ενδεχομένως να έχετε, να μας μεταπείσετε στην αυστηρή κριτική, την οποία δέχεστε.
 • Και σας θέτω ευθέως το ερώτημα, στη δευτερολογία, αφού επισημάνω ότι αποσιωπήσατε στην απάντησή σας ότι με εντολή Τσίπρα ξεκίνησε η μεγάλη έρευνα της ΕΥΠ για να ξεκαθαριστούν οι διασυνδέσεις για το οργανωμένο έγκλημα. Είναι δυνατόν να επιμένετε στην πολιτική για 1.000 αστυνομικούς μέσα σε τρία από τα ΑΕΙ, ενώ μάλιστα έχουν τεράστια κενά τα αστυνομικά τμήματα, με βάση πρόσφατες καταγγελίες των αστυνομικών ενώσεων;