Δήλωση του Νίκου Βούτση, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, τ. προέδρου της Βουλής, μέλους της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας:

Δεν περνάει μέρα χωρίς να ενισχύεται η άποψη μας ότι αναφύεται θέμα Δημοκρατίας στη χώρα μας. Δεν περνάει μέρα χωρίς να τεκμηριώνεται το ότι η κυβέρνηση απροκάλυπτα «αξιοποιεί» τα περιοριστικά μέτρα και τη συρρίκνωση του δημόσιου χώρου λόγω πανδημίας για να θέσει αντιδημοκρατικές ψηφίδες μέσω νομοθετικών παρεμβάσεων στο παζλ ενός σύγχρονου αστυνομικού κράτους.

Η επιλογή αυτή της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη δεν είναι μόνο απόρροια της ιδεολογικής εμμονής για «νόμο και τάξη». Αποτελεί συνιστώσα της αυταρχικής διακυβέρνησης που δίνει σήματα στην κοινωνία και προετοιμάζει καταστολή για την εφαρμογή της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής της με επίκεντρο τη συρρίκνωση των εγγυήσεων και των δικαιωμάτων στην εργασία.

Η Βουλή δεν μπορεί να μένει αδρανής μπροστά σ’ αυτόν τον κίνδυνο για περιστολή δικαιωμάτων συνταγματικά κατοχυρωμένων.

Η κυβέρνηση αρνείται προς ώρας την πρόταση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα Δημοκρατίας. Η κυβερνητική πλειοψηφία αρνείται επί της ουσίας τη συζήτηση για την έκθεση Αλιβιζάτου, την οποία είχε ζητήσει ο ίδιος ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Αρνούνται επίσης τη συζήτηση, στην αρμόδια επιτροπή, για τις διαδικασίες καταγραφής δεδομένων και κρουσμάτων της πανδημίας. Απέκλεισαν, δια της πλειοψηφίας στην ίδια αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, τη διαδικασία ελέγχου σε αδιαφανείς συμβάσεις, αναθέσεις και συναλλαγές μέσα στην πανδημία. Προχωρούν σε παρεμβάσεις χειραγώγησης, μέσω πακτωλού χορηγήσεων των «προθύμων» ΜΜΕ. Επιχειρούν πλέον και τον ανοικτό περιορισμό της άσκησης του λειτουργήματος των δημοσιογράφων και φωτογράφων στις δημόσιες συναθροίσεις. Αίρουν την ασυλία σε βουλευτές για απόψεις που εξέφρασαν από του βήματος της Βουλής.

Επαναλαμβάνω ότι πέραν των ανακοινώσεων των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης για όλα τα παραπάνω θα πρέπει άμεσα η Βουλή ως σώμα να λειτουργήσει ώστε κάθε πολιτική δύναμη να πάρει τις ευθύνες της για το θεσμικό αντιδημοκρατικό κατήφορο, στον οποίο θέλει να οδηγήσει τη χώρα η παρούσα κυβέρνηση.