Ένα ιστορικά αρνητικό και μελανό στίγμα στην υπονόμευση της δημοκρατικής διαφάνειας και των ελεγκτικών μηχανισμών αφήνει η διακυβέρνηση του δήθεν «επιτελικού κράτους» της ΝΔ τόνισε, μεταξύ άλλων, ο τ. πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Νίκος Βούτσης μιλώντας στην ανοικτή διαδικτυακή εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Λευκάδας το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης 28/04/21.

Με θέμα «Δημοκρατία & Δικαιώματα» η κεντρική παρέμβαση του τ. προέδρου της Βουλής άνοιξε την εκδήλωση που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Λευκάδας στο πλαίσιο της κοινωνικής διαβούλευσης των Προγραμματικών Θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ενόψει της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της ομιλίας του Ν. Βούτση:

  • Όταν ισχυριζόμαστε τεκμηριωμένα στη Βουλή και στο δημόσιο λόγο μας ως Σύριζα- ΠΣ ότι αναφύεται ζήτημα Δημοκρατίας, από τη διακυβέρνηση της ΝΔ, εν μέσω της τραγικής και δυστοπικής κατάστασης που δημιουργεί η παρατεταμένη πανδημία, δεν αναφερόμαστε μόνο σε ζητήματα ελευθεριών, ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων ή και κλίματος αστυνομοκρατίας, σε πρακτικές ή και σε θεσμικά ολισθήματα που πιστοποιούν αυτό το γεγονός.
  • Αναφερόμαστε επίσης στο σύνολο των παρεμβάσεων που πιστοποιούν και συγκροτούν ένα πέπλο αδιαφάνειας, συρρίκνωσης των ελεγκτικών μηχανισμών, παράλυσης ή και υπονόμευσης των αρχών που, ιδιαίτερα μέσα στους αναγκαστικούς περιορισμούς που επιβάλλει η πανδημία, υποθάλπουν και οδηγούν σε πρωτοφανή δημοκρατικά ολισθήματα.
  • Μόνο πρόσφατα με την τραγωδία στο γηροκομείο των Χανίων έχει σημασία να μνημονεύσουμε την κατάργηση του σώματος επιθεωρητών των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, που είχαν στην αρμοδιότητα τους και τα ιδιωτικά γηροκομεία.
  • Εν όψει της συζήτησης και του αντεργατικού νομοσχεδίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση, σημειώνουμε την συρρίκνωση και υποβάθμιση της ανεξαρτησίας του ΣΕΠΕ μέσα στη συγκυρία που δοκιμάζονται δεινά τα εργασιακά δικαιώματα.
  • Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα με την «τροπολογία ασυλίας» για τους συμμετέχοντες στις επιτροπές για την πανδημία, απαγορεύτηκε και η απλή κατάθεση και ακρόαση ακόμα και στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Επίσης η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε την προτεραιοποίηση από το ελεγκτικό συνέδριο στους ελέγχους συμβάσεων και προμηθειών όταν πυκνώνουν τα φαινόμενα απευθείας αναθέσεων ακόμα και σε εταιρείες που ιδρύθηκαν ακριβώς για αυτό το λόγο.
  • Μετά την κατάργηση των επιθεωρήσεων και την ίδρυση της περίφημης ενιαίας «Αρχής Διαφάνειας» πριν από την πανδημία, ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, με σαφή αντίθετη άποψη των δικαστικών λειτουργών, η διαφορετική συγκρότηση, στο επίπεδο του Προέδρου, της αρχής ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Είχαν προηγηθεί και πράξεις ωμής κυβερνητικής παρέμβασης για την παύση ή του τρόπου συγκρότησης ανεξάρτητων αρχών.
  • Δημοκρατία σε αυτό το επίπεδο των ελεγκτικών μηχανισμών, χωρίς διαφάνεια και αυτονομία των αρχών προφανώς δεν νοείται. Η διακυβέρνηση του δήθεν «επιτελικού κράτους», αφήνει ένα ιστορικά αρνητικό και μελανό στίγμα και σε αυτή την κρίσιμη πλευρά της Δημοκρατίας μας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση παρακάτω: