Νίκος Βούτσης: Οξύ και τοξικό το πολιτικό κλίμα (ηχητικό)

Posted on 23 Ιουνίου, 2020, 1:16 μμ
6 secs

Ο τ. Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, μίλησε στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 104,6 και τους Μπάμπη Κούτρα και Νίκο Φελέκη.

• Η δυσκολία και η ανησυχία όλων μας σε αυτήν τη φάση έγκειται σε σχέση με ένα διαφαινόμενο και καθημερινά όλο και πιο οξύ τοξικό πολιτικό κλίμα, το οποίο αν το συνδέσει κανείς και με το κοινωνικό ζήτημα που προφανώς ανακύπτει και από τη δυσπραγία στην οικονομία δημιουργεί καταστάσεις που οδηγούν εύλογα σε μεγάλους προβληματισμούς.
• Είναι πολιτική υποκρισία κυρίως από τη ΝΔ να κατηγορείται ο ΣΥΡΙΖΑ για παραδικαστικά, παρακρατικά κυκλώματα. Σημειώνω, σε σχέση με αυτά που δόθηκαν από τον κ. Μιωνή, όσα είπε ο Νίκος Παππάς ότι δηλαδή πρόκειται για μία επιλεκτική απομαγνητοφώνηση παράνομης καταγραφής ιδιωτικής συνομιλίας και ότι δεν γνώριζε ο τότε Πρωθυπουργός. Από εκεί και πέρα για τα φερόμενα ως διαμειφθέντα δεν θα κάνω κανένα σχόλιο.
• Σε ό,τι αφορά τις αποκαλύψεις για το κύκλωμα που υπήρχε για χρόνια μέσα στην αστυνομία, δίνεται η πολύ μεγάλη ευκαιρία πλέον, με τη διαρροή που έγινε εν συνόλω της δικογραφίας, να εκκαθαριστεί μία κατάσταση, η οποία αποτελούσε όπως φαίνεται ένα πολύ μεγάλο στίγμα. Όλη αυτή η υπόθεση ξεκίνησε από τον κ. Ρουμπάτη και από ανώτερους αξιωματικούς της Αστυνομίας που είχαν κάποια ευρύτερα στοιχεία γι’ αυτό το κύκλωμα. Ο τότε Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε εντολή για να υπάρξει πλήρης εξάρθρωση αυτού του κυκλώματος. Είχε γίνει ενημέρωση του τότε αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το ότι δόθηκε η εντολή να προχωρήσουν μέχρι το «κόκκαλο». Φαίνεται και από τα πεπραγμένα και από όλες τις διαρροές ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά μεγάλη υπόθεση που θα έπρεπε όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να βοηθήσουμε να διαλευκανθεί πλήρως. Διότι δεν είναι καθόλου εύκολο να εκκαθαριστεί πλήρως αυτό το απόστημα. Προξενεί μάλιστα πραγματικά εντύπωση πως ένα πολιτικό πρόσωπο, πρώην βουλευτής, εννοώ τον κ. Δημήτρη Καμμένο, ο οποίος θεωρείται από τους πρωταγωνιστές σε αυτήν τη διαπλοκή και αναφέρεται και μέσα στις συνομιλίες που καταγράφονταν από την ΕΥΠ, πλέον δεν βρίσκεται στο προσκήνιο σχετικών δημοσιευμάτων.
• Η κατηγορία περί παρακράτους που εξαπολύει η ΝΔ είναι έωλη και ανυπόστατη. Γίνεται επειδή είναι στριμωγμένη η ΝΔ τώρα από κάποια πολύ συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν σε δημόσιο χρήμα όπως για το σκάνδαλο των voucher, την αδιαφανή διαδικασία ενίσχυσης των ΜΜΕ με 20 εκατ. ευρώ και τώρα με την ιστορία που σχετίζεται με την ΠΑΝΓΑΙΑ. Υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα που έρχονται στην προανακριτική, η οποία με το μόνο που δεν ασχολείται είναι με το σκάνδαλο της Novartis. Θεωρώ ότι και η κλήση του κ. Μιωνή αλλά και όλα τα στάδια με τα οποία εξελίσσεται η υπόθεση της προανακριτικής, είναι καθαρά αποπροσανατολιστική σε μεγάλο βαθμό. Κάνουν με χίλιους δυο τρόπους οτιδήποτε για να θεωρηθεί ότι η υπόθεση της Novartis είναι μία χειραγώγηση και μία σκευωρία ενώ αντιθέτως πρόκειται περί ενός πολύ μεγάλου σκανδάλου που εμπεριέχει έντονα πολιτικές διαστάσεις.
• Η πρώτη εκ των τριών εισαγγελέων στους οποίους βασίζεται το κατηγορητήριο εναντίον του κ. Παπαγγελόπουλου δηλαδή η κα. Ράικου βρίσκεται στο επίκεντρο μίας κατατεθείσας προσφυγής απέναντί της που έπρεπε από την αρχή να την έχει καταστήσει τουλάχιστον ουδέτερη και εκτός αυτής της έρευνας.
• Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι ότι από την πλευρά της σημερινής κυβέρνησης υπάρχει μία αμηχανία, μία νευρικότητα και μία καθεστωτική νοοτροπία για να περάσουμε σε μία φάση σκανδαλολογίας και να αποκρυβούν βασικά πράγματα για τα οποία θα έπρεπε εδώ και πολύ καιρό να έχει δοθεί λόγος. Η περίφημη υπόθεση των ΜΜΕ και των 20 εκατομμυρίων δεν ξεκίνησε εχθές. Στις 10 Απριλίου εν μέσω της πανδημίας κάναμε συνεδρίαση της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας και προειδοποιήσαμε τον κ. Πέτσα ότι θα πρέπει πρώτον, αυτά τα χρήματα να μην πάνε μέσω εταιρείας διότι υπάρχει το νομικό πλαίσιο να πάνε μέσω του Υπουργείου και δεύτερον ότι θα δοθούν τα ποσά στην δημοσιότητα, πράγμα για το οποίο δεσμεύτηκε ο κ. Πέτσας. Αυτά έχουν γίνει πριν από δυόμισι μήνες μέσα στη Βουλή και βρισκόμαστε ακόμα σε μια κατάσταση όπου προφανώς έχει υπάρξει προσπάθεια χειραγώγησης των Μέσων.

...