Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε, σήμερα Τρίτη 06/04/21, στο δημοτικό ραδιόφωνο του Πειραιά ΚΑΝΑΛΙ 1 90,4 και στην εκπομπή «Προπαντός ψυχραιμία» του δημοσιογράφου Νίκου Μπαρδούνια, ο τ. πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Νίκος Βούτσης. Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξης:

  • Η κυβέρνηση ετοιμάζει πραξικόπημα για τα εργασιακά. Θα είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι χρησιμοποιεί συστηματικά την κρίση ως ευκαιρία για να υλοποιήσει μια κυνική νεοφιλελεύθερη πολιτική ώστε να χάσουν πάλι οι εργαζόμενοι και με αυτήν την κρίση.
  • Τεράστιο σκάνδαλο που αποδεικνύει επίσης την ακραία μεροληψία υπέρ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων η πορεία των σχέσεων του ΤΧΣ με την Τράπεζα Πειραιώς. Η ζημιά ήδη 1,5 δις. ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο και η πολύ πιθανή αύριο νέα μεγάλη απώλεια εσόδων και επιρροής με την απόφαση του ΤΧΣ για μη συμμετοχή στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Σωστά ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο για το σύνολο των τραπεζικών ανακεφαλαιοποιήσεων την τελευταία δεκαετία.
  • Πράγματι διαχρονικά πλέον φαίνεται πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει εργαλειοποιήσει συνειδητά τη λειτουργία και τις αποφάσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων ενώ είναι έκθετη στην κατηγορία ότι ποτέ σε κρίσιμες στιγμές δεν διαμόρφωσε και δεν έδωσε την πραγματική επιδημιολογική εικόνα στους ειδικούς για τη λήψη πιο σωστών αποφάσεων. Ταυτόχρονα και παρότι υπήρχαν, εγκαίρως πριν από κάθε νέο κύμα της πανδημίας, προειδοποιήσεις από Διεθνή Ινστιτούτα και ελληνικά Πανεπιστήμια δεν έλαβε τα μέτρα που προτάθηκαν επανειλημμένα από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κι όχι μόνο, για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την πρόληψη σε προφανείς εστίες μετάδοσης της νόσου. Επίσης ακολούθησε μία παθητική πολιτική απέναντι στην αποτυχημένη ευρωπαϊκή εμβολιαστική στρατηγική. Τώρα πάνε να ανοίξουν ξανά τα σχολεία για λίγες ημέρες με ατομική και οικογενειακή ευθύνη πλέον!
  • Καταγράφεται απουσία συγκροτημένης στρατηγικής για τη στήριξη της οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που φέρνει απόγνωση και εντεινόμενο φόβο για λουκέτα και ανεργία. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επαναφέρει συνεχώς την πρόταση για κοινή πολιτική στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης με προϋποθέσεις βεβαίως την παύση της νομοθέτησης αντιλαϊκών και αντικοινωνικών νόμων.
  • Ανάγκη για διαγραφή μέρους του του χρέους στα ασφαλιστικά ταμεία, 120 δόσεις εξόφλησης, ενέσεις ρευστότητας και νέος πτωχευτικός κώδικας στον πυρήνα των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που θα κατατεθούν τις προσεχείς ημέρες με επίκεντρο τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.
  • Έχουμε υποστεί τα τελευταία χρόνια αλλά και πρόσφατα ως Αριστερά την ακραία διχαστική ρητορική ως «φιλοτρομοκράτες», «εθνομηδενιστές», ως «σκευωροί» ενώ έχουμε ακούσει και πάρα πολλά άλλα από τη ΝΔ. Αυτό δεν είναι το γήπεδο, δεν είναι η ατζέντα της Αριστεράς. Εάν απαντάμε επίσης με διχαστικούς και ανιστόρητους χαρακτηρισμούς υπονομεύουμε τελικά τη σκληρή και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση επί της ουσίας των κυβερνητικών πεπραγμένων. Αυτό προφανώς μας κάνει ζημιά και στέλνει τη μπάλα στο γήπεδο αυτών που κατά καιρούς μας έχουν «λούσει» με διάφορους χαρακτηρισμούς.  Όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είτε μέσα στη Βουλή είτε εκτός, κρίνονται και κρινόμαστε και κατά μόνας και συλλογικά.

Το ηχητικό της συνέντευξης του Νίκου Βούτση: