Εγκληματική χαρακτήρισε, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ  ο τ. Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης, την κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού ιδιαίτερα με την έλλειψη επαρκών μέτρων τόσο στα σχολεία όπου διατηρείται πολύ υψηλός ο αριθμός των μαθητών ανά αίθουσα όσο και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπου επικρατεί απίστευτος συνωστισμός κυρίως τις ώρες αιχμής.

Ο τ. Πρόεδρος της Βουλής τόνισε παράλληλα μιλώντας στην εκπομπή ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ και τους δημοσιογράφους Μαρία Γεωργίου και Βαγγέλη Παπαδημητρίου  ότι η κυβέρνηση της ΝΔ λόγω των εσωκομματικών της προβλημάτων αποκρύπτει την εναρμόνισή της με τη Συμφωνία των Πρεσπών και επιχειρεί να κρύψει στη σκιερή πλευρά των εξελίξεων τις σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ της Ελλάδας και της Β. Μακεδονίας με προφανή ζημιά για τη διεθνή υπόσταση της χώρας.

Ο Νίκος Βούτσης κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να αναλάβει το κόστος της αναπροσαρμογής της στρατηγικής της απέναντι στη Β. Μακεδονία φέρνοντας προς κύρωση στη Βουλή τις τρεις συμφωνίες ομολογώντας το mea culpa της για τη σαφή εξαπάτηση του ελληνικού λαού κατά την περίοδο κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Βλέπουν μυστικά στη Θεσσαλονίκη τους υπουργούς της Β. Μακεδονίας ενώ οργανώνουν εκδήλωση για τη Δημοκρατία(!) με συμμετέχοντα τον Χουάν Γκουαϊδό, κατέληξε ο τ. Πρόεδρος της Βουλής.

Ο Νίκος Βούτσης αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές διερευνητικές επαφές χαρακτήρισε «επείγουσα την ανάγκη συνεννόησης για τη γραμμή με την οποία η κυβέρνηση θα προσέλθει στις διερευνητικές συζητήσεις μέσα από την ομπρέλα αντιφατικών δηλώσεων και επικίνδυνων σημείων παραγόντων του ΝΑΤΟ».

Σε ότι αφορά στο debate Τραμπ – Μπάιντεν ο τ. Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι αφορά όλον τον κόσμο ως προς το «το εάν η παγκοσμιοποίηση σ’ αυτή τη φάση που τρίζουν τα θεμέλια της από κάθε πλευρά πάει σε μία δεξιά ριζοσπαστικοποίηση και αυτό εκφραστεί και στην κοιτίδα, την Μητρόπολη του Καπιταλισμού που είναι οι ΗΠΑ», χαρακτηρίζοντας δραματική μια τέτοια εξέλιξη.

Τέλος ο Νίκος Βούτσης αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τόνισε ότι η συλλογική λειτουργία του κόμματος αποτελεί προσφορά στο πολιτικό σύστημα της χώρας και τη Δημοκρατία.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΝΙΚΟΥ ΒΟΥΤΣΗ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΜΕ ΤΗ Β. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες με την εν κρυπτώ εφαρμογή της κυβέρνησης στην αυτονόητη εναρμόνιση με τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι πρωτοφανή και θίγουν τη διεθνή υπόσταση της χώρας. Είναι προφανέστατο ότι έγινε εν κρυπτώ και παραβύστω μία συνάντηση κορυφαίων υπουργών στη Θεσσαλονίκη για συζήτηση διμερών θεμάτων. Κάτι παρόμοιο δεν έχει ξαναγίνει. Την ίδια ώρα που δεν έρχονται και δεν ξέρουμε αν και πότε θα έρθουν προς κύρωση οι τρεις συμφωνίες με τη Β. Μακεδονία, λόγω των εσωκομματικών προβλημάτων της ΝΔ, η κυβέρνηση με δημόσιο τρόπο σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Αθηναίων δέχεται να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Γκουαϊδό της Βενεζουέλας, ο οποίος πλέον εγκαταλείπεται και από τους ένθερμους οπαδούς του πέραν του Ατλαντικού και να μιλήσουν για τη Δημοκρατία, αν είναι δυνατόν. Την ίδια ώρα επαναλαμβάνω ακολουθείται ένα «κρυφτούλι» με τη Β. Μακεδονία λόγω των εσωκομματικών προβλημάτων της ΝΔ. Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο. Επίσης να τονίσουμε ότι για τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ζάεφ έγινε κάθε προσπάθεια είτε δια των ΜΜΕ είτε δια της προσωπικής ιστοσελίδας του πρωθυπουργού να περάσει στη σκιερή πλευρά των εξελίξεων. Ενώ είναι σαφές και κοινός τόπος, όπως είπε και η κα. Μπακογιάννη, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών προσδίδει μεγάλο πρόσθετο κεφάλαιο στη χώρα για τη σταθεροποίηση στην περιοχή. Θα έπρεπε λοιπόν η ΝΔ να αναλάβει το κόστος της αναπροσαρμογής της στρατηγικής της αφού είναι φανερό ότι σε αυτό το ζήτημα υπήρξε μία σαφής εξαπάτηση του ελληνικού λαού από πλευράς της ηγεσίας της ΝΔ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΜΠΕΟ        

Η επίσκεψη Πομπέο εντείνει, παρά αμβλύνει, την εκτίμησή μας ότι η κυβέρνηση εγκαταλείπει το δόγμα της ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και προσχωρεί στο δόγμα του «προβλέψιμου συμμάχου», χωρίς να διασφαλίζονται ευθέως τουλάχιστον, στοιχεία στήριξης απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

Υπάρχει ένα κενό στρατηγικής που εντοπίζεται στο ότι δεν έχει μπει από την ελληνική πλευρά δημοσίως και με σαφήνεια το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα γίνουν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας ενόψει και της μελλοντικής ενδεχομένως προσφυγής στη Χάγη. Αντ’ αυτού έρχεται στην επιφάνεια η νατοϊκή ρητορική για το εύρος που φτάνει μέχρι και για «μειονότητες» ή για αποστρατικοποίηση νησιών. Υπάρχουν όπως καταλαβαίνετε γκρίζες ζώνες που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχόταν στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών να τεθούν στο τραπέζι. Εμείς θεωρούμε ότι είναι επείγουσα η ανάγκη συνεννόησης για τη γραμμή με την οποία η κυβέρνηση θα προσέλθει στις διερευνητικές συζητήσεις μέσα από την ομπρέλα αντιφατικών δηλώσεων και επικίνδυνων σημείων παραγόντων του ΝΑΤΟ. Ωστόσο ο κ Μητσοτάκης επί μήνες κωφεύει.

ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Καταγράφεται πλέον ομολογουμένως η εγκληματική ευθύνη της κυβέρνησης για την έξαρση της υγειονομικής κρίσης. Είναι εγκληματικό ότι τα παιδιά μας βρίσκονται καθημερινά σε αίθουσες των 25 και 27 μαθητών, την ίδια ώρα που στη Βουλή και αλλού σωστά λαμβάνονται μέτρα που συνιστούν οι επιστήμονες. Ωστόσο ούτε στα σχολεία, ούτε στα ΜΜΜ αλλά ούτε και σε εργασιακούς χώρους λαμβάνονται αντίστοιχα μέτρα. Άρα και με αυτήν την έννοια το να μιλάει η κοινωνία και μέρος της κοινωνίες είναι και τα παιδιά μας που πηγαίνουν στα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί, είναι κάτι το ενθαρρυντικό για να πιεστεί η κυβέρνηση έστω τώρα να προβεί σε μία πλήρη ανασκευή της εγκληματικής πολιτικής που έχει ακολουθήσει σε αυτόν τον τομέα.

ΓΙΑ DEBATE Τραμπ – Μπάιντεν

Είναι φανερό ότι ο κόσμος μας μετά την πανδημία θα είναι διαφορετικός σε σχέση με πριν. Άρα όλη η γκάμα των θεμάτων που θίγονται σε αυτά τα debates πραγματικά αφορούν όλο τον κόσμο. Δηλαδή το εάν η παγκοσμιοποίηση σ’ αυτή τη φάση που τρίζουν τα θεμέλια της από κάθε πλευρά πάει σε μία δεξιά ριζοσπαστικοποίηση και αυτό εκφραστεί και στην κοιτίδα, την Μητρόπολη του Καπιταλισμού που είναι οι ΗΠΑ θα είναι μια δραματική εξέλιξη.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Χθες εξελίχθηκε μια πολύ γόνιμη και δημιουργική συζήτηση που πραγματικά εντυπώνει πως όταν τα κόμματα λειτουργούν συλλογικά είναι δυνατόν πράγματι να βγαίνουν αποφάσεις εφ’ όλης της ύλης με ευρύτατες συναινέσεις. Άλλωστε σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και η εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Είναι μεγάλη προσφορά στη δημοκρατία να λειτουργούν τα κόμματα διαφανώς, δημόσια, να επιτυγχάνονται συνθέσεις ή και να καταγράφονται όπου υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, πράγμα που στην Ελλάδα δυστυχώς δεν έχει σχέση με το συνήθη τρόπο λειτουργίας των κομμάτων. Ιδιαίτερα όμως σε αυτόν τον τομέα ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει στην δημοκρατία και τη συνταγματική πρόνοια για τον τρόπο λειτουργίας των κομμάτων. Αυτή είναι η δικιά μου άποψη, πέρα από καμπές ή αντιπαραθέσεις που είναι εύλογες σε οργανισμούς όταν λειτουργούν δημοκρατικά.

ΓΙΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

Κατ’ αρχήν ουδέποτε είχε και έχει τεθεί ζήτημα για διαγραφές ή διασπάσεις. Είναι αδιανόητα τα θέματα αυτά όχι μόνο με βάση το καταστατικό λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με βάση τα επίδικα αυτής της περιόδου ή και το εύρος των θεμάτων πάνω στα οποία υπάρχουν διαφορετικές λογικές. Είναι σαφές ότι το πλαίσιο ανασυγκρότησης και διεύρυνσης με τη μετάθεση του συνεδρίου αναδιαμορφώνεται. Αναδιαμορφώνεται με συνθέσεις τόσο στο επίπεδο των ρόλων όσο και στο ζήτημα της πολιτικής. Αν δείτε την συνολική απόφαση του χθεσινού Πολιτικού Συμβουλίου, όπου πραγματικά εκφράζει το σύνολο των στελεχών του, είναι ένα βήμα μπροστά ώστε να καθοριστεί το στίγμα, μετά και την Δ.Ε.Θ, της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την οπτική μας πάνω στα πολύ κρίσιμα ζητήματα αυτής της περιόδου.

ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΑΣΟΚΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Ακριβώς ότι συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι στον αντίποδα των κακών στιγμών και των κακών περιόδων άλλων κομμάτων. Εμφορείται από την κουλτούρα των ανθρώπων που έχουν υπάρξει σε αυτόν τον χώρο, όπου αναδιαμορφώνεται σε μια κυβερνώσα Αριστερά και μιας δύναμης επίσης που διεκδικεί εκ νέου την διακυβέρνηση της χώρας. Αντιλαμβάνεστε ότι ο πήχης είναι πολύ ψηλά για την τήρηση των δημοκρατικών κανόνων.