Στην ημερήσια διάταξη, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, από πολιτικούς – δημοσιογραφικούς κύκλους του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου και όχι μόνο βεβαίως, βρίσκεται η μέθοδος της δολοφονίας χαρακτήρων και της ηθικής απαξίωσης πολιτικών αλλά και οποιουδήποτε δημοσιολογούντος, συνδικαλιστή, νεολαίου δεν πειθαρχεί και δεν σιωπά απέναντι στο κυρίαρχο αφήγημα, που εξυπηρετεί τον στόχο τού ότι “όλοι είμαστε το ίδιο” και τού να τεθεί θεσμικός κόφτης στην “αριστερή παρένθεση”.

Αλίμονο αν δεν έχει δικαίωμα, εν προκειμένω, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για ένα εμφανέστατα ψευδές δημοσίευμα, στα όρια της μυθοπλασίας, που παραπέμπει εσκεμμένα σε ενδεχόμενο παράνομο πλουτισμό και σε άλλα ηθικά και ποινικά κολάσιμα αδικήματα. Ο νόμος προβλέπει, ακριβώς γιατί δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση από τους πολιτικούς ιδιαίτερα της απειλής στα όρια της λογοκρισίας και του εκφοβισμού των δημοσιογράφων, ότι υπάρχει εύλογο διάστημα για σαφή δημόσια επανόρθωση, εάν στη βάση της έρευνας που διεξάγουν τα Μέσα αποδειχθεί αναληθής η είδηση. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως και δημόσια έδωσε όλα τα στοιχεία και τα πειστήρια που αναιρούν πλήρως τόσο το αναληθές, κατ’ εξακολούθηση μάλιστα, δημοσίευμα όσο και τις υπόνοιες και τις εκτιμήσεις που το παρακολουθούσαν ως δημοσιογραφική άποψη. Η μήνυση για συκοφαντία ή και οι αγωγές σε τόσο ακραίες περιπτώσεις παραμένουν το τελευταίο όπλο, ενώ η σιωπή ή η δημόσια συζήτηση “περιδιαγραμμάτου” γίνονται πάντοτε αντικείμενο παραπέρα και κατ’ εξακολούθηση σχολιασμού, ως να έγινε αποδεκτή από τον στοχοποιούμενο η ψευδής αρθρογραφία.

Εν κατακλείδι, σημειώνω την άποψη που εξέφρασε, στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας Τα Νέα, ο κ. Βενιζέλος, ότι δηλαδή οι πολιτικοί, πόσo μάλλον οι πολιτικοί αρχηγοί, έχουν τον τρόπο και τον χώρο να αρνούνται και να αντιστέκονται σε μια τέτοια επίθεση. Πραγματικά είναι αξιοπερίεργο το ότι αυτή η άποψη, που εκτίθεται με το βάρος μιας ολόκληρης επιστημονικής περί του θέματος ανάλυσης, δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη της, παρά σιωπά συνειδητά, το ότι έχουμε φτάσει στο σημείο όπου ένα καρτέλ μέσων ενημέρωσης αρνείται την οποιαδήποτε πληροφόρηση προς τον λαό, ακόμα και από ανακοινώσεις και δηλώσεις υπεύθυνων πολιτικών προσώπων. Επίσης, η άποψη αυτή δεν εκφράστηκε στοιχειωδώς δημόσια όταν έγινε το πρωτοφανές στη Βουλή των Ελλήνων, η κυβερνητική πλειοψηφία να αίρει την ασυλία δυο βουλευτών για το ότι “τόλμησαν” από βήματος της Βουλής να μιλήσουν με επιχειρήματα εναντίον ενός εκδότη και για ενδεχόμενα συμβάντα στο αστυνομικό σώμα για τα οποία βοά το πανελλήνιο. Αιδώς, Αργείοι.

* Ο Νίκος Βούτσης είναι τέως πρόεδρος της Βουλής

Πηγή: ΑΥΓΗ