• Το «επιτελικό κράτος» βούλιαξε στην πρώτη έντονη φθινοπωρινή μπόρα αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των ειδικών και θέτοντας για ακόμη μία φορά σε δοκιμασία τους πολίτες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους επικίνδυνες καταστάσεις. Ενώ εδώ και μέρες υπήρχαν οι προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων δεν υπήρξε καμία προετοιμασία ακόμα και στα απλούστατα όπως είναι η διευθέτηση της κυκλοφορίας και η εκκένωση των σχολικών μονάδων. Παράλληλα φάνηκαν οι επιπτώσεις της μη ολοκλήρωσης των αντιπλημμυρικών έργων, της πλημμελούς συντήρησης των δικτύων, του ανύπαρκτου καθαρισμού των ρεμάτων και των φραγμένων φρεατίων.
 • Η Πολιτική Προστασία για την οποία υπάρχουν πρωτόκολλα και στους Δήμους έπρεπε να έχει μια πολύ πιο σοβαρή προετοιμασία μετά μάλιστα τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού και τις τεράστιες δασικές κι όχι μόνο εκτάσεις που κάηκαν. Θα έπρεπε ήδη να έχουν ξεκινήσει οι αντιπλημμυρικές εργασίες και είναι φανερό ότι θα έπρεπε να υπάρχει μια εγρήγορση αντί της ακινησίας και έργα σε πραγματικό χρόνο αντί της επικοινωνιακής διαφήμισης μίας «δήθεν ετοιμότητας». Δυστυχώς τα δραματικά αποτελέσματα αυτής της «επιτελικής» διαχείρισης τα βιώνουν και τα αντιμετωπίζουν μόνοι τους οι πολίτες.
 • Η αντιμετώπιση ασύμμετρων και καινούργιων απειλών από την κλιματική κρίση όπως είχε προδιαγραφεί και στην περίφημη έκθεση Γκολντάμερ που ο κ. Μητσοτάκης την έβαλε κάτω από το τραπέζι, είχε αποτιμηθεί με προτάσεις μάλιστα, από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για κοινή θεσμική διαχείριση αυτών των καταστάσεων με τη συμμετοχή όλων των ειδικών επιστημόνων και υπαλλήλων και σε καμία περίπτωση με κομματικές, κυβερνητικές, καθεστωτικές δομές. Η κυβέρνηση απέρριψε σε αυτό το τόσο κρίσιμο θέμα την υπερκομματική οδό και τα αποτελέσματα φαίνονται στην περίπτωση της Εύβοιας. Αντί της διακοινοβουλευτικής συναίνεσης με εμπειρογνώμονες στη βάση μιας στρατηγικής πόρων για την ανασύσταση της Εύβοιας, με την άμεση λήψη μέτρων ενόψει της κακοκαιρίας, προχώρησε απλά στον διορισμό του κ. Μπένου ως επικεφαλής μίας Στρατηγικής Επιτροπής και οι καμένες εκτάσεις αλλά και όσες περιουσίες σώθηκαν βούλιαξαν στο νερό και τη λάσπη. Δυστυχώς στην αντίληψη του κ. Μητσοτάκη δεν υπάρχει η έννοια όχι μόνο της οποιασδήποτε συναίνεσης αλλά ακόμα και της ελάχιστης συνεννόησης.
 • Το κρίσιμο θέμα μετά και την ελληνοαμερικανική συμφωνία είναι η επιλογή της κυβέρνησης να αλλάξει η χώρα μας το αμυντικό δόγμα που ακολουθούσε δεκαετίες στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης πολιτικής όλων των κυβερνήσεων της Μεταπολίτευσης. Η Ελλάδα που αποτελούσε δύναμη και πόλο σταθερότητας, ειρήνης και αποτροπής στην ευρύτερη περιοχή, φιλικά διακείμενης και γέφυρας με τον αραβικό κόσμο, χωρίς εμπλοκή σε διαμάχες είτε ενδοθρησκευτικές είτε εμφύλιες με την αλλαγή του αμυντικού της δόγματος εκχωρεί στρατιωτικές εγκαταστάσεις επ’ αόριστον και μπαίνει σε ένα πεδίο επικίνδυνων εντάσεων στη Μαύρη Θάλασσα απέναντι στη Ρωσία και στην κατάσταση της Κριμαίας. Η χώρα μας με ένα νέο μεγαλοϊδεατισμό εντελώς αναντίστοιχο της σοβαρής κατάστασης που βρίσκεται και των πραγματικών κινδύνων που υπάρχουν από την κυβέρνηση της Τουρκίας αντί να διασφαλίσει προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε ειρηνικές διευθετήσεις μέσω της Χάγης και να αξιοποιήσει την Ε.Ε. μπαίνει σε περιπέτειες με τα «ανοίγματα μετώπων» στο Σαχέλ, τη Σαουδική Αραβία και την Κριμαία.
 • Με την αγορά οπλικών συστημάτων προσθέτουμε συνεχώς απίστευτες δαπάνες και βάρη στη δημοσιονομική μας κατάσταση για να γίνουμε «αστακός» χωρίς αυτό να δημιουργεί οποιοδήποτε πρόβλημα στην Τουρκία που έχει τη δυνατότητα είτε μέσω της δικής της αμυντικής βιομηχανίας είτε μέσω αγοράς να γίνεται πολλαπλάσια «αστακός». Όλο αυτό δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο σε πλήρες αδιέξοδο. Το ερώτημα είναι γιατί δεν επιχειρείται στο πλαίσιο συμφωνιών με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και άλλους συμμάχους να υπάρξει μία πίεση και μία προσπάθεια να «υποχρεωθεί» η Τουρκία να άρει το casus belli με την Ελλάδα; Στο πεδίο είναι πολύ συγκεκριμένες οι απειλές ή οι δυσκολίες για να πάμε σε μία όντως πολύ δύσκολη συζήτηση που θα οδηγήσει σε μία επίλυση στη Χάγη. Αυτήν την οδό θα έπρεπε να επιλέξει η κυβέρνηση.

  , Νίκος Βούτσης: Αγνοήθηκαν οι προειδοποιήσεις των ειδικών – Η Ελλάδα άλλαξε το στρατηγικό δόγμα, INDEPENDENTNEWS

 • #independent news greece
  Twitter: https://twitter.com/inde_new
  Ιστοσελίδα: https://independentnews.gr/