Νέα παρέμβαση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για τον Β. Δημάκη

Posted on Μάι 15, 2020, 10:35 πμ
1 sec

Την ανησυχία της εκφράζει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) για τις εξελίξεις στην υπόθεση του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη και τονίζει ότι παρακολουθεί από κοντά την υλοποίηση των εξαγγελιών γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής.

«Η ΕΕΔΑ οφείλει, ως εκ του θεσμικού της ρόλου, να επανέλθει με δεύτερη δήλωσή της στο θέμα του Βασίλη Δημάκη, καθώς με ανησυχία πληροφορήθηκε πως αντί για την Δ’ Πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού, ο κύριος Δημάκης μετήχθη στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού. Σύμφωνα με διευκρινιστική ανακοίνωση της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, κυρίας Σοφίας Νικολάου,η μεταγωγή αυτή έχει προσωρινό χαρακτήραμε σκοπό την «επί 14ήμερο προφύλαξη του μεταγόμενου, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του κορονοϊού, που τηρούνται, απαρέγκλιτα σε όλα τα Καταστήματα Κράτησης της χώρας.»» αναφέρει η ΕΕΔΑ.

Όπς σημειώνει, «στην ίδια ανακοίνωση, η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής διαβεβαιώνει ότι η παρακολούθηση των μαθημάτων του κύριου Δημάκη στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ θα συνεχιστεί απρόσκοπτα. H ΕΕΔΑ έχει κατά το παρελθόν επισημάνει ότι η διασφάλισή του δικαιώματος στην εκπαίδευση αποτελεί εγγύηση που απορρέει από το Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συμβάσεις τις οποίες έχει υπογράψει η χώρα μας, αλλά και ένα ουσιαστικό μέτρο-προϋπόθεση επανένταξης των κρατουμένων στην κοινωνία μετά την έκτιση της ποινής τους».

Ταυτόχρονα, συνεχίζει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, «συνιστά μέσον δια του οποίου επιτυγχάνεται ομαλή διαβίωση στα καταστήματα κράτησης, καθώς μειώνει το νεκρό χρόνο έκτισης της ποινής και συμβάλλει στην ψυχική και πνευματική καλλιέργεια των εγκλείστων με αποτέλεσμα την απομείωση της βίας».

Η ΕΕΔΑ τονίζει ότι «παρακολουθεί από κοντά την υλοποίηση των εξαγγελιών γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής καθώς και την ακώλυτη συνέχιση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας του Βασίλη Δημάκη. Η Πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίζει τους κρατουμένους με γνώμονα τον σωφρονισμό, όπως αρμόζει σε ένα κράτος δικαίου».

...